1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

podłączenie amlitunera, tv, a hdmi cec?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez mocho19, Marzec 17, 2015.

  1. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam. Mam podłączonego x1 do ampliytunera onkyo ht-r557 kablem hdmi i amplituner do tv także kablem hdmi. Dźwięk w grach 5.1 mam. Chodzi mi oto czy da się ustawić tak, abym włączał padem x1 i od razu włańczał się amplituner. Jak da się, to jak to zrobić? Widzę że są w opcjach zasilania są takie funkcję, ale najpierw trzeba dodać sprzęt. A jak klikam ustaw odbiornik dźwięku to wyskakuje mi podaj kod zdalnego sterowania urządzenia. Skąd mam go wziąść? To samo wyskakuje jak chcę dodać tv.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

    Ja z swojej strony polecam
  3. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    880
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    wg. mnie nie da się czegoś takiego zrobić ;\ zawsze pilot albo ręcznie, możliwe że jak włączysz x'a to z automatu przełączy Ci w amplitunerze na kanał z x'a. Ogólnie są straszne cyrki z xbox One z tym dźwiękiem itp.
     
  4. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    można podłączyć do XO IR blaster(diodę podczerwieni) i tak sterować innymi urządzeniami poprzez XO....to teoria. W praktyce właśnie zabieram się za to. Diodę można wyciągnąć ze starego pilota, ja kupiłem i czekam na dostawę.
    Kody do urządzeń pobiera się z tej strony: http://www.ueisupport.com/
     
  5. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    FlashCooker jak zrobisz to daj znac jak to działa i czy warto inwestować. Fajnie by było jak po wciśnięci na padzie przycisku włończyło się wszystko na odpowiednich kanałach.
     
  6. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3436
    Polubienia:
    394
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    da sie tak zrobic bo sam tak mam zrobione, wlacza mi sie TV, amplituner a jak wylaczam konsole to sie wylaczaja, nie trzeba podawac kodu zdalnego tylko marke i model amplitunera i potem ustawic aby przesylal XO sygnal do niego, jak wroce do domu to moge napisac dokladniej jak to zrobic
     
  7. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Barman czekam z niecirpliwoscia na twoją instrukcję, bo ja nie wiem gdzie wpisac model i marke u mnie jest tylko ,,wprowadź zdalny kod'' ale moze zle szukam. Wprowdzilem kody z strony co podal flahcooker i umnie nic to nie zmienilo. Zaznaczam ze nie mam irdy ani kinecta chodzi mi tylko o wlaczenie i wylonczenie padem. Chyba ze kinect jest do tego niezbedny to przemyslalbym zakup.
     
  8. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Diody IR przyszły już. Przed pracą zdążyłem tylko sprawdzić czy to działa...tak na szybko. Jak pisał Barman działa ładnie, z konsolą uruchamia się TV i moje kino domowe. Wyłączam XO i gasi się TV i kino. Nie jest wymagany kinect(ja go nie mam).
    Na obrazku jest schemat jak podłączyć diodę. Można sprawdzić czy działa patrząc przez aparat fotograficzny, aparat w telefonie. Oczywiście sprawdzamy podczas włączania czy wyłączania Xbox'a, kiedy konsola wysyła impulsy. Mam nadzieję że pomogłem cokolwiek :)
     

    Załączniki:

    • schemat.PNG
      schemat.PNG
      Wielkość pliku:
      52,1 KB
      Wyświetleń:
      34
  9. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli jak nie mam kinecta to muszę kupic tak diode na jacka? Jeszcze jedno masz podpieta tak jak ja czyli kabel hdmi z xboxa do ampla i z ampla po hdmi do tv?
     
  10. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Kabelek zrobiłem sam.
    Ja ma podłączony Xbox do TV przez HDMI. Do kina(brak HDMI IN) idzie tylko optyk z dźwiękiem.
    Xbox automatycznie wykrył mi model TV właśnie przez HDMI. Kod do kina musiałem szukać na tej stronie co podałem wyżej.

    Ps.
    Diody kupiłem takie jak na załączniku.
     

    Załączniki:

    Ostatnia edycja: Marzec 17, 2015
  11. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A z gotowych zestwow tzn dioda kabel jack co bys zapropoponowal bo z lutowaniem jestem na bakier.
     
  12. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Z gotowych zestawów to na alle"drogo" ...właśnie, drogo. Wpisz "ir blaster" lub "nadajnik podczerwieni" to się przekonasz. Kabel naprawdę łatwo zrobić i wyjdzie tanio. Dioda kosztowała mnie 0,59zł za sztukę. Kabel miałem z starych słuchawek(jack już zlutowany). Na upartego można taśmą izolacyjna diodę do przewodów przykleić. Dasz radę.
     
  13. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wlasnie tak zrobie ewentualnie moze bedzie sie dalo wsadzic te wystajace druty z diody do srodka izolacji aby sie stykaly z drutami. Dzieki za pomoc.
     
  14. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3436
    Polubienia:
    394
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    ale mozecie powiedziec po co ten kabel? przeciez tutaj nic nie jest sterowane przez irde czy kinecta

    u mnie dziala to bezproblemowo, najpierw dzialal sam TV a ostatnio odkrylem jak dolozyc amplituner do tego

    ustawienia->zasilanie i uruchamianie->opcje zasilania TV i A/V->na dole przy odbiorniku dzwieku zmieniasz na przelacz w kolumnach wlaczania i wylaczania XO

    trzeba tez wejsc w wyswietlanie i dzwiek->kontroluj sterowanie TV i A/V->odbiornik dzwieku->konfiguracja odbiornika dzwieku i tam podajesz najpierw marke, dajesz dalej, pozniej model i powinno dzialac
     
  15. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Berman a ty masz u siebi podlączonego kinecta? U mnie twoj sposob nie dziala. A jak masz podlaczone u siebie wszystko po hdmi czy hdmi do tv a optykiem ampel.
     
  16. TeDY

    TeDY Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 1, 2015
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Jastrzębie Zdrój
    XBOX przez HDMI do TV, a TV przez HDMI do kina/amplitunera.

    Żadnych optycznych !

    Poczytajcie czy macie wyjscie HDMI ARC/CAC (Aktywne HDMI) i pod to wyjście wepnijcie amplituner/kino i tyle.
     
  17. FlashCooker

    FlashCooker Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 29, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Po co ten kabel? No właśnie po to żeby można było sterować TV i ampli lub tuner SAT gdy nie masz "aktywnych HDMI"
    Przecież nie każdy posiada sprzęt najnowszy i z najwyższej pułki. I nie każdy ma taką samą konfigurację/podłączenie całego sprzętu. Całe szczęście że są alternatywy w postaci właśnie IR blaster.
    Ciekawe jak xbox przełącza kanały w tunerze SAT? Też przez HDMI? Ma ktoś podłączony tuner do xbox?
     
  18. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Teddy po pierwsze trzeba miec hdmi arc w tv ktore ma na wyjsciu dd 5.1, ale nie o tym byl temat jak podlączyc. Mi na razie nie dziela (nie posiadam irdy oraz kinecta). W kinie onkyo mam aktywne hdmi (hdmi rihd) i dziala z tv samsung (hdmi anynet). Niestety xbox nie moze przeslac sygnalu po hdmi do kina. Byc moze kabel hdmi jest za stary Bo pozostal mi jeszcze po 360tce i ma kilka lat. Bo nie wiem co moze byc. Czekam na irde. Poza tym barman chyba jednak wprowadzasz w bład, poniewaz natknolem sie na dyskusje http://xbox.uservoice.com/forums/25...mi-cec-support-to-xbox-one?page=1&per_page=20 z której wynika ze x1 nie wspiera na razie hdmi cec a co za tym idzie nie da sie puscic sygnalu przez hdmi, musisz miec kineckta albo irde. Poprawcie jesil sie myle.
     
    Ostatnia edycja: Marzec 18, 2015
  19. Famous

    Famous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 22, 2012
    Posty:
    880
    Polubienia:
    68
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Katowice
    Ja mam takie pytanie, mam taką irde z tunera tv z kompa, da radę przez to wyłączać kino domowe równo z xem ?
     
  20. mocho19

    mocho19 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Najlepiej jak spróbujesz. Jezeli tam znajduje sie dioda nadawcza to powinno smigac. Oczywisce wczesnkej musisz te opcje poustawiac o której pisal barman.
     
  21. AdWolf

    AdWolf Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2014
    Posty:
    25
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łaziska Górne
    W którym miejscu można sprawdzić że XBox One wykrył model tv przez kabel hdmi? Piszecie tu o tym a ja u siebie nic takiego nie widzę.
     

Wczytywanie...

Poleć forum