1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

PC nie wykrywa Liteon'a z kontrolerem RAID VIA VT6421

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez psilon, Styczeń 10, 2012.

  1. psilon

    psilon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2011
    Posty:
    240
    Polubienia:
    21
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    pierwsza próba flasha nie powiodła się z powodu nie wykrycia napędu przez PC, przyczyną tego było najprawdopodobniej nie wspieralna płyta główna ' Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller — 27C0 '

    postanowiłem zakupić Kontroler na chipsecie VIA, dokładnie: http://img407.imageshack.us/img407/1829/11012012575.jpg

    byłem pewny że kontroler załatwi sprawę, jednak w JF dalej widnieje komunikat 'No Drive Detected' na każdym porcie, sata również był podpinany pod wszystkie możliwe wejścia i nic. wymuszanie podpisu sterowników wyłączone, sterownik VIA także usunięty według tutka JF ze strony 157

    system win7 64bit, może potrzebna jakaś zmiana w biosie.?

    jeszcze JF zakładka DVDkey32 zaznaczam 'VIA ports Only' - nic, zaznaczam 'Include non-IDE Ports' dalej nie wykrywa, zasilanie brane z probe 3, z konsoli też sprawdzałem. co mogę jeszcze zrobić? będę wdzięczny za jakiekolwiek porady :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Sprawdź czy w dosflash widzi
     
  4. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    ... i odinstaluj sterowniki od kontrolera... jeśli są zainstalowane...
     
  5. buku07

    buku07 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 5, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    i co smiga w dosflash??
     
  6. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Mam podobny problem tylko, że inny (jaka mawia moja nauczycielka od matematyki...). Po poprawnym flashu system nie widzi nagrywarki Liteon ihas524 B (po cross flashu). Używam kontrolera SATA VIA VT6421. Mam tylko 1 komputer wiec nie sprawdzę czy na innym działa. Inny użytkownik twierdzi, że mogłem wyczyścić fw (http://xboxforum.pl/firmware-napedo...-liteon-ixtreme-1-91-jungleflasher-98709.html) ale nie daje oznak życia od kilku godzin. Jak temu zaradzić?
     
  7. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Dosflash

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  8. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    a BIOS widzi ? napęd w ogóle reaguje na przycisk eject ? do którego portu na tym kontrolerze masz podłączoną tą nagrywarkę - sprawdzałeś na wszystkich ?
     
  9. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Napęd reaguje na przycisk eject i się zarówno otwiera jak i zamyka. Zaraz resztę rzeczy posprawdzam.

    Edit: Najpierw sprawdziłem w biosie i wykrywa tylko jeden napęd (a powinno 2). następnie wyjąłem kontroler i wsadziłem do innego portu. Po uruchomieniu komputera zainstalowały się sterowniki lecz drugiej nagrywarki nadal nie wykrywa.

    Edit2: wsadziłem kontroler do wyjściowego portu i działa. Wykryło moja nagrywarkę. Wniosek więc jest taki, że podczas ponownego flasha będę musiał zrobić to za pomocą dosflash? Czy problem może się powtórzyć?
     
  10. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Dla mnie to najdziwniejsze jest to, że płyta z ICH 7 nie daje rady wykryć Twojego napędu. Jest wymieniona nawet na liście kompatybilności. Jak rozumiem napęd xboxa podpiąłeś pod wejście SATA 1 ? Bo tylko na tym zadziała.

    Generalnie radziłbym Ci też do flashowania postawić sobie drugi system - Windows XP to rozwiązuje dużo problemów (mi np JF się wieszał pod 7:/).

    No i mam nadzieję że przed uruchomieniem W7 - skorzystałeś z tej opcji:

    [​IMG]

    Przede wszystkim nie poddawałbym się z podłączaniem napędu do płyty głównej...

    Moim zdaniem problem może się powtórzyć.

    PS. obrazek jest od Visty ale w W7 wygląda to tak samo :)
     
  11. Thane

    Thane Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 27, 2011
    Posty:
    366
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Używam starego poczciwego Windows XP, dzięki za radę.
     
Wczytywanie...

Poleć forum