1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podłaczenie Tv do kina domowego za pomocą cinchy

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez wordbatata, Sierpień 30, 2011.

  1. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Może od początku napisze posiadam kino domowe Panasonica (najtańsze)
    Do wczoraj miałem do Tv LCD podłączone kino domowe za pomocą cinchy i dawało mi to dźwięk na kino podczas grania na xboxie 360.Nie posiadam w kinie wyjścia optycznego wiec opcja 5,1 odpada.Dzisiaj zakupiłem nowy tv i zaczyna się problem.Kable z kina (L,R) poszły do tv na każdym zdjęciu zaznaczone na żółto i cisza ... Próbowałem na wszystkie możliwe sposoby nawet do innych wejść i nic.Jak mam to zrobić aby działało ?Ciekawi mnie to wejście cyfrowe z tylu telewizora to jest to samo co optyczne ? Nie wiem może ten kabel zakupić i podłączyć do konsoli ? i dopiero potem tymi cinchami kino---tv ?
    Tylko znowu z tego co pamiętam jak rano chwile się tym bawiłem wejście to cyfrowe to takie ala cinch a nie jakieś mniejsze gniazdko.
    Z góry dzięki panowie za pomoc i zaznaczam nie za bardzo się na tym znam.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Buloff

    Buloff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 22, 2011
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    zobacz czy w menu telewizora nie masz przełączania głośniki tv a głośniki zewnętrzne
     
  4. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Brak takiej opcji :(

    [​IMG]

    Tu zamieściłem zdjęcie co mam w menu w zakładce dźwięk . To wyjście to nic innego kabel optyczny ?
     
  5. Chris von D

    Chris von D Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2010
    Posty:
    1022
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Kolego, na pierwszym zdjęciu, wejścia z boku telewizora zaznaczyłeś gniazda biały i żółty. Niestety żółty jest wyjściem video. Podłącz biały, czerwony. Sprawa może być jeszcze taka, że telewizor nie ma po prostu wyjść audio, lecz same wejścia. Chociaż w nowych telewizorach audio output powinno być standardem. W moim 4- letnim telewizorze nie ma i pamiętam, że kupowałem specjalną przejściówkę, która przetwarzała input na output i kablami jakoś pokombinowałem wyjście dźwięku
     
  6. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Czerwony prostokąt to wejście audio dla RGB. Żółty to wyjście, tam podłącz. TV powinien od razu przesyłać na te wyjście dźwięk. Jak nie to w menu obczaj, może ono się aktywuje dopiero po podłączeniu konsoli/dvd przez euro. Chyba, że to nie out, to pozostaje podłączyć przez przewód cinch-jack 3,5mm.
    Wyjście cyfrowe dźwięku to czarny cinch pod HDMI. Ale twoje kino domowe tego nie obsługuje.
     
  7. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Znowu dzisiaj zacząłem się z tym bawić wpiąłem cinche tam gdzie pisałeś.W kinie ustawiona opcja AUX/TV i cisza.Najlepsza beka jest bo gdy w kinie ustawie opcje AV słyszę telewizje analogową.Wiec fizycznie to połączenie działa.Tylko nie na HDM1 (Dekoder) oraz HDMI2 (Xbox).

    Obstawiam ze to nic nie da ale czy np. przykładowo podpinam tym kablem cyfrowym xboxa z tv i dopiero później te cinche czy czegoś to nie zmieni ?

    Tak myślałem ze opcja jack-cinch wypali tylko ze wtedy będę musiał non stop korzystać z kina aby słyszeć cokolwiek bo głośniki w telewizorze zostają automatycznie wyciszone?Zgadza się? A ja kina chce używać tak jak wcześniej do xboxa.
     
  8. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Edit nizej
     
  9. Chris von D

    Chris von D Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2010
    Posty:
    1022
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    38
  10. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Odlacz kino od tv i polacz chinch bialy, czerwony do kina, hdmi do.tv. dzwiek musi byc

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  11. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Ciągle próbuje i nic odłączyłem kino.Potem ponownie podpiąłem kino do tv kablem euro i następnie cinche.Na HDMI 1 oraz 2 opcja Cyfrowe wyjście audio jest niedostępna.Na Opcji Tv,Avi,Scart 1,2 można ja edytować na wyłączona ,Dolby Digital,DCM.Na zdrowy rozum to musi działać a jednak tak nie jest.
    p.s.Chris von D czasami oglądałem meczyki z dekodera a dźwięk szedł właśnie z kina :) wiec jeśli mam być szczery chciał bym upiec 2 pieczenie ....;) czyli dekoder i xbox .
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
  13. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Akir gdy jest wpięty czerwony i biały (kino-tv) to nie działa również dekoder (podłączenie Dekoder-tv kablem HDMI,oraz Kino-Tv kablem scart,cinch czerwony i biały)
    Dekoder na tą chwile działa tylko na kinie domowym przy podłączeniu kino - dekoder bezpośrednio

    opcja z przejściówka mini jack i to wejście o którym napisałem również nie wypali bo w kinie nie posiadam żadnego innego gniazdka oprócz scart,cinch (czerwony,biały) To jest instrukcja z tv wiec dali takie coś dla przykładu

    A są jakieś przejściówki zmian sygnału o których pisał Chris von d ?
    Akir takie coś by wypaliło ?

    p.s.Nawet myślałem ze może sam kabel cinch cos pierniczy (posiadam jakiś no name ) ale myślę ze to nie ma znaczenia jak coś poprawcie mnie.
     
  14. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Przepraszam za post pod postem :)

    Mam do was pytanie bo z tego co widzę nie ma w tej sprawie rozwiązania.Przykładowo kupuje ten adapter do mojego xboxa(Slima raczej niczym się nie różnią od starych wiec ten adapter podejdzie)
    [​IMG]
    Na 99 % ta opcja będzie działać zgadza się ?
    I teraz pytanie chce mieć podłączonego xboxa oraz dekoder do kina i tak:
    Z kina wychodzą 2x cinche które rozdzielam(4x) następnie 2 wędrują do tego adaptera i 2 kolejne do dekodera.Czy taka opcja będzie działa na obu urządzeniach ? czy będą jakieś zakłócenia i problemy ?
     
  15. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Będzie działać, jeśli nie będą urządzenia jednocześnie włączone. Sam mam połączonych kilka konsol w ten sposób do wzmacniacza, ale ja do tego zrobiłem panel z gniazdami.
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Tylk ten adapter ci nie potrzebny masz kabel w zesawie z chinche czerwony i bialy +zolty obraz(ktorego nie podlaczasz)

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  17. wordbatata

    wordbatata Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2007
    Posty:
    74
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Dzisiaj zabrałem się za prace tak jak pisałeś Akir .I już na starcie spotkała mnie mała zapora ;) wtyczka do xboxa była z takim paskiem który uniemożliwiał równoczesne podłączenie z HDMI.Z racji tego ze nie chciałem kabla rozbierać wygrzebałem gdzieś z szuflady kabel vga - xbox z 2 cinchami do dźwięku.Rozebrałem wtyczkę i działaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :) Teraz tylko pozostaje zrobić jaką pseudo obudowę na ten wtyk aby był mniejszy może macie jakiś sposób ;) ?

    Naprawdę ślicznie wam wszystkim dziękuje za dobre rady :)

    p.s.w poniedziałek nawet dzwoniłem do firmy Sharp ;) podeszli do sprawy profesjonalnie i powiedzieli żeby dać im czas do środy sprawdza i zadzwonią.Dzisiaj tyrkali i powiedzieli ze nic się nie da z tym zrobić na 100 % i jest im bardzo przykro.Profesjonalizm w 100 %...
     
Wczytywanie...

Poleć forum