1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podłączanie konsoli do internetu.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez aster890, Grudzień 4, 2009.

  1. aster890

    aster890 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam! Chciałbym podłączyć konsole Xbox360 do internetu, lecz problem jest w tym, że posiadam nie typowe łącze. Otóż mam BAZĘ radiową na dachu. Jaśniej mówiąc mieszkam w wysoko położonym punkcie, i koleś który udostępnia mi internet zaproponował mi ,że będę punktem docelowym tzn. ludzie będą ciągnąć neta z mojej bazy a w ramach tego internet będę miał za darmo. Przejdę jednak do rzeczy. Mam bardzo szybki internet, z dachu idzie mi kabel crossowany do pokoju, i wchodzi on do takiego małego rozdzielacza (jeden kabelek ze zwykłą końcówką taką jak np. w ładowarkach do telefonu) wchodzi do tego rozdzielacza (kabelek jest ze skrzynki z akumulatorem w razie gdyby coś padło) a druga końcówka wchodzi do portu Ethernet. Dobra, próbowałem bez pośrednio podłączyć go do xbox'a skonfigurowałem w xi'e IP, DNS, Bramę manualnie (mam stałe ip itd.). Zrobiłem test no i lipa :confused:. Moje pyt. brzmi co zrobić żeby to odpaliło. Czy będą to jakieś koszty? Czy po prostu podpiąłem coś źle? Dużo czytałem na ten temat lecz nikt niema takiego internetu jak ja. Dlatego też bardzo proszę o waszą pomoc. Jeśli ktoś by potrzebował więcej informacji na temat mojego okablowania mogę wysłać oczywiście zdjęcie i coś więcej na ten temat powiedzieć. Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maciej_maj

    maciej_maj Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2009
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Pabianice
    w sumie nic nadzwyczajnego sam kiedyś miałem własną sieć. Powinno to chodzić tak jak to zrobiłeś ewentualnie twój "provider" po blokował porty lub ma jakiegoś firewall'a który wycina połączenie dla X'a. Najlepiej jakbyć podłączył to jeszcze raz zrobił test połaczenia do Live i napisał nam tu co wyszedł za wynik.
     
  4. perduto

    perduto Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2009
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    SG-1
    Musiałeś coś źle skonfigurować. Jeżeli łączysz się bezpośrednio z internetem, nie masz żadnej blokady na nr karty sieciowej itd, konsola powinna mieć połączenie.
     
  5. maciej_maj

    maciej_maj Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2009
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Pabianice
    kolega wyżej podsunął mi pomysł że twój dostawca może mieć autoryzację po MAC'a adresie karty sieciowej i w tym momencie musiał byś się albo do niego uśmiechnąć żeby Ci dopisał adres i autoryzację dla X'a albo drugą sieciówkę w kompa i udostępnić przez niego net X-owi
     
  6. aster890

    aster890 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, jeszcze dzisiaj postaram się to zrobić i podam wam co tam wyskakuje. Dzięki
     
  7. aster890

    aster890 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Z tym MAC nie powinno być raczej problemu. Dostawca to nasz dobry znajomy rodziny, i kolega brata. Lecz jeszcze powiem co i jak, podłącze go z powrotem i upewnię się że wszystko jest podłączone jak należy
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    wiec sprawa wygląda tak.
    jak masz na dachu antenę to znaczy staje bazowa to pewnie masz tez jaki router gdzieś pod dachem. (teraz najczęściej stosuje sie routerboardy )

    ten twój rozdzielacz to zapewne zapewne zasilacz poe (Power over Ethernet) czyli ze sam ruter który masz pod dachem jest juz zasilaczy ze sretki. ale to nie wazne.

    większość dostawców netu radiowego stosuje dwojakiego rodzaju zabezpieczenia:

    hasła pppoe
    oraz
    blokadę na mac adres.

    jedno u drugie możesz przepisać do konsoli ale najtaniej jak zadzwonisz do tej firemki www.luksus.net.pl
    i im powiesz o co kaman. z racji tego ze masz na dachu antenę powinni ci to sami skonfigurować gratis.

    a najlepszym rozwiązaniem będzie router/switch. tez najlepiej gdyby oni ci go dobrali i skonfigurowali pod swoja siec.


     
  9. aster890

    aster890 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli po prostu zadzwonić do niego i powiedzieć mu ,że potrzebuje dostępu na drugi adres MAC do mojej konsolki tak?
     
  10. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
  11. aster890

    aster890 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, sprawa załatwiona, dzwoniłem do niego i powiedział że w poniedziałek przyjedzie i mi to zrobi wszystko za darmo, tzn. podłączy mi router. Okazało się że jest tak jak wyżej mówiliście, zabezpieczenia na adres MAC i dlatego nie mogłem się łączyć. Bardzo dziękuję za waszą błyskawiczną pomoc. Chylę czoła. Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum