1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Oryginalny dysk Seagate - problem z wydajnością

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez maciej14, Październik 13, 2014.

  1. maciej14

    maciej14 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 13, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Zakupiłem konsole fat z dyskiem 20 GB Seagate. Dysk jest zaśmiecony "demówkami" gier itp. Gdy próbowałem coś zrobić konsola nie wyrabia, czy to odpalenie gry z dysku/płyty czy choćby założenie nowego profilu. Po prostu się nie da. Konsola drastycznie spowalnia, zwiesza się itd. Po odpięciu działa wszystko idealnie. Dysk podpiąłem również do innej konsoli i tam jest ten sam problem. Postanowiłem go wyjąć z obudowy i podpiąć do PC ( tak wiem, że grozi to bezpowrotnym "naprawieniem" pod kątem windowsa ). Windows xp mini nie wykrył go w eksploratorze. Odpaliłem HD Tune a ten nie znalazł ani jednego błędu. Podpiąłem ponownie dysk do konsoli i nadal jest on widoczny dla niej.
    Podczas formatowania z poziomu konsoli wyskakuje błąd, poszczególnych elementów też się nie da usunąć. ( komunikat: "podczas wykonywania czynnosci wystapil problem" )
    Jest jeszcze coś co mogę sprawdzić/zrobić? Dobra kondycja w HD Tune jest co najmniej dziwna.

    Zdjęcie z HD Tune:

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12094
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Pokaż zakladke health
     
  4. maciej14

    maciej14 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 13, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety juz schowałem dysk i nie mam screena, ale w health było również wszystko ok
     
  5. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Czy on robił quick skana 14 minut? Jeśli tak to dysk umiera. Quick skan mojego dysku 2tb trwa z 40 sekund.
     
  6. maciej14

    maciej14 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 13, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Moze to przez fakt, ze sam windows xp mini muli mi starsznie, odpalany jest z hirensa
     
  7. Dawidovy

    Dawidovy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2014
    Posty:
    156
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dokładnie, dysk do wywalenia. Mi quick skan dysku 500gb w laptopie trwa niecałe 40 sekund, a co dopiero mówiąc o 20GB.
     
  8. prourug

    prourug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    313
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Kutno, Poland
    Dysk na 99% jest uszkodzony, ostatnio miałem taki sam przypadek. Ostatecznie konsola już w pewnym momencie przestała się z nim uruchamiać. Jak chcesz mam 60GB w bardzo dobrym stanie, za nie wielkie pieniądze.
     
  9. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Też miałem podobny przypadek ale w moim pokazało jeden czerwony kwadracik. Może tutaj przyczyna leży gdzie indziej ale z pewnością dysk już pada.
     
  10. maciej14

    maciej14 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 13, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Po powrocie do domu zrobię jeszcze raz pełny skan.
    @prourug ten dysk to za ile? bo mam do kupienia WD Scorpio 80 GB za 39 zł
     
  11. prourug

    prourug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    313
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Kutno, Poland
    No to u mnie trochę więcej bo 50 zł ale to oryginał który wkładasz i działa. Tego wd jeszcze musisz przerobić.
     
  12. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3497
    Polubienia:
    1260
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Nie musisz robić pełnego skanu, zrób screen smart czyli Health i wrzuć ale jak już wspomnieli ci wyżej 15min samo mówi za siebie, szukaj nowego dysku ten jest zużyty eksploatacyjne.
     
  13. maciej14

    maciej14 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 13, 2014
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zdjęcie z zakładki health.
    [​IMG]

    Oczywiście zamierzam kupić nowy dysk, ale wyniki są dla mnie dosyć dziwne, choć po tym jak chodzi to też uważam, że nadaje się do kosza.
     
Wczytywanie...

Poleć forum