1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Połączenie Ethernet z Routerem

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez MegatonPL, Czerwiec 8, 2015.

  1. MegatonPL

    MegatonPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2013
    Posty:
    171
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Legnica
    Siemanko, mam dziwny problem mianowicie, zakupiłem wczoraj konsolę od gościa. Na początku myślałem, że jest w niej uszkodzony port ethernetowy, gdyż po podłączeniu konsoli do routera nie było zaznaczonego połączenia kablowego w konsoli znaczkiem V. Pojechałem do Niego, w celu zwrócenia konsoli lub sprawdzenia tego i co się okazało, gość wziął podpiął normalnie konsolę pod Swój router i moim oczom ukazało się normalnie połączenie z internetem. Ręce mi powoli opadają, gdyż nie mam już pomysłów co jest nie tak. Nie jest to Moja pierwsza konsola, miałem już wcześniej Fata. Wcześniej wystarczyło tylko podpiąć kabel pod router, i wszystko było ok. Sprawdzałem kabel, nawet 2 różne z których korzystam na co dzień więc są sprawne, i nic. Router jaki posiadam to Edimax. Jakieś sugestie???
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ogooreck

    ogooreck Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2010
    Posty:
    68
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    a router sprawny? Może akurat to wyjście LAN w routerze jest walnięte? Po podpięciu konsoli kablem do routera - wykrywa go (tzn. zapala się lampka na routerze przy numerze portu LAN, do którego go podłączyłeś?)
    Może masz ustawione na routerze ograniczenia na MAC adresy? A może IP nie jest dynamicznie przypisywane tylko ustawione przez Ciebie? A może Xbox ma ustawiony statyczny IP, którego router nie chce przydzielić???
     
  4. gzkoras91

    gzkoras91 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    mam problem z internetem... wczesniej mialem z vectry 10 mb modem + router i do routera podpiety xbox kablem i wszystko chodzilo okej :) mimo ze mialem zajebisty slaby sygnal to wifi chodzilo i mozna bylo sie podlaczyc np przez telefon i komp.W tym momencie natomiast zwiekszylem neta do 50 mb i jest problem... dostalem bezprzewodowy modem i bezposrednio do niego podpialem xboxa i router poszedl do pudełka .. zasieg mam dalej slaby ale to nie o to sie rozchodzi ... po prostu gdy podepne sie do sieci na kompie czy laptopie w jednym czasie i chce zagrac na xbox live to za kazdym razem musze resetowac modem bo albo mi pokazuje zle adresy na xboxie i sie nie laczy albo sie laczy ale po chwili mi na lapku pokazuje brak polaczenia lub ogranioczny i znowu tylko reset modemu pomaga... dodatkowo ciezko jest sie polaczyc z wifi przez telefon bo pisze ciale pobeiraniu adresu ip... nie wiem co zrobic zeby chodzilo tak jak wczesniej?
     
  5. ogooreck

    ogooreck Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2010
    Posty:
    68
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ciągle pobieranie adresu IP - może masz źle skonfigurowany DHCP (czyli przydzielanie adresów IP urządzeniom) lub dublują się IP, bo masz je przypisane na sztywno do konsoli/PC?
     
  6. gzkoras91

    gzkoras91 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    do konsoli mam pobierane adresy automatycznie za kazdym razem natomiast DHCP jak sprawdzic czy jest cos zle skonfigurowane ?adres ip na kompie mam inny co chwile przy restarcie
     
  7. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    255
    Polubienia:
    44
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    gzkoras91 pewnie dostałes gówno(thomson) nie router wifi podłąćz swój stary router pod ten co dostałeś i śmigaj bez problemu. Posiadam internet 100 mb z Vectry i powiem tak ich routery czy modemy to kaszana jakich mało i zawsze będziesz miał problem z netem z ich modemem. Proponuje również sprawdzić czy sam kabel ethernet jest ok czy nie jest czasem uszkodzony -bywa tak że nowe kable nadają się już tylko do "hasioka". Podpinając konsolę poprzez kabel ethernet zyskujesz max prędkości jaką Ci oferuje Vectra po wifi spadki są nawet o 50%.
    Osobiiście mam podłączony swój własny router pod ich Thomsona i o dziwo mam szybszy internet po wifi jak w ich sprzęcie a po kablu wyciągam tyle samo co na ich sprzęcie. Sama konfiguracja ich routera to masz telefon do centrum obsługi klienta i rozmowa z kobietą która zna się na tecnicznych problemach routera jak ja na fizyce kwantowej, po chwili przełączy Ciebie do techników a oni sprawdzą i powiedzą że po ich stronie jest ok. Żródłem Twoich problemów jest sprzęt jakim zostałeś obdarowany przez Vectre i nigdzie indzej nie szukaj problemów.
     
  8. gzkoras91

    gzkoras91 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2015
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    wczesniej mialem thomsona teraz dostalem cisco epc3928...spróbuje z samym routerem pokombinować jeszcze tak jak mówisz i dam znac czy cos pomoglo
     
  9. kombandi

    kombandi Banned Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 30, 2015
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Mi nie wiem czemu ale internet na facie działa tylko wtedy, gdy podepne go kablem ethernet ale crossover, na zwykłym nie chce działać.
     
Wczytywanie...

Poleć forum