1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

podłączenie amlitunera, tv, a hdmi cec?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez mocho19, Marzec 17, 2015.

  1. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam. Mam podłączonego x1 do ampliytunera onkyo ht-r557 kablem hdmi i amplituner do tv także kablem hdmi. Dźwięk w grach 5.1 mam. Chodzi mi oto czy da się ustawić tak, abym włączał padem x1 i od razu włańczał się amplituner. Jak da się, to jak to zrobić? Widzę że są w opcjach zasilania są takie funkcję, ale najpierw trzeba dodać sprzęt. A jak klikam ustaw odbiornik dźwięku to wyskakuje mi podaj kod zdalnego sterowania urządzenia. Skąd mam go wziąść? To samo wyskakuje jak chcę dodać tv.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    wg. mnie nie da się czegoś takiego zrobić ;\ zawsze pilot albo ręcznie, możliwe że jak włączysz x'a to z automatu przełączy Ci w amplitunerze na kanał z x'a. Ogólnie są straszne cyrki z xbox One z tym dźwiękiem itp.
     
  4. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    można podłączyć do XO IR blaster(diodę podczerwieni) i tak sterować innymi urządzeniami poprzez XO....to teoria. W praktyce właśnie zabieram się za to. Diodę można wyciągnąć ze starego pilota, ja kupiłem i czekam na dostawę.
    Kody do urządzeń pobiera się z tej strony: http://www.ueisupport.com/
     
  5. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    FlashCooker jak zrobisz to daj znac jak to działa i czy warto inwestować. Fajnie by było jak po wciśnięci na padzie przycisku włończyło się wszystko na odpowiednich kanałach.
     
  6. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    da sie tak zrobic bo sam tak mam zrobione, wlacza mi sie TV, amplituner a jak wylaczam konsole to sie wylaczaja, nie trzeba podawac kodu zdalnego tylko marke i model amplitunera i potem ustawic aby przesylal XO sygnal do niego, jak wroce do domu to moge napisac dokladniej jak to zrobic
     
  7. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Barman czekam z niecirpliwoscia na twoją instrukcję, bo ja nie wiem gdzie wpisac model i marke u mnie jest tylko ,,wprowadź zdalny kod'' ale moze zle szukam. Wprowdzilem kody z strony co podal flahcooker i umnie nic to nie zmienilo. Zaznaczam ze nie mam irdy ani kinecta chodzi mi tylko o wlaczenie i wylonczenie padem. Chyba ze kinect jest do tego niezbedny to przemyslalbym zakup.
     
  8. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Diody IR przyszły już. Przed pracą zdążyłem tylko sprawdzić czy to działa...tak na szybko. Jak pisał Barman działa ładnie, z konsolą uruchamia się TV i moje kino domowe. Wyłączam XO i gasi się TV i kino. Nie jest wymagany kinect(ja go nie mam).
    Na obrazku jest schemat jak podłączyć diodę. Można sprawdzić czy działa patrząc przez aparat fotograficzny, aparat w telefonie. Oczywiście sprawdzamy podczas włączania czy wyłączania Xbox'a, kiedy konsola wysyła impulsy. Mam nadzieję że pomogłem cokolwiek :)
     

    Załączniki:

    • schemat.PNG
      schemat.PNG
      Wielkość pliku:
      52,1 KB
      Wyświetleń:
      32
  9. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jak nie mam kinecta to muszę kupic tak diode na jacka? Jeszcze jedno masz podpieta tak jak ja czyli kabel hdmi z xboxa do ampla i z ampla po hdmi do tv?
     
  10. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Kabelek zrobiłem sam.
    Ja ma podłączony Xbox do TV przez HDMI. Do kina(brak HDMI IN) idzie tylko optyk z dźwiękiem.
    Xbox automatycznie wykrył mi model TV właśnie przez HDMI. Kod do kina musiałem szukać na tej stronie co podałem wyżej.

    Ps.
    Diody kupiłem takie jak na załączniku.
     

    Załączniki:

    Ostatnia edycja: Marzec 17, 2015
  11. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A z gotowych zestwow tzn dioda kabel jack co bys zapropoponowal bo z lutowaniem jestem na bakier.
     
  12. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Z gotowych zestawów to na alle"drogo" ...właśnie, drogo. Wpisz "ir blaster" lub "nadajnik podczerwieni" to się przekonasz. Kabel naprawdę łatwo zrobić i wyjdzie tanio. Dioda kosztowała mnie 0,59zł za sztukę. Kabel miałem z starych słuchawek(jack już zlutowany). Na upartego można taśmą izolacyjna diodę do przewodów przykleić. Dasz radę.
     
  13. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wlasnie tak zrobie ewentualnie moze bedzie sie dalo wsadzic te wystajace druty z diody do srodka izolacji aby sie stykaly z drutami. Dzieki za pomoc.
     
  14. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    ale mozecie powiedziec po co ten kabel? przeciez tutaj nic nie jest sterowane przez irde czy kinecta

    u mnie dziala to bezproblemowo, najpierw dzialal sam TV a ostatnio odkrylem jak dolozyc amplituner do tego

    ustawienia->zasilanie i uruchamianie->opcje zasilania TV i A/V->na dole przy odbiorniku dzwieku zmieniasz na przelacz w kolumnach wlaczania i wylaczania XO

    trzeba tez wejsc w wyswietlanie i dzwiek->kontroluj sterowanie TV i A/V->odbiornik dzwieku->konfiguracja odbiornika dzwieku i tam podajesz najpierw marke, dajesz dalej, pozniej model i powinno dzialac
     
  15. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Berman a ty masz u siebi podlączonego kinecta? U mnie twoj sposob nie dziala. A jak masz podlaczone u siebie wszystko po hdmi czy hdmi do tv a optykiem ampel.
     
  16. TeDY

    TeDY Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 1, 2015
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Jastrzębie Zdrój
    XBOX przez HDMI do TV, a TV przez HDMI do kina/amplitunera.

    Żadnych optycznych !

    Poczytajcie czy macie wyjscie HDMI ARC/CAC (Aktywne HDMI) i pod to wyjście wepnijcie amplituner/kino i tyle.
     
  17. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Po co ten kabel? No właśnie po to żeby można było sterować TV i ampli lub tuner SAT gdy nie masz "aktywnych HDMI"
    Przecież nie każdy posiada sprzęt najnowszy i z najwyższej pułki. I nie każdy ma taką samą konfigurację/podłączenie całego sprzętu. Całe szczęście że są alternatywy w postaci właśnie IR blaster.
    Ciekawe jak xbox przełącza kanały w tunerze SAT? Też przez HDMI? Ma ktoś podłączony tuner do xbox?
     
  18. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Teddy po pierwsze trzeba miec hdmi arc w tv ktore ma na wyjsciu dd 5.1, ale nie o tym byl temat jak podlączyc. Mi na razie nie dziela (nie posiadam irdy oraz kinecta). W kinie onkyo mam aktywne hdmi (hdmi rihd) i dziala z tv samsung (hdmi anynet). Niestety xbox nie moze przeslac sygnalu po hdmi do kina. Byc moze kabel hdmi jest za stary Bo pozostal mi jeszcze po 360tce i ma kilka lat. Bo nie wiem co moze byc. Czekam na irde. Poza tym barman chyba jednak wprowadzasz w bład, poniewaz natknolem sie na dyskusje http://xbox.uservoice.com/forums/25...mi-cec-support-to-xbox-one?page=1&per_page=20 z której wynika ze x1 nie wspiera na razie hdmi cec a co za tym idzie nie da sie puscic sygnalu przez hdmi, musisz miec kineckta albo irde. Poprawcie jesil sie myle.
     
    Ostatnia edycja: Marzec 18, 2015
  19. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    843
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Ja mam takie pytanie, mam taką irde z tunera tv z kompa, da radę przez to wyłączać kino domowe równo z xem ?
     
  20. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Najlepiej jak spróbujesz. Jezeli tam znajduje sie dioda nadawcza to powinno smigac. Oczywisce wczesnkej musisz te opcje poustawiac o której pisal barman.
     
  21. AdWolf

    AdWolf Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łaziska Górne
    W którym miejscu można sprawdzić że XBox One wykrył model tv przez kabel hdmi? Piszecie tu o tym a ja u siebie nic takiego nie widzę.
     
Wczytywanie...

Poleć forum