1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Plazma - Ciekawostka

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Diuran, Grudzień 4, 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Diuran

    Diuran Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skawina
    Witam, niedawno natknąłem się na jakieś forum, gdzie się natknąłem na ciekawy post, mianowicie, chodzi tutaj o tv PLAZMY, podobno producenci oraz sprzedawcy w sklepach nie polecają tych telewizorów, do grania na konsolach, obojętnie czy x360 czy ps3, bo po jakimś roku pracy, strasznie się pogarsza jakoś oraz może spalić się bardzo dużo pixeli, mój znajomy wlaśnie gra na plazmie w x'a od jakichś 2 lat, i rzeczywiście wyskoczyło mu po całym ekranie luzno rozrzucone okolo 50-60 pixeli, liczylismy wlasnie dzisiaj, zaintrygowal mnie ten fakt, spotkał się ktoś z podbnym przypadkiem?, a i on tego tv glownie do grania na konsolo uzywał
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. artiszarik

    artiszarik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 2, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeżeli ktoś zna się choć trochę na telewizorach, to wie, dlaczego wybrać do gier LCD zamiast plazmy. Otóż z dużej odległości obraz jest równomierny, ale oglądany z bliska powoduje zmęczenie wzroku. Plazma posiada luminofor (w monitorach CRT też to jest) i on szybko zużywa, dlatego piksele są bardzo szybko wypalane ;)
     
  4. neoandrew

    neoandrew XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2009
    Posty:
    375
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Prawda jest taka, że tanie plazmy są do du... po za tym luminofor jest zupełnie inny niż w monitorach CRT, plazmę opłaca się kupić, ale trzeba wiedzieć jaką.
     
  5. Skolud

    Skolud Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2009
    Posty:
    1017
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Mysłowice
    To prawda. Sam jak grałem na plazmie LG po kilka h i jak wyłączyłem to dalej miałem przez jakieś 30min ślady po stałych elementach (np. pasek zdrowia itp)
    Do grania lepsze lcd, bo się nie wypalają. Do TV lepsze plazmy bo i tak jak się coś ogląda to wszystko się zmienia :)
    od dawna to wiadomo, więc żadna nowość :)
     
  6. loopguru

    loopguru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    To są tak zwane powidoki czyli bolączka plazm,ale mi to nie przeszkadza.Miesiąc temu sprawiłem sobie plazme Samsunga 50" fullHD i osobiście mam gdzieś wypalanie,pixele itd.Poprostu czerpię radość z grania czy też ogladania filmów z BluRaya i już.
     
  7. peja101

    peja101 Banned

    Dołączył:
    Październik 11, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    100-lica
    W telewizorach plazmowych są matryce, które się szybko wypalają i to jest jedyna zagadka.
     
  8. Diuran

    Diuran Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skawina
    Ja osobiście mam Sharp Aquos 37'' FullHD, LCD, tak juz od roku, i zdarzają mi się jak laduje mi sie obraz np w gta 4 to mi zostaje jak by kontur starego:D, ale pozatym tv jest swietny do gry oraz ogladania, ja nie mam blu-ray, znalazłem inny sposób na oglądanie filmów blu-ray:D, sciągam filmy, przegrywam na laptopa, podłączam go do tv przez hdmi, i ciesze sie obrazem full hd za jakies klka godz sciagania:) a nie po 70-100 zł za filmy blu-ray+odtwarzacz 700+??(nie znam cen blu-ray)
     
  9. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Plazmy nowej generacji z wyższej półki nie mają tego efektu. Mam w domu plazmę właśnie nowszą i jakościowo lepszą i jak gram czy oglądam coś dłużej nic się nie "osadza" na ekranie itp.. Radzę poczytać więcej o nowych plazmach
     
  10. Donon

    Donon Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 29, 2009
    Posty:
    0
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dokładnie. Gram na plaźmie i żadne powidoki nie występują, problem ten dotyczy starszych modeli telewizorów. A i na LCD istnieje też możliwość "wypalenia" stałego elementu ;)
     
  11. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    dobrze ze na moim LCD pasek start sie jeszcze nie wypalil :yeye:
    A co do plazm to niestety jak sie kupuje z nizszej polki to sie ma :DD
     
  12. Diuran

    Diuran Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skawina
    Tak, tutaj masz racje, lepiej dołożyć te 400-500 zł, i sie cieszyć krystalicznym obrazem:), niż potem klnąć ze sie było centusiem i było żal, a teraz ma sie telwizor zepsuty:), a jezeli chodzi o jakość, to mam w domu jeszcze lcd 32'' panasonic , rodzice sobie kupili do pokoju, no i jak bylem chory to zanioslem tam xboxa:D, i ciupalem non-stop, przy okazji leżąc w łóżku i kurująć sie, różnica w obrazie ogromna jak dla mnie, nie wiem ale moze przez to ze mniejszy, albo ze hd ready a nie full hade, teraz zamierzam zrobić kolejny testos:D, jade do qmpla na weekend i bedziemy nawalac na moim x a nadmienie że prowadzi sklep z rtv/agd, tak ze wypróbujemy:D, wiele tv
     
  13. loopguru

    loopguru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Przyznam szczerze,że jechałem kupić kupić lcd Sony Bravia z linii KDL 46",ale traf chciał,że obok stała plazma Samsunga 50" i porównując ten sam obraz na dwóch tv stojących obok siebie wybór był prosty i wyszedłem z Samsungiem.Po tuningu w menu serwisowym to już wogóle bajka.
     
  14. Diuran

    Diuran Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skawina
    owszem plazma do ogladania kablowki/cyfry+/polsatu jest lepsza, ale nie do takich fullHD, czy blu-ray, dziś bylem u mojego znajomego, niestety nie potestowalismy x360 pewne problemy nastąpily, ale nic. Natknąłem się na zdjęcie potwierdzające to o czym mowilem, prosze

    [​IMG]
     
  15. loopguru

    loopguru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Czyli co?Mam wysłać petycję do tvn,żeby zlikwidowali logo bo mam plazmę w chacie?Sorry,ale kupiłem ten tv,żeby się nim cieszyć,a ,że oszczędzać nie umię to już inna sprawa...To tak jakbym kupił samochód i nie jeżdził nim przez pół roku bo przecież opony mogą się zużyć:>D
     
  16. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    W nowszych plazmach ten efekt wystąpi wtedy kiedy użytkownik będzie chciał zmienić tv ;)

    Dodatkowo np w moim modelu jak długi leci program kontrast sam się zmienia po to, żeby nie było efektu wypalenia.

    A że producent tak pisze to nie dziwne: lepiej się chronić niż potem mieć reklamacje
     
  17. artiszarik

    artiszarik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 2, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Każdy swój produkt będzie chwalił, to normalne ;) Jednak mam i plazmę, i LCD - plazma 52" a LCD 55". Podłączałem X'a pod obydwa TV. Grałem w tą samą grę przez 2 godziny na jednym, a potem na drugim TV. Wierzcie, że oczy o wiele bardziej męczą mnie przy plaźmie. I nie jest to produkt z niskiej półki. Także podsumowując, LCD wg mnie spisuje się trochę lepiej.

    Pozdrawiam
     
  18. loopguru

    loopguru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Ogólnie wszystko to kwestie indywidualne.Ja mogę siedzieć przed GOW np.6 godzin, i wcale mnie oczy nie męczą.Natomiast męczą mnie raczej od tego zdjęcia,które kolega wstawił wyżej:)
     
  19. Damian1010

    Damian1010 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ciekawe o jakim tuningu mowisz ... czysz bys mial model 550. A tak ogolnie porownujac nowsze lcd i plazmy w tej samej cenie korzystniej wypada plazma, chyba ze ktos posiada pioneera kuro ktory bije o glowe wszystkie lcd i niektore plazmy
     
  20. qwe4321

    qwe4321 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 4, 2009
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    a to dość ciekawe :) sporo z tego nie wiedziałem
     
  21. loopguru

    loopguru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Samsung PS50B550.Tuning tego modelu akurat nie ma nic wspólnego z giercowaniem więc nie będe robił offtopa.A Kuro...no cóż.Musiałbym mieć dwa lub trzy razy grubszy portfel:)
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum