1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podłaczenie dialog bez użycia routera

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez chomik001, Lipiec 14, 2009.

  1. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    witam przeczytałem dokładnie poradnik "podłączenie neostrady bez użycia routera" i wywnioskowałem że raczej dałoby radze podłączyć też taki sposobem pod dialog. Podłączyłem xbox'a kablem crossowanym do laptopa( vista home basic oryginał ) i na kompie znalazło mi sieć niezidentyfikowaną tylko lokalną i tutaj pytanie jak zrobić żeby to była sieć lokana i internetowa żebym mugł podłączyć xbox'a pod laptopa i mieć w xbox'sie neta np. xbox LIVE wiem że tak się da bo w neostradzie ( poradnik ) tak można w xbox'sie mozna nawet wpisać ustawienia PPPoE dzięki czemu jest łatwiej i wygodniej gdzie robie błąd ? ? ?
    udostępniłem poprzez laptopa xbox 360 ale na konsoli nie widzę plików tych na kompie bo nie da się połączyć. Czy da sie tak zrobić jak wyżej opisałem mianowicie :
    xbox 360 xbox live ( kabel crossowany (żółty) )-> laptop-> internet
    proszę was o pomoc bo router mam w innym pokoju i tylko tam może być a WiFi za drogie
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    daj screeny z twoich polaczen sieciowych i z protokołow tcp/ip
    z opisu ciezko cos wywnioskowac
     
  4. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    tak mam jak jestem podłączony xbox - laptop ( kablem crossowanym )

    [​IMG]
    [​IMG]

    i w sieci dom mam normalnie internet w laptopie ale nie wiem jak podlaczyc zebym mial neta w xboxsie poprzez laptopa ?
    siec niezidentyfikowana jest jak podłaczam xbox do laptopa
     
  5. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Łączność ograniczona to najczęściej problem z adresami IP. Najlepiej ustalić stałe adresy w konsoli i kompie. Pamiętaj tylko, że adresy nie mogą się powtarzać.
    Tj. ustawiasz:
    Komputer - 192.168.1.1 maska 255.255.255.0
    xbox - 192.168.1.2, brama 192.168.1.1, serwer dhcp 192.168.1.1, maska 255.255.255.0

    Co do samego opisu dostępu - na tym łączu nie powinno ci pokazywać 'Internet' bo czerpiesz go z radiówki, a tam jedynie udostępniasz (pamiętaj o włączeniu udostępniania połączenia internetowego dla sieci gdzie wpinasz xboxa)...

    Często ludzie mylą klasy adresów lub błędnie wpisują same adresy.
    Powinno pomóc.
     
  6. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    tak tylko że ja na laptopie korzystam z neta porzez wifi i chciałbym podlaczyc xbox'a do laptopa zeby miec xbl sprawdze te ip i zaraz dam znac
    nie działa ;/ jeżeli ktos podłaczał xbox'a pod kompa i miał xbl to muglby napisać jak to zrobić bo ja nawet nie wiem w czym robię błąd nie wiem czy to jest wina złego ip, kabla czy może problemy z siecią prosze was jeżeli może ktoś to niech napisze mam neta z dialogu jak cos
     
  7. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    dokladnie wejdz stan polaczenia lokalne i inetrnet - wlasciwosci - udostepnianie.
    zazancz obydwie opcje
    komputer ustawi ci drugie polaczenie lokalne na 192.168.1.1 a xbox powinien dostac adres z dhcp. jak nie dostanie to ustaw w xbosie tak jak pisze fryc88 i do tego dnsy z polaczenia wifi
     
  8. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    teraz mam dhcp włonczone ale :
    DHCP : TAK
    adres ipv4 autokonfigurator 169.254.217.198
    ipv4 maska podsieci : 255.255.0.0
    ipv4 serwer dns : 217.30.129.149 tak ma byc?
    ustyawiłem jak napisał FRYC88 ale nie działało bo nie wiem gdzie ustawic dhcp
     
  9. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    witam rano poczytałem inny poradnik i zrobiłem tak :
    połączenie lokane( siećniezidentyfikowana na zdjęciu up ) ma takie parametry ;
    192.168.0.1 - ip
    255.255.255.0 - maska
    bramy domyślnej nie ma
    DHCP wyłonczone
    217.30.129.149 - DNS
    i dalej jest inna sieći nie może sie połączyć ;/ następnie w xbox'sie wpisałem :
    192.168.0.2 - ip
    255.255.255.0 maska podsieci
    a92.168.0.1 brama
    dns 217.30.129.149
    i moim oczom ukazało sie przy sprawdzeniu połaczenia z xbl otuż :
    XBOX 360 -( idze zielony pasek ) SIEĆ - (idzie zielony pasek ) i tutaj w połowie sie zatrzymuje
    czyli do sieci jest podlaczone ale do neta nie co mam przestawic lub co źle robie prosze o pomoc
    dodam że xbox łączyc sie z kompem i idze do routera ale xbox potem nie lączy z netem
     
  10. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    moze dnsy masz zle wpisane???
    wywal w ogole dns z połączenia lokalnego na pececie
    a w xbosie wpisz takie jak masz w karcie bezprzewodowej

    udostępniłeśto połączenie wifi???

    winna moze byc tez zapora albo jakis antywirus
     
  11. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    zrobiłem tez tak ale na PC lokalnym nie ustawiłem żadnego DNS a na xbox'sie dałem 217.30.129.149 i dalej nie działa może coś z ip mam nie tak ?

    jeżeli mugłbys mi napisać bo w ustawieniach routera mam napisane tak :
    ip adreass range 192.168.1.100-149 może to coś pomoże
     
  12. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    to jest zakres z ktorego router przydziela ci adres to laptopa pod wifi
    wyłącz zapore i antywira
     
  13. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    zapore zawsze mam wyłonczoną a antywira nie ma nigdzie opcji wyłoncz :?
    no dobra ale możesz mi napisać jak to ma być z tym połączeniem lokalnym ?
    jakie ip itp itd bo mam zaznaczone te dwie opcje udostępniania a jak daje automoatyczny ip to jakiś dziwny wychodzi strasznie wczorja nie wiem jak ale przez minute to połączenie lokalne było razem w mojej domowej sieci :D:D
     
  14. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    moga byc takie jak masz wpisane
    jakiego masz antyvira?
     
  15. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    avira anty vir

    no dobra ale jeżeli wpisze :
    192.168.0.1
    255.255.255.0
    to nie ma dhcp i bramy domyślnej a mówiłeś że mają być i jak mam takie ustawienie to co zrobić żeby ta się sie połączyła z roputerem
     
  16. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    na pececie nie musi tego byc (wystarczy adres IP i maska)
    musi byc ma xboxsie
     
  17. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    no to jeżeli ustawiłem sobie ręcznie adres ip 192.168.0.1 i maske 255.255.255.0
    to co na xboxsie ustawic jakie ip i inne dane ?
     
  18. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Gdzie ustawiłeś sobie taki adres pc? czy router ma taki nadany?

    Jeżeli router ma 192.168.0.1 to pc daj z końcówka 2 a xboxa np z końcówką 3. brama oraz dns adres ip routera
     
  19. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    takie jak juz ustawiales.
    192.168.0.2 - ip
    255.255.255.0 maska podsieci
    192.168.0.1 brama
    dns 217.30.129.149
    dns zapasowy 192.168.0.1
     
  20. chomik001

    chomik001 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    legnica
    zamiesiłem tutaj zdjęcia

    [​IMG]


    takie mam połaczenia DOM to jest połaczenie router i ip mam 192.168.1.101
    POłaczenie lokalne mam jak podłacze xbox'a do PC kblem internetowym

    a takie :
    [​IMG]

    to są dane do połaczenia xbox - PC i nie wiem może tutja robie błąd bo z xbox nie wiem co wpisać ale łaczy sie do sieci tylko ze do internetu juz nie ;/
    już są bo nie te linki dałem ;/

    W XBOX'sie dałem :
    192.168.0.2
    255.255.255.0
    192.168.0.1
    DNS
    217.30.129.149
    192.168.0.1
    I łączy sie na xbox'sie z siecią ale z internetem juz nie
     
  21. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    gdzie te zdjecia niby???
     
Wczytywanie...

Poleć forum