1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podłączenie do internetu.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Vantage, Maj 15, 2010.

  1. Vantage

    Vantage Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 15, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Nie jestem pewny, czy pytałem o to już na tym forum, jednak mam pewien problem. Chciałbym podłączyć konsolkę do net'u. Była podłączona, gdy miałem radiówkę z routerem. Teraz dostawcę zmieniłem na dialog(4mb) i posiadam modem (router oczywiście leży w szafie) ASMAX AR0801MP. Wszystko Byłoby ok, ale nie mogę podłączyć x'a do tego modemu gdyż ... posiada on tylko jedno wyjście rj-45. Tak tak, w tym wyjściu znajduje się kabel łączący komputer z modemem. Jednakże posiadam swój stary router i pojawia się tutaj pytanie. W jaki sposób (i czy to jest możliwe, aby poprawnie działało) połączyć router z modemem, tak aby można było połączyć x'a i komputer do niego. Czy powinienem kabel rj-45 wychodzący z modemu wpiąć w wejście WAN w routerze, a 2 pozostałe kable (od komputera i x'a) wpiąć kolejno w porty w routerze ? Może lepiej przedstawię to obrazowo :

    [​IMG]



    Mniej więcej coś takiego. Czy dało by radę w taki sposób to podłączyć ? Jeśli nie to jak ?

    Nie wiem czy nazwa routera potrzebna, ale wygląda na to, że jest to jakiś chińczyk "High Power POE Router WA-2204A POE".

    Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bartoszKSSG

    bartoszKSSG Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2010
    Posty:
    253
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    66-400
    do modemu podpinasz kabel żyłowy, ten od kablówki w moim przypadku, wychodzi z przewód Rj 45, jego podpinasz pod ruter, a od rutera możesz poprowadzic kabelek do X, tylko kwestia ustawienia na kompie
     
  4. Vantage

    Vantage Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 15, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ten kabel żyłowy zaznaczyłem na obrazku jak widać czerwonym kolorem. Czyli z twojej wypowiedzi wnioskuję, że schemat jest dobry ? Tzn. mogę to tak podłączyć ?
     
  5. GKxD

    GKxD Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 15, 2010
    Posty:
    132
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Kup router który ma rj45 input(LINE).
    Z tego con piszesz wiem że twój modem wysyła neta przez rj45 a ty chcesz to podzielić na kompa i x360.
    Więc jak napisałem kup jakiś router z rj45(line).
    Polecam firmę TP-LINK=tanio.dobra jakość.gwarancja D2D. etc.
    Powodzenia w budowaniu sieci.
     
  6. Vantage

    Vantage Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 15, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wielkie dzięki. Do zamknięcia :) Gdybym potrzebował pomocy dam znać :) A czy mógłbyś polecić mi jakiś dobry, tani router z rj-45(line) z aukcji jakiejkolwiek na allegro ? Byłbym bardzo wdzięczny.
    Ale poczekaj. Mam jakiś jakby no-name router (High Power POE Router) i ma on wejście rj45. Oglądając routery z tp-linka na allegro praktycznie nie mam pojęcia czym różnią się od mojego syfu. A wygląda on tak :

    [​IMG]
    [​IMG]

    Oświecisz mnie co z nim nie tak ?
     
  7. swistak1100

    swistak1100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Po co kombinujesz? podepnij modem do komputera a z komputera poprowadz kabel Ethernet do xboxa. oczywiscie musisz skonfigurowac siec.. Poczytaj w necie
     
  8. MaryGave

    MaryGave Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    338
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zawiercie
    I chcąc mieć net w x musi mieć włączonego kompa ;)
     
  9. Vantage

    Vantage Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 15, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam tylko jedno wejście rj-45 w kompie. Nie pomagasz mi. Dzięki za chęci, ale nie rajcuje mnie granie na x z koniecznością włączania kompa.
     
  10. pemek

    pemek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 16, 2008
    Posty:
    121
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Krk
    ehhh ludzie...
    autorze posta:
    podłącz ten swój magiczny modem kablem sieciowym (ethernet) do dowolnego portu LAN w routerze, kompa podłącz do kolejnego portu wolnego LAN w routerze, xbox tak samo kolejny wolny port w routerze i śmigać będzie jak marzenie. ew jeśli nie masz DHCP to ustaw adresy ip ręcznie.
    opcja 2/
    dialog jest łączem typy xDSL - wpinasz modem kablem sieciowym do portu WAN i z portów LAN x i komp. (reouter zresetuj do domyślnych ustawień) i musi działać
     
  11. Vantage

    Vantage Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 15, 2009
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To powiedz mi teraz dlaczego z takim podłączeniem po zresetowaniu routera nie działało i nie mogłem się nawet do niego dostać... Próbuję teraz ostatni raz. Jak nie wyjdzie to jestem załamany :(
     
  12. irasek

    irasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2007
    Posty:
    103
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Glogow
    raczej nie powinieneś resetować router tylko ustawienia sieci w x360 "przywrócić do ustawień fabrycznych" i wszystko na auto ustawić. Router powinien być oczywiście skonfigurowany. Jeżeli sie na tym nie znacie to zanieście do pierwszego lepszego sklepu komputerowego i na pewno wam to zrobią (wystarczy wziąść ze sobą login i hasło do dialogu).

    i oczywiście kable podpinasz tak jak na zdjęciu w pierwszym poście. Internet od modemu do routera do portu wan a kompa i xboxa do następnych wolnych portów obojętne których.
     
Wczytywanie...

Poleć forum