1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Połączenie z PC

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez patryk878, Październik 7, 2009.

  1. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Witam mam następujący problem. Zmieniłem dostawcę internetu z TP na Aster. Internet mam rozdzielony na dwa PC. Przy jednym jest modem a przy drugim (mój) jest doprowadzony kabel ethernet, który niestety zabrał miejsce kablowi od x360 (przy neostradzie miałem WiFi). Więc kupiłem sobie coś takiego:

    Karta sieciowa LAN 10/100 na USB do laptopa lub PC (745632351) - Aukcje internetowe Allegro

    ale niestety podczas pobierania adresu sieciowego występuje błąd i nie można go odnaleźć. Może to zależy od dostawcy neta? Mam nadzieję, że ktoś wie jak to zrobić i żeby było przynajmniej tak, że mogę połączyć się z kompem aby oglądać filmy itp.

    Z góry dziękuję.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Sześć razy czytałem ten post i dalej nie wiem o co chodzi. :p Jednak...

    Modem do pierwszego PC masz podłączony również ethernetem czy przez usb?
    Drugi komputer masz podpięty ethernetem jak piszesz, który wcześniej (kabel) służył xboxowi ta? Jeśli tak to po co ci ta karta sieciowa na USB?? Masz zamiar z niej udostępniać net do xboxa czy jak? Opisz problem trochę dokładniej to może coś poradzimy. :)
     
  4. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Dobra postaram się wyjaśnić to lepiej.

    Modem przy PC numer 1 jest podpięty do niego przez kabel ethernet. Z modemu przez ścianę idzie inny kabel ethernet do mojego pokoju i PC numer 2 (czyli mojego). Więc kabel ethernet, który miałem w zestawie z xboxem musiałem wyjąć i straciłem przez to neta w konsoli. Następnie kupiłem właśnie kartę na usb ponieważ posiadam tylko jedno wejście ethernet w PC. Ale niestety to nie działa a dokładnie wyskakuje coś takiego, kiedy odpalam konsolę:


    Stan połączenia: Ograniczenie lub brak łączności

    Możesz nie mieć dostępu do internetu lub niektórych zasobów sieciowych. Ten problem wystąpił ponieważ sieć nie przypisała adresu sieciowego to tego komputera (czyli xboxa)



    Może ktoś ma aster i wie jak się z tym uporać? I mam nadzieję, że teraz trochę lepiej to ująłem.
     
  5. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Pewnie masz oby 2 karty na full automat. Tak mogą być problemy. O ile karta sieciowa dostarczająca może (a zapewne nawet musi) być ustawiona na automat, to karta udostępniająca net xboxowi już nie bardzo. Spróbuj takich ustawień (sam je stosowałem od czasów ps2 i śmigało wszystko)

    Sieciówka PC (do której podpinasz konsolę):
    IP: 192.168.2.1
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.2.1
    DNS1: 195.159.0.100
    DNS2: 195.159.0.200

    Sieciówka w konsoli:
    IP: 192.168.2.2
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.2.1
    DNS1: 195.159.0.100
    DNS2: 195.159.0.200

    Pozostało jedynie włączyć udostępnianie połączenia internetowego na sieciówce, która dostarcza internet do komputera. Wchodzisz w Właściwości > zakładka Zaawansowane i tam masz jako drugą pozycję. Włączasz i śmiga (przynajmniej powinno). :p
     
  6. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Wiesz mam jeszcze małą prośbę ;p jestem w takich sprawach zielony i mógłbyś opisać to tak krok po kroku gdzie co wpisać i gdzie kliknąć :) Tak jakbyś tłumaczył debilowi ;p

    A czy trzeba coś ustawiać w komputerze nr 1 z modemem? Tam jest vista a u mnie xp. To coś zmienia?
     
  7. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Kurde, a miałem nadzieję, że nie będę musiał dokładniej. Myliłem się... No cóż. .!

    Wchodzisz kolejno: Panel sterowania > Połączenia sieciowe > wybierasz sieciówkę z której masz neta (jak nie wiesz, która to to wypnij kabel z tej drugiej - pojawi się krzyżyk o ile dobrze pamiętam - to nie ta :p). Klikasz na nią prawym > Właściwości > Wyszukujesz na liście składników "Protokół internetowy TCP/IP i mając to zaznaczone klikasz niżej na właściwości i przepisujesz to co podałem wyżej dla sieciówki PC. Jak już wpiszesz i potwierdzisz, wejdź na zakładkę "Zaawansowane" (mając otwarte właściwości karty sieciowej dalej) i tam zaznacz "Zezwalaj innym użytkownikom na blabla...".
    Sieciówkę w konsoli konfigurujesz, gdzieś w ustawieniach (konsoli oczywiście :p). Wpisz tam to co podałem wyżej. Zrestartuj komputer, włącz xboxa i przetestuj połączenie (gdzieś w konsoli jest taka opcja).
     
  8. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Zrobiłem tak jak napisałeś i jedyna rzecz jaka uległa zmianie to to, że straciłem net w moim kompie ;p ustawiłem automatyczne ip i już jest okej ale nadal nie ma neta w konsoli. A jest jakiś sposób a zobaczyć jake ma się ip, maskę itp i pisać to w konsoli? Bo tak to nie wyświetla tego jeżeli sam sobie nie wpiszesz.
     
  9. strusic

    strusic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2008
    Posty:
    429
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Sosnowiec
    Kurde pomyliłem się tam .! Te ustawienia wpisujesz dla sieciówki którą łączysz konsole z PC. Jak ustawisz tą sieciówkę, to udostępniasz połączenie internetowe z tej drugiej sieciówki w sposób, który opisałem wyżej. Sorki za błąd :p
     
  10. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Mam już chyba mały sukces. Połączenie lokalne 2 już działa. Wszystko się połączyło i nic w PC już nie wyskakuje ale w konsoli nadal nic :(

    powpisywałem ręcznie te ip i nic. a jak napisałem takie same w konsoli jak na karcie to wystąpił konflikt ip w. wiesz może co można zrobić teraz?
     
  11. dymek84

    dymek84 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 6, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Spróbuj tak: w konsoli wpisz ip które podał #strusic a w kompie zostaw na automat wyłącz konsole i włącz. Komputer powinien sam ostawić ip dla karty. A udostępnij neta w drugiej sieciówce.
     
  12. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    @dymek84, niestety to też nie pomaga. Ciągle mam coś nie tak z ip ale dzięki za pomoc i może sam coś wykombinuję. Jeżeli się nie uda to spróbuję zadzwonić do dostawcy ale jak macie jakieś inne pomysły to walcie śmiało.
     
  13. axev

    axev Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 4, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    miałem podobne problemy, u mnie wybawieniem okazało się aktywowanie konta gościa w panelu sterowania. warto też sprawdzić firewall
     
  14. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    No niestety nadal nic. Sieciówka się łączy ale Xbox nadal nic... Bawiłem się w zmienianie ip itp. ale nadal nic. Xbox nawet z PC się nie łączy i nie można obejrzeć filmu czy coś. No nic szukam dalej.
     
  15. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    napisz do mnie na priv to ci ustawie
     
  16. patryk878

    patryk878 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 21, 2009
    Posty:
    309
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa
    Temat można zamknąć. Wszystko działa dzięki użytkownikowi #krisr77 ale dzięki wszystkim za rady i chęć pomocy :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum