1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Podłączenie XBOXa do internetu przez komputer - czy możliwe?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Xirate, Luty 16, 2011.

  1. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    Witam.

    Jak w temacie - czy można podłączyć X'a do internetu podłączając go do kompa?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Szymek85

    Szymek85 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak można ale są pewne wymagania. Musisz mieć dwie karty sieciowe i kabel ethernet skrosowany (wyjątek jeżeli masz internet w komputerze przez modem USB to 1 karta sieciowa starczy). Poszukaj na forum jest dużo o tym.
     
  4. kamel12345

    kamel12345 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 3, 2009
    Posty:
    180
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja mam tak podłączone
    Potrzebujesz krarty sieciowej Lan koszt ok 20 zł i kabla do internetu skorosowanego z jednej strony.
    Skrosowaną końcówką wpinasz do kompa i udostępniasz połączenie.
     
  5. van_bombel

    van_bombel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2011
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  6. h-y-d-e

    h-y-d-e Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    109
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Siemianowice
    Szczerze wątpię, żeby kabel musiał być krosowany, tak było na starych kartach sieciowych. Współczesne karty same się przełączą we właściwy tryb.
     
  7. Wujek WilQ

    Wujek WilQ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2010
    Posty:
    196
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Żory ( Śląsk )
    Kabel prosty + ICS.
     
  8. h-y-d-e

    h-y-d-e Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    109
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Siemianowice
    @up
    I to jest najlepsze rozwiązanie, to nawet w win 98 już się dało zrobić. Dodatkowo można łatwo przekierować odpowiednie porty, jak zajdzie potrzeba poprawy 'translacji NAT'
     
  9. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    Ja już tu widze - 2 karty sieciowe i multum innych porad. Za razie najbardziej pomocnym postem dla mnie był post bombla - poradnik przydatny, ale nie trybi połączenie na X'ie - w miejscu Sieć już pojawia się problem. potrzebne mi 2 karty sieciowe? z Internetem na kompie łączę się bezprzewodowo i mam wejście do kabla krosowanego - nie idzie z niego skorzystać?

    @EDIT: Teraz już dochodzi do Internet ale wywala błąd. Coś z DNSem. Próbowałem bez ustawień DNS ale dalej lipa :/
    @EDIT2: A jakby pieprzyć te kable kupić jakiś adapter WiFi USB za 50 zł i połączyć się z netem. Chodzi mi np. o takie cuś:
    http://www.uno.pl/t_34175/tl-wn721n/ Czy jakby się to podpięło pod X'a to złapałoby neta? Nie mam za bardzo jak sprawdzić :/
     
  10. van_bombel

    van_bombel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2011
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Próbowałeś ręcznie wpisywać DNS w Xboxie? Czy masz ustawiony tryb automatyczny? Spróbuj wpisać ręcznie i upewnij się czy wpisywane dane zgadzaję się z tymi które podałeś w karcie sieciowej. I nie czytaj "mądrości" typu - musisz mieć 2 karty sieciowe. Większej bzdury nie słyszałem, daj znać jakie efekty, spróbuję pomóc i znaleźć ewentualny problem.
     
  11. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    Hmm... to może ja od początku bo zacząłem od **** strony. Mam neta w sieci sąsiedzkiej. Jakieś nowe połączenie (np. komputer chce dołączyć do sieci) - trzeba biec do gościa od sieci i prosić tydzień żeby dodał. Tak samo było u mnie z Xboxem. Na początku stał zaraz przy routerze - podłączałem kablem, wsio grało. Teraz mam go u siebie w pokoju (czyt. piętro wyżej) i nie chcę robić manewrów typu - chcę jakieś demko ściągnąć to odłączać X'a i biec z nim na dół. I zamiast biegać to chciałbym podłączyć go do neta tutaj. W twoim poradniku bombel korzystałem z rozdziału Udostępnianie przez PC, Neostrada TP. Poustawiałem adresy jak były podane - nie działało. Zmieniłem DNSy na automatyczne - nie działało. I teraz stoję w miejscu gdzie do Sieci jest połączenie ale do internetu już nie. bombel jak wiesz co zrobić to może zrób krótki poradnik i ja zobaczę co z tego wyjdzie.
     
  12. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    daj screny jak to niby poustawiales
     
  13. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A Jakie daje ci ustawienia DHCP uslugodawcy neta ?
    Zmien klase ip na A np 10.0.0.1, maske tez zmien na np 255.0.0.0
     
  15. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    te DHCP jak sprawdzić? A tą klasę ip gdzie zmienić - na kompie czy na X'ie?
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Na kompie i na xboxie i udostepniasz z kompa polaczenie radiowe, a nie enthernetowe

    np tak:
    PC:
    ip 10.0.0.1
    maska 255.0.0.0
    bramka: ip ktore ci przydziela uslugodawca na karcie bezprzewodowej
    DNS: ip ktore ci przydziela uslugodawca na karcie bezprzewodowej

    Xbox:
    ip: 10.0.0.2
    maska: 255.0.0.0
    bramka: 10.0.0.1
    dns: 10.0.0.1

    Jak masz router u siebie, a podlaczenie nieznanej karty sieciowej nie daje ci neta to twoj router dostaje ustawienia od uslugodawcy, na upartego jak znasz hasla do routera sklonuj MAC adres swojej karty sieciowej do routera i od routera robisz nowa podsieć i nie martwisz sie o usługodawce bo kazde urzadzenie podpiete pod router bedzie mialo neta, a na gore proponuje kupic switch
     
  17. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    Ale jeśli wcześniej się łączyłem z tą siecią przez bezpośrednie połączenie z routerem to muszę kombinować z tym loginem itd?
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jesli w ich bazie jest mac karty sieciowej xboxa to nie, a na gore idzie kabel czy radiowo ?
    xbox nie ma wifi ?
     
  19. turbin

    turbin Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2010
    Posty:
    443
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  20. Xirate

    Xirate Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 14, 2010
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Ełk
    Ale zobaczyłem jeszcze jedną rzecz. Otóż w poradniku na 1 stronie od bombla bodajże jest tam na screenie że z rozwijanej listy muszę jakąś sieć wybrać a tej rozwijanej listy ni ma :/ Może coś z tym jest nie tak?

    @EDIT: Zobaczyłem w temacie w poście turbina co ma na ten temat Microshit do powiedzenia i patrzę, a tam coś o połączeniu przez mostek. Może to by wypaliło? Tylko muszę wiedzieć jak skonfigurować. Link do strony: Używanie komputera do łączenia konsoli Xbox 360 z usługą Xbox LIVE
    @EDIT2: No spróbowałem, nie wypaliło, ale co mnie zaciekawiło to to, że jeśli jestem połączony z X'em to nie mam neta na kompie. Ma to jakieś większe znaczenie?
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie masz do wyboru bo masz tylko jedna karte sieciowa enthernet, a zobacz czy mostek ci zadziala zaznacz polaczeniach sieciowych wifi i karte sieciowa i daj prawy przycisk myszy i polaczenie mostkowe
     
Wczytywanie...

Poleć forum