1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

odczyt nand przez lpt

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez lkimylpbjq, Maj 8, 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. lkimylpbjq

    lkimylpbjq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 22, 2010
    Posty:
    208
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jak długo trwa odczyt nand przez lpt dla jaspera 256 ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12085
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    całkowicie cały 12h
     
  4. lkimylpbjq

    lkimylpbjq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 22, 2010
    Posty:
    208
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    no to jeszcze jakieś 4 godziny hehe
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    nie odczytuj czasem calej pamieci bo to zbedne!

    Przy jasperach z wbudowana pamiecia odczytujesz pierwsze 1000 blokow:
    nandpro lpt: -r256 dump.bin 0 1000

    Mozesz tez odczytac samo kv:
    nandpro lpt: -r256 kv.bin 1 1

    Pamietaj tez i obowiazkowym wykasowaniu pamieci:
    nandpro lpt: -e256

    Przy wgrywaniu XBR nie wyciagaj configa bo jest niepotrzebny, tylko samo kv.
     
  6. lkimylpbjq

    lkimylpbjq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 22, 2010
    Posty:
    208
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Robie fulla aby mieć kopie zapasową .
    Masz może jakiś dobry poradnik o wgrywaniu xbr'a ? Jak ugryźć configi i kv ?
    Reszte jako tako ogarniam tzn , nand już kończę i zabieram się za xella .
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    ale wlasnie to 1000 blokow to pelny obraz nand. Reszta to pamiec wbudowana i jej sie nie zgrywa.

    jak masz dump to zeby wyciagnac kv:
    nandpro dump.bin: -r256 kv.bin 1 1
    Potem czyszczenie pamieci:
    nandpro lpt: -e256
    Wgranie xbr:
    nandpro lpt: -w256 xbr.bin
    I wgranie kv do xbr:
    nanpro lpt: -w256 kv.bin 1 1

    Ja zawsze tak robie i problamow nie ma.
     
  8. lkimylpbjq

    lkimylpbjq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 22, 2010
    Posty:
    208
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Kurde a ja całą noc szczytuje full nand ;) Długo czyta 1000 pierwszych bloków przez lpt ?
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
  10. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Korzystając z tego tutka
    XeLLous JTAG Noob Friendlyi
    odczytując 2mega pamięci, w pierwszym odczycie miałem 3 błędny, w drugim dużo więcej. Co może być przyczyną błędów.
    Może to, że konsolę do portu LPT podłączyłem na włączonym systemie windows?
    Mam konsolę z 22-04-2009, dash 736x (coś w ten deseń).
    Doradźcie coś. PLEASE!!!
     
  11. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Za długie kable powodują mase problemów. Jeżeli umiesz posługiwać się w Linuxie, za jego pomocą zczytaj nand. Trwa to odrobine szybciej i nie powinno być błędów.
     
  12. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Po kilku próbach z występującymi errorami, teraz wywala mi komunikat, że w ogóle nie widzi urządzenia. What the F**k!?!?
    Kabelki mam długości 20-30cm. Elementy przylutowane przy płycie.
    1. How to do the JTAG Hack/Dump NAND/Xell
    2. XeLLous JTAG Noob Friendlyi
    Korzystam z powyższych tutków.
    Jak powinien byś skonfigurowany port LPT (EPP+ESP, SPP, EPP)?
    Gdzie powinny znajdować się oporniki i diody (przy LPT czy przy płycie)?
    Wystarczy jeden kabel z masą?
    Wymiękam powoli. Testowałem jtag na 3 kompach, Win7 jak i XP, ciągłe nie widzi konsoli. W czynie desperacji chyba wydam te 150 zł za wgranie XBR we Wrocławiu.
    Co do linuxa, to jestem zielony w tym systemie.

    Przydałby się mega tutorial do jtag i wgrywania XBR, z wyjaśnieniem najmniejszych szczegółów.
     
  13. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Spróbuj bez rezystorów. One stosowane tylko są przy starszych płytach głównych, gdzie napięcia na portach LPT są większe. Dioda od Jtaga przy płycie głównej. Wystarczy jeden kabel z masą :). Na XP mam nadzieje miałeś sterowniki do nandpro ?
     
  14. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Sterowniki miałem. Były w tym samym archiwum co nandpro20b. Po instalacji sterów komputer poprosił o restart, potwierdziłem.
    Czy w trakcie prób sczytania nand mogłem uszkodzić płytę lub jakiś element?
    Są jakieś programy uproszczające hack poprawnie sczytanego nandu?
    Jakie ustawienie w biosie (PC) powinien mieć port LPT?

    Tak na marginesie.
    Mając XBR czy mogę instalować gry na oryginalny dysk x360? Czy muszę podłączać osobny?
     
  15. 33-300

    33-300 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2008
    Posty:
    418
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    33-300
  16. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Potrzebuję jeszcze potwierdzenia, czy odczyt nand spróbować bez oporników i czy muszę podłączać napęd, wiatrak itd.?
     
  17. Pabcio

    Pabcio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bełchatów
    Nie musisz podłączać napędu i wentylatorów. Może być sama goła płyta główna, ale wiadomo, że konsoli się nie uruchamia tylko podłącza zasilanie. Bez oporników możesz spróbować, ale ja bym nie ryzykował ;) Na pewno diody są wymagane.

    PS. Wiatrak jest na wiatr ;)

    [​IMG]
     
  18. 33-300

    33-300 Banned

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2008
    Posty:
    418
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    33-300
    Z konsoli wyjmij tylko napęd nic więcej nie rozbieraj podłącz konsole do prądu jak juz polutujesz tylko przypadkiem nie włączaj!!
    Jak masz Jasper 256 lub 512 to sczytaj tylko 66 mb Bedzie to trwało jakieś 4 godziny x 2 to jakieś 8h później porównaj za pomocą Total comandera "plik porównaj wg zawartości czy oba są identyczne.
    jak tak to ściągnij 360 Flash Tool i zobacz, jakie cb i czy niema bledów tz Bad Block jak masz wszystko ok ściągnij xbr do swojej wersji jak to jest 256/512 to z bb.
    I żebyś się nie męczył to nandpro B działa bez problemu możesz w nim zapisać kv i config do xbr a potem wgrać jak masz nanpro E to tego nie zrobisz i config i kv wgrywasz do nand po wgraniu xbr.

    Co do rezystorów to musisz je wlutować
    A diody to na samym końcu jak już sczytasz nand i wszystko będzie ok
     
  19. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dziwna sprawa z moją konsolą. Data i dash w normie.
    Korzystając z tego tutka (chodzi o ewentualne problemy), zainstalowałem DLportIO - dalej nie widzi.
    Dokonałem wpisu w rejestr - dalej nic.
    Lutowałem na nowo. Sprawdzałem schemat i nic.
     
  20. Pabcio

    Pabcio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bełchatów
    Musiałeś gdzieś popełnić błąd przy lutowaniu i przy rezystorach. Jeśli nie, zmień rezystory na te o mniejszej wartości np. 30 Ohm albo próbuj bez nich. Ja też miałem problemy i niby wszystko dobrze było polutowane, a jednak prąd nie dochodził.
     
  21. Zwierzakdc

    Zwierzakdc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2008
    Posty:
    69
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dziękuję wszystkim za pomoc.:)
    Problem rozwiązany.:yeye:
    Wymiana kabelków na cieńsze z taśmy ata i zmiana rezystorów na 51 omów
    (takie miałem pod ręką).:shisha
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum