1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Odnośnie SoftMod'a i większego dysku.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez djseban, Luty 7, 2010.

  1. djseban

    djseban Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Bełchatów
    Witam
    Ponieważ przymierzam się do zakupu Xboxa pierwszej generacji mam parę pytań. Mam zamiar przerobić go softmod'em. Czy po softmodzie jest możliwość wymiany na większy dysk (w moim wypadku 160GB)?

    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. sebol12

    sebol12 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2008
    Posty:
    160
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Planeta Ziemia
    Miałem kiedyś też dysk 160GB i nie ma problemów z softmodem.
     
  4. biperus

    biperus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2009
    Posty:
    185
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Raccoon City
    Przy większych dyskach role gra jakiego masz biosa bo nie wszystkie współpracowały z dużymi HDD
    Wystarczy wtedy zmienić biosa i gra... [oczywiście kiedy konsola nie widzi danego dysku]
     
  5. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam.

    Również mam pytanie odnoście Xbox'a pierwszej generacji.

    Okazyjnie kupiłem konsolę nieprzerobioną z oryginalnym dyskiem 10GB.
    Chciałbym wsadzić tam większy dysk i ją przerobić softmodem.
    Jednak wiadomo ,że przeróbka odbywa się na dysku... więc się mam do tego wziąć?

    Jeśli od razu wsadzę tam większy dysk 80GB - to konsola nie będzie go widzieć - gdyż musi być prędzej jakoś sformatowany?

    Jeśli najpierw przerobię konsolę z dyskiem 10GB to przeróbka zostanie na tym dysku 10GB? A jak potem zamontować tam 80GB i wgrać na niego przeróbkę?

    Proszę o pomoc speców w tej dziedzinie :)
     
  6. Kazner

    Kazner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    Na przerobionej już konsoli odpalasz program który wyciąga plik eeprom.bin, następnie kopiujesz ten plik oraz zawartość partycji C i E na dysk twardy PC. Przy pomocy programu xboxhdm tworzysz następnie obraz iso kompilując w nim zgromadzone pliki i linuxa live(bootowalnego z płyciwa). Podłączasz swój 80GB dysk twardy do PC z ustawioną zworką na master i bootujesz linuxa, następnie formatujesz odpowiednio dysk załączonymi na płytce narzędziami(tj. wybierasz opcję 1, wpisujesz xboxhd i cały czas wpisujesz yes), na koniec restartujesz pc, jeszcze raz w linuxie tym razem dajesz opcję 3 i wpisujesz lockhd -a , blokujesz w tym momencie dysk twardy, wyłączasz PC, odłączasz dysk, przestawiasz zworkę na cable select, podłączasz go do xbox'a i to wszystko. Jak chcesz bardziej szczegółowy opis to napisz na PW bo nie wiem czy można podawać linki do konkurencyjnych for.

    P.S. Ile zapłaciłeś za x'a jeśli mogę wiedzieć.
     
  7. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Mam problem.

    Konsolę z oryginalnym dyskiem przerobiłem 'softmodem'. Teraz po włączeniu ukazuje się EvoX. W opcjach EvoX wybrałem backup, później przez FTP (za pomocą Total Commandera) zgrałem [C] i [E], dodatkowo z E:\dash\backup skopiowałem pliki:
    bios.bin, disk.bin, eeprom.bin, hddinfo.txt, hddkey.bin do folderu eeprom z programu xboxhdm1.9. Stworzyłem obraz plikiem "make-iso-win" i nagrałem na płytę (wszystko wg. instrukcji) .

    Wziąłem dwa dyski 120GB i 160GB 'przygotowałem' je bootowalną płytą tak jak w instrukcji, oraz po zakończeniu i restarcie zablokowałem dyski. Obyło się bez żadnych errorów.
    Teraz podłączam obojętnie który dysk do konsoli to wyskoczy logo Xbox'a a potem Error i dioda zaczyna migać na zielono-czerwono.
    Co robię tutaj źle?

    Druga sprawa. Dlaczego konsola przerobiona 'softmodem' nie czyta mi nagrywanych płyt (DVD+R Verbatima)? Obojętnie czy nagram tam grę czy jakiś autoinstaller - po włożeniu płyty w prawym górnym rogu wyświetla się "Unknown".
     
  8. Kazner

    Kazner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    Podczas instalacji plików na dysku zworka była na master? Po zakończeniu całej operacji przestawiłeś zworkę na Cable Select?
     
  9. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Problem rozwiązany. Okazało się ,że dysk ma problemy z działaniem w konsoli.
    Pomimo poprawnego przygotowania dysku oraz zablokowania go - w konsoli wyświetlał się ERROR 08 - czyli brak HDD. Wymiana na inny dysk rozwiązała problem.
     
  10. MaryGave

    MaryGave Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    338
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zawiercie
    Witam mam kloca w wersji 1.4 przerobionego softmodem chcę kupić dysk 80 gb tyle może by starczył i w cenie dobrej jest czy można sformatować z poziomu komputera do formatu jaki musi być w konsoli ? i potem skopiować wszystko z oryginalnego dysku i czy będę potrzebował tego autoinstallera a co do drugiej sprawy Edzio666 masz zapewne taki sam napęd jak ja czytałem że one nie czytają DVD+R podobno w wersji 1.6 wszystkie czyta już nie pamiętam
     
  11. Edzio666

    Edzio666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    40
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Tak - napędy Samsung montowane w Xboxie mają problemy z DVD+R. Więc autoinstallera nagraj na DVD-R.

    Co to do zmiany dysku - musisz przygotować taki 'pod kompem'.
    Po zrobieniu backupu EPPROMU i dysku C - umieszczasz wszystko w odpowiednich folderach i tworzysz ISO potrzebne do nagrania na płycie (bardziej szczegółowe instrukcje znajdziesz na 'konkurencyjnych' forach).

    Co do dysku - to nim go kupisz, KONIECZNIE sprawdź czy da się go zablokować: Xbox Hard Drive Compatibility Chart
     
  12. MaryGave

    MaryGave Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    338
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zawiercie
    Zamierzam kupić nowy dysk do kompa obecnie mam 160 gb sprawdziłem na tej stronce i da się zablokować
     
  13. x-sauber

    x-sauber Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    269
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bielsko Biała
    Jak fabrycznie jest ustawiona zworka dysku w xboxie?
     
  14. MaryGave

    MaryGave Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    338
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zawiercie
    Cable select
     
  15. alladyn1204

    alladyn1204 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 13, 2010
    Posty:
    89
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Hej, jestem tutaj nowy. Mam możliwość kupienia Xboxa chyba nie przerobiona. Moje pytanko jak wsadzę dysk 40gb to go normalnie odpalę? Jest możliwość bez przeróbki chip'a w granie XBMC żebym mógł grać w gry z XBOX'a i oglądać filmy RMVB i AVI. Pozdrawiam.
     
  16. DEKER

    DEKER Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 19, 2010
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam czy jak zakupie dysk Seagate Barracuda 250GB to mi bedzie czytac go X-Box? i jak przerobic X-boxa? mam wgrac xbmc ? jezeli tak to jak, bo jeszcze nie wgrywalem Media center na dysk a chce kupic o wiekszej pojemnosci, i go tam wgrac z gory dziekuje za info
     
  17. L4mia

    L4mia Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    673
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    KRK
    co do xboxa i dysków to ja mam ata 750gb w pełni wykorzystane - ale z innego forum znam ludzi którzy mają sata 1,5gb - używając przelotki sata/ata - i to ostatnie rozwiązanie nie dość że daje więcej możliwości to zmniejsza ryzyko nadpisywania się plików na partycjach - ale uwaga - mocno żrący prąd hdd może upalić zasilacz
    zmiana dysku polega na fizycznym podłączeniu a potem trzeba odpalić płytę z installerami - proponuję najnowszy Auto-Installer.Deluxe.v4.52.Xbox-Hq a skrypty same przygotują dysk dla xboxa
    (nie wiem jak z softmod - ten temat jest mi nieznany - mam chipa)
     
  18. kioskarz

    kioskarz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    86
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ja mam inny problem. Mam xboxa 1.1 i chcę zrobić softmoda, ale niestety w domu mam tylko laptopa.. jakieś pomysły?
     
  19. Kazner

    Kazner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
  20. kioskarz

    kioskarz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    86
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    karte pamięci widziałem na allegro, ale cena porażająca za 8mb także odpada. Chip na allegro obecnie nie widać a więc pozostaje tylko kolega z komputerem, dzięki
     
  21. maksiu194

    maksiu194 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 14, 2010
    Posty:
    52
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Pfff karta pamięci jest niepotzrebna wystrczy zhackowany action replay usb wiev + pendrive, i przeóbke masz. Napisz mi na pw a podam ci linka do tej przeróbki bo niemoge tworzyć teamtów D:
     
Wczytywanie...

Poleć forum