1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Połączenie XBOX i PC -> Switch czy router ?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez raflooldz, Listopad 12, 2010.

  1. raflooldz

    raflooldz Banned

    Dołączył:
    Maj 17, 2010
    Posty:
    264
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Cześć. Posiadam PC z 2 kartami sieciowymi, jednak próbowałem już na wszelkie sposoby połączyć kompa z xboxem i wszystko zakończyło się niepowodzeniem, xbox nie widział kompa, podłączał się do sieci ale net nie działał itp. Nevermind. Proszę o radę osoby obeznane w temacie, czy lepiej zakupić switch czy router, chcę by służył on tylko do połączenia xbox-pc, by w obu na raz działał mi internet. Więc najlepiej by był przewodowy, bo z wifi to tylko telefon by korzystał co najwyżej, więc mi niepotrzebne póki co :)

    Posiadam kablówkę, i jak chcę XBL muszę odłączyć net od kompa, powoli działa mi to na nerwy i jest bardzo niepraktyczne (często przydał by się net tu i tu jednak).

    Jak pisałem wyżej, prosiłbym osoby mające pojęcie większe o zabranie głosu. Jestem laikiem w sprawach sieci lokalnych więc proszę o wyrozumiałość ;)

    Pozdr.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    Switch i router to dwa zupelnie rozne uzadzenia. Stosuje sie je w roznych wypadkach. Nie napisales nic o tym w jaki sposob laczysz sie z internetem wiec dosc ciezko cos "doradzic"

    Switch, to tylko i wylacznie taki "rozdzielacz sygnalu"
    Czyli jesli masz np, modem do internetu i masz mozliwosc podlaczenia do niego kilku komputerow (np w sieciach kablowych tak jest, mozna podlaczyc przykladowo do 4 komputerow). To wystarczy ci Switch.
    Modem/router poprzydziela adresy poszczegolnym komputerom i tyle.

    Router "routuje" sygnal. Czyli z jednej strony mowiac kolokwialnie zapinasz mu internet, a z drugiej robisz sobie siec lokalna gdzie mozesz miec wieksza ilosc urzadzen/komputerow.


    Co do samego udostepniania polaczenia internetowego przez komputer, to gdybys poczytal forum znalazl bys przynajmniej kilka postow z dokladnymi opisami.
    W skrocie.
    1. W ustawieniach karty sieciowej/polaczenia sieciowego ktore obsluguje ci internet zaznaczasz ze chcesz miec mozliwosc udostepniania tego polaczenia.
    2. Ustawiasz w XBOXie IP z tej samej klasy adresowej co na komputerze (na tej karcie do ktorej jest zapiety xbox) i ta sama maske sieci:
    np. 192.168.1.1 na komputerze, 192.168.1.2 na xboxie i na obu 255.255.255.0 maska sieci
    3. Ustawiasz na xboxie jako brame adres IP komputera (ten do ktorego jest zapiety xbox, czyli np 192.168.1.1
    4. Ustawiasz DNS'y na 192.168.1.1 i/lub tepsy (poszukaj na forum, albo wpisz w start/uruchom ping dns.tpnet.pl i spisz sobie IP)

    I tyle, calosc powinna po prostu dzialac.

    ps. Najwazniejsze zeby wlaczyc udostepnianie polaczenia sieciowego na komputerze. Bez tego mozesz sobie miec spietego xboxa z pctem a siec i tak nie bedzie dzialac.
     
  4. Poles

    Poles Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Najprościej bedzie jak polaczysz sobie xboxa z routerem poprzez RJ45, wtedy najczesciej xbox sam pobierze sobie adresy i po paru chwilach mozna korzystac z Live bez zbednego wpisywania . Samym switchem nie polaczyc konsoli do neta.
     
  5. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    tylko i wyłącznie router. moze być przewodowy. napisz jaki masz internet to wtedy będzie można coś doradzić czy DSL czy ADSL. w routerze włączasz DHCP i konsola pobierze wszystkie ustawienia sieciowe. pamiętaj o tym by w kompie koniecznie udostępnić łacze dla innych komputerów, jak pisał MaverickPL
     
  6. raflooldz

    raflooldz Banned

    Dołączył:
    Maj 17, 2010
    Posty:
    264
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    ustawiałem, czytałem bardzo dużo, ale po prostu xbox nie widział PC cały czas, wpisywałem dokladnie to co napisales wyzej.





    Mam net przez kablówkę, Toya łódzka, przez modem

    Zakupiłem taki router na Allegro, chyba cenowo nawet się opłacało

    BELKIN WIRELESS G Plus MIMO ROUTER F5D9230-4 (1308620439) - Aukcje internetowe Allegro

    zobaczymy, jak przyjdzie powalcze z tym ;)
     
  7. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    też mam neta z TOYA i też mam router belkin tylko inny model. podłaczenie nie powinno sprawić ci najmniejszej trudnosci. jak by co to pisz posty w tym temacie to pomogę.
     
  8. filip992

    filip992 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Październik 9, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    problem z podłączeniem xboxa do neta

    siema !

    próbowałem połączyć x'sa z netem poprzez tą instrukcję :
    W skrocie.
    1. W ustawieniach karty sieciowej/polaczenia sieciowego ktore obsluguje ci internet zaznaczasz ze chcesz miec mozliwosc udostepniania tego polaczenia.
    2. Ustawiasz w XBOXie IP z tej samej klasy adresowej co na komputerze (na tej karcie do ktorej jest zapiety xbox) i ta sama maske sieci:
    np. 192.168.1.1 na komputerze, 192.168.1.2 na xboxie i na obu 255.255.255.0 maska sieci
    3. Ustawiasz na xboxie jako brame adres IP komputera (ten do ktorego jest zapiety xbox, czyli np 192.168.1.1
    4. Ustawiasz DNS'y na 192.168.1.1 i/lub tepsy (poszukaj na forum, albo wpisz w start/uruchom ping dns.tpnet.pl i spisz sobie IP)

    oczywiście znam swoje ip itd i wpisywałem zgodnie z tym i lipa.. nie wiem co może być problemem. Sygnał idzie z rozgałęźnika i nic. jeżeli natomiast idzie jeden sygnał z routera do x'sa to działa. Myślę, że rozdzielacz działa dobrze bo podłączałem do niego 2 kable ethernet i na 2 kompach sygnał był. Nie wiem w czym leży problem.
    Internet mam z satfilmu a router cisco.
     
  9. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Rozumiem, że nie masz możliwości zostawiania kabla z rutera bezpośrednio do konsolki.
    Dlaczego nie idzie przez kompa?
    Na szybko to przychodzi mi tylko kilka opcji:
    Trzeba podbić TTL
    Firewall itp. na kompie
    eee kabel cross? :p

    Przy teście xbl dostajesz komunikat o DNS'ie?
     
Wczytywanie...

Poleć forum