1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Płyty główne - Data produkcji

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Azur, Sierpień 16, 2010.

  1. Azur

    Azur Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2010
    Posty:
    2795
    Polubienia:
    470
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Polska
    Pozwoliłem sobie napisać ten temat, ze wzgledu na ciągłe zadawanie pytań typu "Czy to jasper ?" tutaj macie wszystko czarno na białym.

    Xbox 360 Xenon
    [​IMG]
    Xbox 360 w oryginalnej konfiguracji zastosowanej w początkowym modelach Premium i Core wydanych pod koniec listopada 2005 roku. Nabardziej awaryjny model konsol, wedlug statystyk dochodzacy do ponad 50%(!). Poczatkowo na GPU stosowano pojedynczy aluminiowy radiator, pozniej montowany radiator z heatpipe.
    * 90 nm CPU IBM
    * 80 nm GPU ATI i on-chip DRAM
    * Mały cooler GPU
    * Standardowy cooler CPU

    Xbox 360 Zephyr
    [​IMG]
    Zephyr to pierwsze wydanie ze złączem HDMI oraz raditorem GPU na heatpipe. Został on wprowadzony razem z konsolami w wersji Elite w maju 2007, potem montowany w wersjach Premium oraz pierwszych Arcade.
    * Zmieniony układ płyty głównej
    * Złącze HDMI
    * Nowe 120 GB dysk twardy opcjonalnie
    * Rozszerzony cooler GPU

    Xbox 360 Falcon
    [​IMG]
    W plytach głównych od września 2007 wprowadzono nowy 65 nm CPU i 90 nm GPU wraz z nowym chłodzeniem na CPU - radiator miedziany zastapiony radiatorema aluminiowym.
    * 65 nm CPU IBM
    * 90 nm GPU ATI
    * Zmieniony radiator CPU
    * Mniejsze regulatory napięcia, kondensatorów i cewek indukcyjnych

    Xbox 360 Jasper
    [​IMG]
    Jasper, wydany pod koniec października 2008 roku posiada 65nm CPU oraz GPU. Posiada również wbudowaną pamięć flash o rozmiarze 256 lub 512mb (wersja Arcade), oraz zasilacz 150w.

    Najprostszy i w 100% pewny sposob okreslenia modelu plyty glownej to porównanie zlącza zasilacza z ponizszym schematem:

    [​IMG]

    Xbox 360 Slim (Valhalla)
    [​IMG]

    Produkcja slimów rozpoczęto od 2010 roku, wszystkie slimy wyposażone są w płytę główną Valhalla.


    Temat robiłem na szybkości, za błedy przepraszam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. The mistic40

    The mistic40 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 29, 2013
    Posty:
    602
    Polubienia:
    96
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    a gdzie płyta corony i slima e?
     
  4. xgrzesiox

    xgrzesiox Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2013
    Posty:
    260
    Polubienia:
    32
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tomaszów Lubelski
    Patrz na datę posta. Wtedy Coron nie było. Brakuje także Opus

    Wysłane Galaktyczną mocą Asa II/Sent by Galatic power of Ace II
     
  5. perkeles1990

    perkeles1990 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam mam problem z rozpoznaniem konsoli bo z tylu niema nigdzie MFR DATA tylko jest data z servis .... Dodam ze konsola ma niklowany dvd konsola nie posiada hdmi tylko samo av . zasilacz 175 w 12v-14.2a . 5vsb-1a a na konsoli pisze zasilanie 12v-16.5a . 5v-1a i pad bezprzewodowy dysk hdd 20 gb

    A kolo wtyczki zasilania nad nia jest console B i potem MSK-XBOX360RF01 . CO TO JEST ZA PLYTA GLOWNA ?
     
    Ostatnia edycja: Styczeń 12, 2015
  6. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Konsola xenon zasilacz opus ;D Ale ręki sobie odciąć nie dam

    Wysłane z mojego HTC One max
     
    perkeles1990 lubi to.
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    100% pewności da gniazdo zasilacza.
     
    perkeles1990 lubi to.
  8. perkeles1990

    perkeles1990 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dobra to zrobie zdjecie ale wtyczki czy wejscia w konsoli mam zrobic najlepiej ?
     
  9. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Wejścia

    Wysłane z mojego HTC One max
     
  10. perkeles1990

    perkeles1990 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    tak jak napisal nollo jest to xenon po wejsciu widacna zdjeciu co podeslalem . a teraz jest druga sprawa skokor byla w ms i jest data servis 2009-9-21 to czemu nie wstawili lepszej plyty ... pewnie jakas drobna usterka byla czy co ? a teraz mam nastepne pytanie konsola jest przerobiona jak moge sie dowiedziec jaka to wersja /?? dodam ze mialem gta sa zainstalowane na niej jak ja kupilem i dziallalo bez plyty . nastepne gralem juz w nia pare dni po 4-5h no i nie daje cieplego powietrza z tylu ;) ale mam zamiar wymienic paste chlodnicza i przy okazji dodac witraczki dwa na teradiatory ;) czy to jakos zabespieczy mnie troche z rodem i nie rozumiem jednej teori jedni pisza ze rod to nie tylko przegrzanie .... tylko zimne luty skoro zimne luty to na nowej cynie powinno byc czeste bledy niz na starych bo stara cyna jest z olowiem ... to czemu ludzie gadaja o zimnych lutach przeciez starsza wersia powinna byc lepsa pod tym wzgledem jedynie dodac chlodzenia bo chyba w tym byla wada starszych konsol ?
     

    Załączniki:

    • Obraz.jpg
      Obraz.jpg
      Wielkość pliku:
      806,8 KB
      Wyświetleń:
      27
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12085
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Tu jest cyna bezołowiowa, dodatkowo wadliwe układy.
     
  12. perkeles1990

    perkeles1990 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    T Jakos mnie to dziwi z ta cyna dzis zaniose xboxa do kolegi elekromontera on zobaczy ta cyne i wentylatory zalozy mozecos to uchroni ja . chociarz przed przegrzaniem gpu
     
  13. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Według mnie szkoda zachodu przecież to nawet HDMI nie posiada .

    Wysłane z mojego HTC One max
     
  14. perkeles1990

    perkeles1990 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    To nic elektornika mam za free . A jakie uklady tam padaja czy moze kondensatory ? A jak noe to tylko pogram w gta v i na pogonke pojdzie konsola ;)
     
  15. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    GPU, CPU, RAM, Southbridge
     
  16. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    Component 720p lub 1080i. Allegro 35zl
     
  17. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Nooooo w xenona to najlepiej wladowac jeszcze

    Wysłane z mojego HTC One max
     
  18. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    Dokladnie masz racje xenon najlepsza plyta glowna 0 awarii, wygrywa ze slimem poniewaz jest wzbogacona w modul podczerwieni
     
  19. jochny62

    jochny62 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    witam i przepraszam ze zaczynam nowy temat ale mam mały problem nie dawno kupiłem xbox360 i wiec mam mały problem nie wiem czy to jest Jaspers czy falcon rok produkcji mojej konsoli to 2008 09 30 oznaczenia na konsoli to 12v 142a 5v 1a i wiec czy to jest jasper czy falcon a jak przykładowo by był to falcon czy jest to awaryjny sprzęt chodzi mi o rrod
     
  20. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3488
    Polubienia:
    1244
    Punkty za osiągnięcia:
    113

    14.2A to Falcon http://www.gamefaqs.com/xbox360/927749-xbox-360/answers/31250-falcon-or-jasper Ale zerknij na wtyczkę zasilacza to potwierdzi, poglądowy schemat masz w pierwszym poście.
     
  21. jochny62

    jochny62 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 9, 2012
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    jednak Falcon i moje pytanie czy on jest awaryjny z tego roku 2008 09 30
     
Wczytywanie...

Poleć forum