1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Połączenie z internetem i MTU

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez sauron96, Czerwiec 19, 2011.

  1. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam mam problem dostałem nowy router od netii ponieważ wcześniejszy sie zepsuł i gdy próbuje połączyć się z internetem pisze mi że mam złe MTU czy jakoś tak że musze mieć minimum 1364 awięc wszedłem w ustawienia routera i okazało się ze mam ustawione 1500 no ale ustawiłem 1364 i dalej ten sam błąd niewiem co robić pomużcie dodam że z poprzednim routerem niemiałem problemów.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Gru

    Gru Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 8, 2011
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  4. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    dalej ten sam błąd ;/
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wejdz w menu start i wpisz polecenie cmd w okienku ktore sie pojawi wpisz
    Kod:
    ping www.onet.pl -f -l 1492
    Jak wyskoczy ci ze pakiet musi byc podzielony na fragmentu zmniejszaj wartosc 1492 np o 10, gdy juz nie wyskoczy komunikat o dzieleniu pakietu wpisz takowa wartość w routerze
     
  6. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wiec router Netii moze miec np buga w oprogramowaniu, nie bawilem sie tym routerem ale musial bys pokombinowac z firewallem (wylacz go najlepiej), przekierowaniem portow dla xbl i ustawic na stale wew ip konsoli, watpie zeby to cos dalo ale podobne figle sa z routerami UPC i takie kombinowanie czasami dawalo rezultaty

    P.S. taka ciekawostka w najnowszych routerach UPC usuneli mozliwosc ustawienia stalego adresu ip po mac adresie, nie wiem co za idiota to robil ale jak dla mnie to chore bo trzeba recznie ustawiac ip na konkretnych komputerach i w routerze przekierowanie do konkretnego ip ktore normalnie sie zmienia po godzinie
     
  8. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    a młógłbyś mi wytłumaczyć jak wyłączyć tego firewala i jak przekierować te porty?
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Napisalem ci ze nie bawilem sie tym routerem wiec nie znam jego menu, ale jak nie przekierowałeś portow to calkiem mozliwe ze po przekierowaniu problem z MTU zniknie

    Tu masz instrukcje routera
     
  10. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    dzięki lecz w tej instrukcjii jest całkiem inne menu niż w moim routerze i jest po angielsku ;/
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to masz router asmaxa ?
    Podaj dokladny model routera, pisze pod routerem
     
  12. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  13. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wiec tu masz instrukcje jak przekierować porty, instrukcja dotyczy emule ale dziala tak samo tylko wpisujesz inne porty tzn port 3074 tcp i udp, port 88 tcp
    Port publiczny i lan wpisujesz ten sam
     
  14. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Niestety dalej nierozumiem bo tam jest całkiem inne menu tych portów niż moje pokazałem ci na screenie mój post wcześniej
     
  15. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    co to ten Trigger Port Start i Open Port Start czy to to samo czy co
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Link nie dziala, popraw go

    Triggering port to przekierowanie portow ale tylko w okreslonym momencie, te opcje niekiedy musi obslugiwac dane urzadzenie lub program, jak juz szukaj opcji Virtual Servers
     
  17. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Uzyj innego serwisu ten nie umozliwia zew. linkowania
     
  19. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  20. sauron96

    sauron96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    to jak pomoże ktoś>
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No i niby co mam według ciebie wywnioskować bo tych tabelkach ?
    Napisałem ci do czego służy Port Triggering i czego szukac
     
Wczytywanie...

Poleć forum