1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Pomoc w rozbudowie laptopa.

Temat na forum 'Off-Topic' rozpoczęty przez szefol84, Luty 21, 2015.

  1. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    256
    Polubienia:
    45
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    Witam posiadam takiego starego laptopa : http://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-a660-13n/
    Chciałbym wsadzić mu nowe serducho(prosecor) oraz pamięć RAM.
    Problem w tym że nie wiem jaki najsilnijeszy procespor mogę tu wsadzić.
    RAM to max 8GB w dwóch kościach po 4GB tyle wiem.
    Oto zrzuty z CPU-Z:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Jeżeli potrzeba jeszcze jakichś danych to z pewnością je wygrzebie.
    Piszę od razu że komputer w świetnej formie jednak chciałbym gu upgradować aniżeli kupować inny nowszy.
    Z góry dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi.
    http://www.cpu-world.com/Sockets/Socket G1 (rPGA988A).html
    Czy dobrze rozumiem że to są procesory kompatybilne z moim socketem?

    Poczytałem sporo i znalazłem takie coś wygląda jakby mój laptop to spokojnie uciągnął:
    http://ark.intel.com/PL/compare/49666,47663
    Pytanie czy ktoś bawił się w taki upgrade i czy róznica będzie widoczna jeżeli zmienie procesor i dodam 4GB pamięci ram ( wiem że mogę rozbudować do 8 GB a mam na razie 4GB).
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Upgradeować laptopa? Wtf? Kup nowy ;)

    A tak na serio to po co chcesz coś zmieniać w tym zabytku? Myślisz że zmiana ram da ci cokolwiek?

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. zibi_07

    zibi_07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2014
    Posty:
    374
    Polubienia:
    50
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    No to po kolei.
    Pierwsze co musisz zrobić to ściągnąć manual serwisowy (tzw. serwisówkę) do twojego modelu laptopa.
    Niektóre miały lutowane procesory i wtedy nie wymienisz. W tym przypadku raczej jest normalne gniazdo
    Dalej.
    Tak. To twoje gniazdo i kompatybilne procesory.
    Możesz wymienić nawet na ten i7, ale jest kilka problemów.
    Czy bios zobaczy ten procesor. Sprawdź czy były modele Satellite a6xx z takim procesorem. Wtedy jest szansa, że zadziała. W innym przypadku nie wykryje procesora, albo zrobi to źle.
    Kolejna rzecz to TPD procesora i dobranie do tego układu chłodzenia. Może się okazać, że dla i3 był mniej wydajny układ chłodzenia i wtedy nowy procesor może się mocno grzać.
    I ostatnia sprawa. Dostępność i cena nowego procesora. Sprawdź czy gra jest warta zachodu.
    Reasumując. To co możesz zrobić bez problemu to zwiększenie pamięci. Wbrew temu co pisze wyżej Rob1N_PL rozbudowa pamięci do 8GB może przyspieszyć system (szczególne ten 64bit) i niektóre programy. Zastanów się czy takich używasz (np. do obróbki wideo) i czy jest ci to potrzebne. Pamiętaj też, że aplikacja 32 bit nawet w systemie x64 nie obsłuży więcej jak 4 GB pamięci RAM.
     
  5. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    256
    Polubienia:
    45
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    Jednego Laptopa juz tak rozbudowalem ACER Aspire 3690 i napisze tak ze po zmianie procesora i dodania 1,5GB ramu (łącznie ma teraz 2GB) czas włączenia to około 30-40 sekund(czas od nacisniecia guzika power do gotowośći pracy). ROB1N_PL jak widać nigdy nie starałeś się usprawnić laptopa tylko wolisz kupić nowy. Cieszę się że Ciebie stać na wydatki na laptopa co dwa lata, ja niestety zarabaiam około 4000zł miesięczniei nie mogę pozwolić sobie na kupowanie laptopa co dwa lata. Kupuje raz na 5 lat i ewentualnie upgrade jak się da.
    Teraz wracając do tematu to można go zamknąć dzisiaj przez nieuwagę uszkodziłem płytę główną a kupowanie takiej samej mija się z celem miałem budżet 600zł na procesor i RAM a tu sama płyta tyle kosztuje.
     
  6. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5433
    Polubienia:
    1699
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Zarabiasz 4K i cię nie stać? LOL.
     
    TheOFF lubi to.
  7. zibi_07

    zibi_07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2014
    Posty:
    374
    Polubienia:
    50
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Mając na utrzymaniu żonę, dwójkę małych dzieci i trzecie w drodze oraz do spłaty kredyt we frankach - te 4 tysiące to tak dużo? Nie sądzę.
    Oczywiście nie wiem, czy tak jest w przypadku @szefol84@szefol84, ale Ty też nie, w związku z czym może lepiej wstrzymać się z takimi komentarzami.
     
  8. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    256
    Polubienia:
    45
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    Uśmiałem się z komentarza. Mam żonę i syna oraz psa. Jednak jestem zdania że lepiej kupić laptopa raz na długi czas niż wydawać co dwa lata na ten cel. Druga sprawa to po co kupować nowe skoro stare działa poprawnie a można je ulepszyć.
    Temat do zamknięcia ponieważ Toshiba została zepsuta i zmuszony jestem kupić nowego laptopa.
     
  9. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    nie zebym sie czepial ale jak dziala dobrze skoro sie jednak zepsul ;)?? ogolnie wg mnie usprawnianie laptopa mija sie z celem, ja wydajac 4-5 lat temu niecale 3 tys za laptopa korzystam z niego bezproblemowo do tej pory wiec wymiana co dwa lata to chyba tych najtanszych za 900 zl
     
  10. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5433
    Polubienia:
    1699
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Uśmiałem się do łez. Ja bym powiedział, że 11 dzieci. Co tam będziemy się ograniczać do 2ki :). Niezły bajkopisarz z Cb :).


    @UP
    Ta :D. Jak już się ma wydać to raz i porządnie. Ale trzeba pamiętać o tym:

    Laptop - do pracy
    PC stacjonarny - do gier, obróbki itp itd.

    Za cenę laptopa poskładasz sobie znacznie mocniejszego PC.


    Może zaczął już "usprawniać" i coś nie wyszło?..
     
  11. szefol84

    szefol84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    256
    Polubienia:
    45
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice-ObeRschlesien
    Tak przez głupotę uwaliłem płytę główną( oderwałem mocowanie wraz ze ścieżkami i kicha). Ja kupuje laptopa raz na 5 lat i wydaje około 4000zł Toshiba Sattelite A660-13N służyła dobrze przez te 5 lat miała tylko jedną naprawę ( dysk twardy i bad sektory, nowy służy teraz w ACER ASPIRE 3690). Laptopa używam w domu ponieważ nie mam miejsca ani chęci do stacjonarnego. Służy mi głównie do ściągania i oglądania, normalnej pracy czasem coś napisać coś wydrukować a czasami do grania np w WOT.
    Dzisiaj zakupiłem Lenovo YT50-70 i7. Wracając do tematu Toshiby to mam graty takie jak 4GB DDR3 ramu w dwóch kościach po 2GB, procesor I3-330M, wyświetlacz LCD w obudowie oraz głośniczki Herman Kardan( czy jakoś tak) jak coś piszcie PW ceny za te bebechy nie są wysokie. Pozdrawiam.
     
Wczytywanie...

Poleć forum