1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[Poradnik] Wgrywanie patchy do gier przy użyciu pendrive.

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez tijs18, Maj 21, 2010.

  1. tijs18

    tijs18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    236
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam. Na wstępie proszę jakiegoś dobrego moderatora o przyklejenie tego topic'u lub ewentualne przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli ten nie jest właściwy.

    Oto, co będzie nam potrzebne:

    1. Najnowsza wersja Dashboard'a, a znajdziecie ją pod tym adresem:
    Xbox.com | How To - How To Get System Updates For Your Xbox 360
    2. USBXTAFGUI_v32b2, a znajdziecie go tutaj:
    MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service
    3. Patch/e do danej gry ---> XBOX 360 Update Center


    Krok po kroku:

    1. Wykonujemy update konsoli jeśli nie posiadamy najnowszej wersji dasha (co najmniej kwiecień 2010)
    2. Przygotowujemy naszego pendrive'a do wspópracy z Xbox'em 360. Nie jest to trudne. W tym celu udajemy się do Ustawienia Systemowe ---> Pamięć ---> z listy wybieramy naszego pendrive ---> customzie (dostosuj) ---> teraz wystarczy już tylko wyznaczyć pojemność obszaru. który chcemy przeznaczyć na pamięć dla naszej konsoli.
    3. Podłączamy pendrive do komputera.
    4. Włączamy program USBXTAFGUI_v32b2. Następnie File ---> Open Drive
    5 Jeśli dobrze wykonaliśmy wszystkie powyższe punkty, powinniśmy w tej chwili użyć główne foldery takie, jak Cache Partition czy Data Partition
    6. Rozwijamy drzewko tego pierwszego w nastepujący sposób Cach Partition ---> Cache.
    7. Do folderu Cache kopiujemy wybrane przez nas patche. WAŻNE: Proszę nie zmieniać ich nazw!! W przeciwnym wypadku konsola ich po prostu nie odczyta.
    8. Zamykamy program
    9. Podpinamy pendrive do konsoli i cieszymy się grą :)


    Ciekawostki.

    1. Pendrive musi opierać się o system plików FAT32. W przeciwnym wypadku Xbox nie rozpozna naszego urządzenia urządzenia.
    2. Konsola nie przenosi patch'y na dysk. Zatem aby dana gra była zawsze "aktualna", pendrive musi być podpięty do konsoli za każdym razem


    PS. Serdeczne podziękowania dla DEXTER'a. Bez niego nie byłoby tego tutka. W końcu to on był tak uprzejmy i podał mi nazwę tego jakże fajnego i niezbędnego programu.

    Miłej gry!!

    edit Niech Mod się wstrzyma, ponieważ chyna troszeczkę pospieszyłem się z tym poradnikiem.
     
    1 osoba to lubi.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Grzesiek96

    Grzesiek96 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 10, 2009
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Super poradnik! Program bardzo mi się przydał :] !

    Mam jedno pytanie: jak sprawdzić czy na pewno gra jest zaktualizowana (trudne słowo)? Zrobiłem jak napisałeś: wszedłem do folderu ''Cache'' i był on pusty; potem nacisnąłem PPM i wybrałem opcję ''Inject...''. Wybrałem 4 (bodajże) Patch'e i ich ikonki po wrzuceniu do programu miały czerwone ikonki (upewniam się, czy takie powinny być). Nie wrzucałem je, tak jak niektórzy pisali do (...)->Cache->''0000000000000000''! Odłączyłem Pendriv'a i podczepiłem go do Xboxa 360. Nic się nie wyświetliło, a przeglądając Pendriv'a klockiem, nie znalazłem Patch'y :/ .

    Grę trzeba najpierw, czy po operacji ''Pendriv'a'' włożyć do napędu? Jest tu jakieś znaczenie?

    Czy wszystko dobrze zrobiłem? Czy tak powinno być? Czy Patch'e trzeba wrzucać jak leciało, do folderu Cache, nawet jeżeli są do różnych gier, czy trzeba zrobić pod foldery? chciałem wrzucić Patch'e do CoD MW2 i RDR, ale czy będą one poprawnie działać?
     
  4. Keres

    Keres Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 14, 2010
    Posty:
    216
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    SWIETNY PORADNIK !

    Jeszcze tylko jedno pytanie , czy do tego folderu cache mozna wrzucic pare aktualizacji niz tylko jedna?

    @edit

    Czy Media-ID gry musis zgadzac sie z Media-ID z aktualizacja?Sprawdzalem i nie ma tam aktualizacji do zadnej polskiej gry (AC2 czy SC conviction) czy w takim wypadku aktualizacja z innym Media-ID bedzie dzialac z polskimi wersjami?
     
  5. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    ja nie mam folderu cache tylko dir
     
  6. tijs18

    tijs18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    236
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    heh ja mam tylko root :) ale miło, że ten sposób działa chociaż u niektórych użytkowników Xboxforum.pl. Tak czy inaczej jutro postaram się znaleźć rozwiązanie naszych problemów Mr. Blackburn :) Poza tym, skoro skuteczność poradnika wykazały już dwie osoby to mod powinien go podkleić :)
     
  7. tijs18

    tijs18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    236
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Z całą pewnością Media ID musi się zgadzać
     
  8. activ

    activ Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Siem-ce
    Trzeba do tego jtag'a ??
     
  9. DJ_Boski

    DJ_Boski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 13, 2009
    Posty:
    106
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Rzeszów
    Nie do patchów nie potrzeba jtaga. Patche to aktualizacja gry i poprawa jej z błędów.
     
  10. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    nie trzeba
     
  11. sid2007

    sid2007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    1685
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Radom
    A skąd mam wiedzieć jaki Media ID ma posiadać patch do mojej gry? Jak dowiedzieć się, że gra jest zaktualizowana, w opcjach gier nie ma chyba nic o wersji gry tzn. 1.1, 1.4 itp?
     
  12. dziewczyna

    dziewczyna Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2009
    Posty:
    98
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Podkarpacie
    włóż płytę do napędu od kompa, przeleć gre abgx'em i wszytko ładnie masz napisane
     
  13. sid2007

    sid2007 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 23, 2009
    Posty:
    1685
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Radom
    A jakie jest Media ID w GTA IV, oczywiście oryginalnym ze sklepu?
     
  14. activ

    activ Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2008
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Siem-ce
    Media ID sprawdzisz abgx360, a co do wersji gry jak nie aktualizowałeś przez XBL to masz podstawową.

    P.S. Najpierw wkładamy płytkę i pena czy na odwrót ?
     
  15. tijs18

    tijs18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    236
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Po dyskusji z Keres'em. Stwierdzam, że poradnik działa w 100 procentach i może zostać podklejony. Ktoś zadał pytanie skąd ma wiedzieć czy aby na pewno gra się poprawnie uaktualniła. Jeśli ona sama nie wyświetla inf. o wersji (Menu głowne, opcje etc.) to niestety tego typu inf. nie otrzymasz bo X po odpaleniu gry nie uraczy cię standardowym komunikatem o aktualizacji jaki jest widoczny, kiedy wykonujemy całą operację za pośrednictwem XBL.
     
  16. Keres

    Keres Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 14, 2010
    Posty:
    216
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Szkoda tylko ze za kazdym razem musi byc pendrive wlozony .Ale jak mowi przyslowie "jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma" :D



    Z tego co wiem to podpinamy pen drive i dopiero startujemy gre.

    Zastanawia mnie tylko co by bylo gdyby podczas gry wyjac taki pen drive z aktualizacja , jak ktos moze to sprawdzic to niech napisze co sie stalo :D
     
  17. Dominiqpl

    Dominiqpl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    Ja to sprawdziłem a mianowicie odłaczyłem pendrive od konsoli podczas gry i po prostu wyświetla się komunikat żeby wpiąć go ponownie i tyle.
     
  18. konradstw

    konradstw Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2010
    Posty:
    180
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szydłowiec
    Super poradnik! Mozna wgrac wiecej patchy jednoczesnie?
     
  19. ronaldo864

    ronaldo864 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    tak można wgrywac do woli
     
  20. wrobe_l94

    wrobe_l94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 12, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Rawicz
    W NHL 10 można sprawdzić wersje.
     
  21. Franki

    Franki Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 30, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A jak mam zbanowana konsole i nie mam aktualizacji ktora umozliwia pendrive wyrkrywanie to dam rady ja zdobyc czy nie ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum