1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podkręcanie Gigabyte GF 8600GTS

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Konrad Mrok PL, Sierpień 29, 2010.

  1. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    Siemka. Mam problem z kartą podaną w tytule, a problem się tycze jej podkręcenia. Posiadam AMD Athlon x2 na płycie głównej Gigabyte GA-M61SME-S2 v2 którego pomimo złych opinii podkręciłem z 2,2GHz na 2,8GHz. Ale z kartą graficzną mam problem, podkręcam ją oprogramowaniem nvidi ale to nic nie daje, ustawienia się nie zapisują a jak już się zapiszą to karta zaczyna fiksować pomimo że przed zapisem było wszystko ok. Więc prosiłbym kogoś kto zna się na podkręcaniu kart graficznych o pomoc. Od razu mówię że karta ma chłodzenie silent pipe 3 od gigabayta z 92mm wiatraczkiem revoltca 1500 obrotów.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. szank

    szank Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2008
    Posty:
    114
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    K-Pax
    Rivatunerem podkręcasz ?
     
  4. fake4r

    fake4r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2010
    Posty:
    434
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    pl
    Spróbuj użyć innego programu do podkręcania: RivaTuner, MSI Afterburner.
     
  5. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    MSI Afterburner próbowałem ale nie współgra dobże z podzespołami gigabyte, więc z niego zrezygnowałem rivatunerem jeszcze nie próbowałem.
     
  6. fake4r

    fake4r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2010
    Posty:
    434
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    pl
    BTW o ile dobrze myślę ta karta ma pasywne chłodzenie, więc nie bawił bym się zbytnio w OC ;)
     
  7. adidas2009

    adidas2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 23, 2009
    Posty:
    928
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Polnocna czesc kraju ;).
    Do OC tylko RivaTuner, a tej karty nie masz po co podkrecac, bo duzo nie wyciagniesz na nowych grach - jeden uj. Kup chociaz 9600GT to dostaniesz grubego boost'a.
     
  8. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    Na radiatorek założyłem 92mm wentyl 1500obrotów więc o przegrzanie się nie boje.
     
  9. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    Nareszcie udało się podkręcic tą oporną kartę, RivaTuner jest najlepsza do tego. Choć adidas2009 miałeś racje, karte udało mi się podkręcić tylko o 35% a to ja dla mnie jest za mało, spodziewałem się czegoś koło 45% ale i tak jest dobrze żę chociaz te 35%jest. Może jak dłużej nad nią popracuje to pójdzie wyżej. Wielkie dzięki za pomoc.
     
  10. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    81
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Procesory gpu nigdy nie podkręcają się tak dobrze, jak procesory cpu, więc nie oczekuj jakichś wielkich osiągów. Druga sprawa to to, że na grafice ciężko zmienia się wartość napięcia (zależy to i od karty i od wydawcy). Teraz zapytaj google o twoją kartę graficzną i jak można powiększyć jej napięcia, a później zaczynaj się bawić. Niewiele kart ma opcje zmiany napięcia bez modyfikacji hardwearu, więc zapewne odpuścisz, bo i tak gra nie jest warta świeczki przy tym modelu. Jeśli jednak chcesz zacząć się z nią bawić, to najpierw ściągnij program OCCT i zapuść w nim test gpu. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to minimalnie zwiększ zegary i puść test ponownie. Zwiększaj zegary coraz bardziej i po każdej zmianie rób stress test, by znaleźć w końcu wartość, przy której karta nie wywala żadnych artefaktów. Pamiętaj jednak, że zegary pamięci są dużo bardziej "delikatne" i najlepiej zostawić ich podkręcanie do momentu, aż znajdziesz odpowiednią wartość zegarów gpu.

    Podkręcanie jest procesem długotrwałym, właśnie ze względu na konieczność używania stress testów, takich jak occt. Jeden taki test może trwać nawet kilka godzin i jeśli jesteś początkującym w tych sprawach, to staraj się tego nie skracać. I pod żadnych pozorem nie graj, gdy występują nawet najmniejsze artefakty podczas testu. Możesz uwalić całkowicie gpu.

    PS. Jeśli twój zasilacz nie trzyma napięć, to pod żadnym pozorem nie baw się w podkręcanie czegokolwiek. Jeśli nie wiesz jaki masz zasilacz, albo dostałeś go do obudowy/do gotowego zestawu, to nie podkręcaj. Uwalisz sobie i procesor i grafe.

    PS2. Testowanie na grach, to najgorszy błąd jaki się popełnia. Karta może działać bez problemu nawet 4-5h bez przerwy podczas gry, a po włączeniu komputera ponownie/wyłączeniu gry może już nigdy nie wstać.
     
  11. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    Nigdy nie testuje żadnymi stress testami. Procka przy podkręcaniu testowałem dopiero wtedy gdy ustawiłem go tak żeby uruchamiał się komp, i jakoś wszystko poszło dobrze. Z kartą graficzną robię tak samo, w razie co mam drugiego kompa a do grania używam xa więc dużo do stracenia nie mam, szczególnie że ta karta co mam jest warta 200zł+wiatraczek który na nią założyłem.
     
  12. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    81
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Podkręcić do wysokich zegarów nietrudno. Podkręcić do wysokich zegarów i sprawić, by komputer był stabilny i nie padł za 2 tyg, to sztuka. Do overclockingu trzeba mieć coś w głowie i szacunek do sprzętu, więc lepiej uważaj co robisz. Jeśli nie sprawdzałeś żadnych stress testem, to idę o zakład, ze 2h grania to max, jakie osiągniesz przy aktualnym podkręceniu. Taka karta może albo paść albo stracić na wydajności już na stałe.
     
  13. fake4r

    fake4r Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2010
    Posty:
    434
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    pl
    Proponuję żebyś sprawdzał kartę np 3dmarkiem czy przejdzie poprawnie test i nie będzie artefaktów. Wtedy zostawiasz wartości lub kręcisz wyżej aż do bólu.
    Nie zapominaj o temperaturze ;]
    A w żadne napięcia itp. jak proponuje kolega ^spike200 bym się nie bawił.
     
  14. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    spokojnie, procek po podkręceniu działa już 2 lata, a podkręcałem go tym samym sposobem co kartę graficzną. Robię właśnie sest 3d markiem i fakt są artefakty ale to wystarczy skorygować. Za kilka tygodni powinno być wszystko ok, a jak nie to trzeba będzie wróci do ustawień fabrycznych i poszukać kasy na nową kartę.

    Nigdy się nie bawię napięciami ponieważ nie cierpię skoków temperatury i problemów z zasilaczem. A zresztą nawet bez zwiększania napięcia można uzyskać spore wyniki.
     
  15. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    81
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    3dmark raczej bym odradzał, bo nie testują tego tak dobrze, jak przeznaczone do tego specjalne testy. 3dmark zachowa się wtedy jak zwykła gra - wyświetla tysiące artefaktów, ale w miejscach, gdzie tego nawet nie zauważysz. Przez to też można uwalić kartę. Jeśli chodzi o napięcia, to jest podstawa w overclockingu. Przy gpu, bez zmiany napięć, można kartę podkręcić stabilnie do max 15-20%, co ostatecznie nie będzie nawet zauważalne w grach. Im większy zegar, tym większe zapotrzebowanie na energię. Jeśli tej energii jest mało, to wyświetlają się artefakty. Jednak im większe napięcie, tym większe temperatury i po to kupuje się specjalne systemy chłodzące. Przy podkręcaniu zegarów bez zmiany napięć, bez problemu można lecieć na stockowych, a nawet pasywnych chłodzeniach, bo temperatura wzrasta o 1-3stopni max. To właśnie dlatego, że stabilnie można taką kartę niewiele podkręcić, a napięcie jest nadal takie samo.

    Wyłączam się z rozmowy, bo nie masz pojęcia co robisz i nie chcesz słuchać mądrzejszych. Powodzenia życzę ;)
     
  16. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    W jednym sie mylisz, nie każdą karte graficzną można podkręcać na stockowy chłodzeniu bez zmiany napięć. Np moja karta ma tak gówniate chlodzenie że nawet bez OC i bez stresowania jej potrafi osiągnąć 60 stopni. Dlatego ja zmodyfikowałem słynne pasywne chłodzenie gigabayta i założyłem na nie 92mm wiatraczek, karta bez OC w stresie osiąga max 45 stopni więc na OC mam spory zapas.

    Narazie 3D mark pokazuje za dużo artefaktów tak samo jak OCCT czy jakoś tak. Kartę wrzuciłem na fabryczne ustawienia, pobawię się jutro ponieważ jadę do wujka do serwisu gdzie spróbujemy zrobić przyspieszone OC, więc efekty podam jutro wieczorem, chyba że karta padnie albo nie uda się nawet wycisnąć 10% to efekty OC podam już nawet już po południu.
     
  17. Konrad Mrok PL

    Konrad Mrok PL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Solec Kujawski
    właśnie dostałem odpowiedź od znajomego informatyka z którym jutro miałem podkręcać moją kartę. Napisał mi że nie ma co podkręcać tej karty szczególnie przy przyspieszonym OC sobie naraze daruje. Poczekam na jakiś lepszy sprzęt. A i ^spike200 miałes racje, bez stress testów się nie obędzie. No ale cóż temat zamknięty. Karta zostanie na fabrycznych, mówi się trudno.
    Dzięki dla wszystkich.
     
  18. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    81
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Te rdzenie potrafią działać prawidłowo nawet przy 120stopniach. W 8800, działają prawidłowo nawet do 140, więc temperatury są jak najbardziej okej. 90 stopni dla takiej karty, do tego pasywnej, to jest odpowiednia temperatura.
     
  19. ALMI

    ALMI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Chaciałbym znależć pomoc w sprawie oc procesora E2160.

    Mój zestaw:
    PDC E2160 1.8 (FSB 200) @ 2.5 (FSB 276) chlodzenie BOXOwe od Intela
    MOBO ECS 671T-M
    RAM Samsung 2gb 800mhz w jednej kosci
    8600 GT Palit Sonic+ po oc 625 > 690/1500 > 1580/900 > 970
    Zasilacz PROCOMP (noname) 400W

    Otóż moje pytanie to czy moge zwiększyć taktowanie procesora na tej plycie? (o jeszcze więcej?)
    Chciałbym osiągnąc wartość 2.7GHz
    Narazie osiągnołem 2.5 bez zmiany napięcia.

    Zastanawiam się nad modernizacją grafiki na 9600gt 512 DDR3 256bit od Palita,Asusa lub Gigabyta.
    Chciałbym aby np. CoD MW2 chodziły troche lepiej ponieważ na tym zestawie w rozdzielczości 1280x720 tekstury na low/low/low
    i tylko ragdoll i pociski mogą być włączone mam około 70fps

    UWAGA Moja plyta obsługuje ramy tylko do 667mhz jednak samsung 800 działa to skoro te pamięci są mocniejsze to czy moge w biosie je troche podgonić?
    Tutaj moje fotki z biosu:
    - Aukcjoner.pl
    nie moge znależć opcji zwiększenia napięcia CPU

    POMOCY!
    PS przy podkreceniu do 2,6 komputer nie chciał się uruchomić i trzeba było zresetować BIOS.
    Jak pozmieniac napiecie na CPU? Jak podkrecic E2160.

    Sory za offtop, ale to dział offtop :) dziekuje za pomoc :):):)
     
  20. pln

    pln Banned

    Dołączył:
    Sierpień 31, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    jesli ty musisz karte grafy podkrecac z informatykiem to god bless:D

    wystarczy poczytac na necie i masz wszystko opisane. a kart graficznych sie nie kreci tak jak procesorów.

    No ale jak to napisano wyzej: nie znasz podstaw. 35% to dla ciebie było mało??:D:D
    podkreć ją troche. w granicach rozsądku. i możesz śmigać. chcesz mieć super podkrecanie?? poczytaj o chłodzeniu cieczą. wtedy sie możesz bawić.

    ps. w graficznych kartach nie liczy sie tylko ilośc mhz na pamieciach i procku ale też inne wartosci. poczytaj. google zaprasza:D
     
  21. pln

    pln Banned

    Dołączył:
    Sierpień 31, 2010
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    wiec. jak widac po zdjeciach wiele nie poustawiasz:d masz starą płyte(ECS 671T-M oparty o SiS671 • PCArena.pl) i stary bios(tak mi sie wydaje).Płyta jest z tych ekonomicznych, tanich.

    I tak sporo wyjechałeś przy boxowym chłodzeniu. chcesz wiecej?? mozesz sprobować wgrać nowszy bios o ile istnieje, musisz załozyc lepsze chłodzenie, no i jak widze nie masz opcji zmiany napiecia. chyba ze w innych zakładkach biosu, lub producent to zablokował.

    chcesz sie bawić w podkrecanie czegokolwiek na dobry poziom??
    kup dobrą płyte głowną przystosowaną do podkrecania, i super chłodzenie. wtedy możesz sie bawić.
    podstawa to dobra płyta głowna. potem możesz zmieniac grafe.


    robiłeś na tym 2.5 stress testy?? bo jak przy 2.6 ci nie uruchamia sie to przy 2.5 przy godzinie pracy na 100% ciekawe jak sie zachowa.
     
Wczytywanie...

Poleć forum