1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Poradnik ODCZYT/ UNLOCK/ FLASH Lite On DG-16D4S JungleFlasher

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez vexxon, Luty 28, 2012.

  1. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    WITAM,
    Stworzyłem nowego tutka aby nie modyfikować już poprzedniego i zostawić go jako metodę "alternatywna" do Odczytu/ Un-locku/ flasha napędu Lite On DG-16D4S

    ZALECAM PRZECZYTANIE TUTKA W CAŁOŚCI A POTEM ZABIERANIE SIĘ ZA ROBOTĘ.
    Potrzebne pliki
    Soft: Firmware LT+ 3.0 0225
    JungleFlasher: Jungleflasher
    Alternatywa:
    Mój chomik
    *(znajdziesz tam potrzebne pliki do Flash napędu, czy też różności związane z RGH)


    Aby w ogóle zacząć musimy wiedzieć jaki mamy CHIP
    Istnieją 2 Metody:

    Metoda I

    rozkrecamy naped i patrzymy na chip:
    [​IMG]
    [​IMG]

    Metoda 2
    W jungleflasher wprowadzamy naped w Vendor mode(klikamy Intro/ Device ID) i patrzymy na log ponizej:
    [​IMG]
    Jesli bedzie:
    To mamy MXIC

    Natomiast jeżli bedzie
    To mamy Winbond.
    Jak wejść w vendor? Zobacz Metode opisująca odczyt klucza.

    ODCZYT KLUCZA:​



    Alternatywa:
    Od siebie dodam, że warto przetestować każdy port SATA w kompie.
    KLUCZ NAJLEPIEJ ODCZYTAĆ 2x, albo i więcej jak nie czujesz się pewien.
    Adapter SATA-USB wygląda tak:
    [​IMG]
    Na allegro szukać tego: KLIK!

    [video=youtube_share;FC_tB0EUGu8]http://youtu.be/FC_tB0EUGu8[/video]

    To chyba wszystko w temacie odczytu :)

    UNLOCK/ FLASH LITE ON DG-16D4S (9504,0272,0225, 0401, 1071)​

    [video=youtube_share;GUaFugdLK6E]http://youtu.be/GUaFugdLK6E[/video]
    Ponieważ trudno jest oddzielić UNLOCK i FLASH w 2 oddzielne rozdziały dlatego będą wymieszane.
    Przygotowanie SOFTU:

    [​IMG]
    1. Tu podajemy ścieżkę do pliku Dummy.bin (uzyskałeś go przy odczytywaniu klucza) (JF bedzie chciał automatycznie wczytać LT+ ale lepiej to anulować i zrobić
    2. Tu podajemy ścieżkę do Softa (LT+)
    Patrzymy aby w Tabeli pod Rev zgadzał sie model napędu (wyjątkiem jest 9504 który po update przechodzi w 0272 *czasem 0225 zależy co masz w środku, JF pokaże ci jaki model posiadasz*)

    [​IMG]
    1. Klikamy "Spoof source to target", aby przekopiować klucz do LT+
    KLUCZ: W tym momencie klucz z Source zostanie przeniesiony do Target
    2. Zapisujemy zmodyfikowany klucz

    FLASH


    Zakładka MTK Flash 32
    [​IMG]
    1. Wybieramy PORT na którym zobaczymy nasz napęd
    2. W tym polu widzimy co jest podłączone do danego portu (Możesz tu zobaczyć swój dysk HDD o ile jest podłączony do SATA)(DVD Key: jest podświetlone na żółto ponieważ klucz znajduje sie w bazie JF i jest zweryfikowany przez niego)
    3. Tu wybieramy zakres Portów jakie widzi JF

    [​IMG]
    1. Teraz wchodzimy w vendor mode
    W mi w vendor wchodzi bez niczego ale w razie problemów można wejść przez przejściówkę SATA-USB lub zwarcie MPX01 XboxForum.pl - największe Polskie forum o konsolach Xbox i Xbox 360

    [​IMG]
    1. Klikamy OK i wyłączamy napęd na 1 sekundę (lub cała konsole)

    [​IMG]
    Po wejściu w Vendor uzyskamy info o CHIPIe i o statusie SPI
    Następnie klikamy 0x8C (oznaczone na niebiesko)

    [​IMG]
    Wyskoczy informacja, że w tym momencie program czeka aż odblokujesz chipa, klikasz OK

    [​IMG]
    Teraz w JF lecą sobie takie kropeczki do czasu aż odblokujesz CHIP, a robisz to wykorzystując jedna z poniższych metod:

    UNLOCK SPI

    MXIC i WINBOND odblokowuje się identycznie, czyli po przez zetkniecie rezystora z odpowiednią ścieżką a w JF zobaczymy tylko info "Status SPI: 0x00"

    FLASH

    [​IMG]
    W momencie gdy napęd zostanie odblokowany usłyszysz dźwięk w systemie a JF zobaczysz powyższa informacje.

    [​IMG]
    Napęd jest gotowy na flash a więc, układ musisz mieć już rozmontowany (tzn. rezystor już nie styka do niczego)
    1. Klikasz "Erase" i po ok 30sek masz napęd bez softa
    2. Klikasz "Write" teraz JF zapisze Ci nowy soft w napędzie

    [​IMG]
    Jak zobaczysz taka informacje tzn, że napęd został sflashowany poprawnie.
    Teraz wychodzimy w Vendor klikając "Outro/ ATA Reset"

    Mamy już gotowy napęd do gry ale można jeszcze zablokować CHIP (według jednych potrzebne według drugich nie)

    BLOKADA CHIPA:

    CHIP MXIC i WINBOND blokuje się identycznie.


    Wchodzimy w Vendor mode
    [​IMG]
    Klikamy 0x00

    [​IMG]
    Wyskoczy info czy jesteśmy pewni i że blokada chipa zablokuje nam możliwość flasha i będzie trzeba go na nowo odblokować przy następnym flashu.
    Klikamy OK.

    [​IMG]
    Chip zablokowany i wychodzimy z Vendor
    Cieszymy się Flashem ^^


    Re-Flash (aktualizacja LT+):
    Jeśli chcemy zaktualizować nasz LT+ wysztarczy:
    MXIC:
    - ZABLOKOWANY CHIP - Wykonać ponownie czynność związana z UNLOCK' iem, czyli rozlutowanie ścieżek i przyłożenie rezystora
    - ODBLOKOWANY CHIP - Korzystamy wtedy tylko z części poradnika związanej z flashem.

    WINBOND:
    - ZABLOKOWANY CHIP - Wystarczy przyłożyć do miejsca nawiertu wacik ze spirytusem (najlepiej izopropanolem, najszybciej wyparowuje)
    - ODBLOKOWANY CHIP - Korzystamy wtedy tylko z części poradnika związanej z flashem.

    Do "ŚWIEŻAKÓW"
    Przed cała zabawą polecam poćwiczyć na jakimś starym niedziałającym (niepotrzebnym) sprzęcie, uchroni to was przed oderwaniem ścieżki czy innych problemów, a poprawność lutów możecie sprawdzać multimetrem na opcji sprawdzania diod (przewodności).

    P.S Pisząc to na pewno o czymś zapominałem, wiec w niedalekiej przyszłości to poprawie :p
     
    7 użytkowników lubi ten post.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. kurdak

    kurdak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2012
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Bardzo dziękuję ;]
    Mam tylko jedno pytanie, czym różni się ta metoda przy wykorzystaniu Via 6421 ??
    Mam problem:
    Jeśli chcę odczytać klucz podłączam konsolę do Sata USB, później Via zczytuję klucz i ok, teraz jak chcę Vendor to muszę znowy pod SATA -> USB, VIA i mogę wprowadzić napęd w Vendor mode.
    Czy to w czymś przeszkadza, jeśli odłączę kabel zasilający od DVD na sekundę i podłączę go z powrotem to nie pomaga, czy pomoże tak jak w TUTKU wyłączenie konsoli to sprawdzę jutro ( ?? ).

    Z góry dziękuję i jak dla mnie to artykuł na nagrodę !!
     
  4. Tofu212

    Tofu212 Banned

    Dołączył:
    Luty 2, 2012
    Posty:
    1487
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    tak przyokazji brakuje wzmianki jak odblokować winbond po wierceniu przeróbce i zakmieciu unlocka i było wszystko:)
     
  5. piotr 1310

    piotr 1310 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2011
    Posty:
    253
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lutocin Mazowieckie
    ja też przyłączam sie do tej prozby,a tak to wszystko ładnie opisane.
     
  6. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    @kurdak:
    Są 3 sposoby(albo i więcej) wprowadzania napęd w Vendor, mi wchodzi bez problemowo wystarczy ze odłączę napęd na 1 sek, inni muszą na włączonym napędzie robić metodę SATA-USB, zaś jeszcze inni muszą robić zwarcie do MPX01, zależny jaki masz kontroler.

    @Tofu212
    No masz racje. nie zaznaczyłem ze MXIC i WINBOND odblokowuje sie w momencie zetknięcia ze ścieżka rezystora, natomiast jeśli chodzi o blokowanie chipa to w obu robi się to tak samo.
     
  7. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    Mnie wchodzi w Vendor tylko metodę SATA-USB.
    Posiadam USB PROBE V3 i chciałbym je wykorzystać, ale nie udaje mi się, mimo iż robię zwarcie do MPX01 to napęd nie chce wejść w VendorMode.
    Wie ktoś może czemu tak jest?
    Chciałbym na biurku mieć tylko napęd a nie całą konsolę.
     
  8. kurdak

    kurdak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2012
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dokładnie .. też się zastanawiam dlaczego nie można inaczej, czym to jest spowodowane że wprowadzanie napędu w VendorMode u niektórych działa przy wyjęciu zasilania a u innych nie.
    Tak przy okazji ja mam WINBOND :)
     
  9. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Różnorodność problemów i komplikacji uzależniona jest od kontrolerów sata.
     
  10. kurdak

    kurdak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2012
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No dobrze ... ale właśnie dlatego kupiłem niby w pełni wspierany kontroler VIA vt6421a, więc w czym problem ?
     
  11. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    w tym ze w temacie slima akurat via słabo wspiera d4s...
     
  12. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    VIA vt6421a jest dobry do bezproblemowej zabawy na napędach w konsolach PHAT. Jeśli chodzi o Slima to jest to bardziej skomplikowane. Urządzenia tj. Lizard360 i X360USB PRO eliminują problemy ze slimkey, i vendor - ale ich minus to cena. Dlatego wielu użytkowników decyduje się na kombinowanie.
     
  13. kurdak

    kurdak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2012
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dziękuję za wspieranie kombinujących ;] Taki tylko pytanie ... problemy będą.. da się z nimi poradzić ... ale czy wszystko będę mógł zrobić ? Nie będę miał jakiś ograniczeń ?

    Oczywiście chodzi mi o VIA ;]
     
  14. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    Nie nie będzie ograniczeń, wszystko zrobisz sam. Problemy mogą wystąpić przy zrzucaniu OFW, choć nie koniecznie :) Znam ludzi ktorzy do teraz trzaskają SLIMy na zwykłym kompie
     
  15. katido

    katido Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    91
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Pabianice
    Witam mam problem ze sczytaniem klucza z naoedu 0225 posiadam przejsciuwke sata i niby robie tak samo jak w tutku ale po calej procedurze ze zmiana kabla sata i klikniecu slim key wywala blad i tak caly czas moze ktos pomoc plizz
     
  16. player_sct

    player_sct Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    takie pytanie czy to ERASE jest w ogóle potrzebne? W przypadku wrzucania softu przez WRITE JF i tak najpierw czysci zawartość flasha przed ponownym wgraniem softu.
     
  17. ESLORD

    ESLORD V.I.P V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2011
    Posty:
    4295
    Polubienia:
    759
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Londyn
    ERASE jest dla liteonów d2s żeby wejść w Vendor - przy slimach nie jest to potrzebne
     
  18. dudi2000

    dudi2000 Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2010
    Posty:
    920
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bieruń
    Masz racje nie musisz klikać "ERASE"
     
  19. dudi2000

    dudi2000 Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2010
    Posty:
    920
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bieruń
    Podczas gdy przełączasz kabelek sata do przejściówki usb zamiast otwierać tacke spróbuj wył/wł zasilanie na napędzie DVD
     
  20. katido

    katido Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2011
    Posty:
    91
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Pabianice
    hehehe thx wielkie udalo sie to cenna rada i warto wby bylo to dolorzyc do p[oradnika bo masa ludzi ma z tym problem
     
  21. dudi2000

    dudi2000 Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 20, 2010
    Posty:
    920
    Polubienia:
    97
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bieruń
    luzik:)
     
Wczytywanie...

Poleć forum