1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Posiadasz internet mobilny? Nie wszystko stracone.

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Oski1919, Styczeń 14, 2012.

  1. Oski1919

    Oski1919 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2011
    Posty:
    122
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam.

    Postanowiłem napisać ten temat, ponieważ dla wielu osób może być jedną z ostatnich dróg korzystania z Xbox Live.

    Jak wiadomo na internecie mobilnym są dość spore pingi, ale proszę zobaczyć na moje wyniki, zaraz opisze w jaki sposób udało mi się to uzyskać:
    http://www.speedtest.net/result/1706238564.png

    Od razu mówię, że nie mieszkam "pod nadajnikiem", w dodatku jest to dość małe miasteczko z UMTS 2100, czyli już dość "przestarzałą" technologią, w dodatku pograniczne wsie korzystają z danego nadajnika.

    Najważniejsze:(Modem)
    Sam niedawno przedłużałem umowę i postanowiłem zmienić swój modem z którego korzystam (Huawei E173) na Huawei E5(Router), cóż jako, że nie bawię się w przekładanie kart, ale różnica w pingu była dość spora (Tam: 110), ale wykorzystywał za to pełną prędkość jaką obsługuje moja taryfa (4mb/s).

    Jeżeli chodzi o podłączenie internetu do xbox'a to pozostaje włączony komputer + sieć Ad hoc oraz koszt karty sieciowej (Korzystam z TP-LINK TL-WN422G i jest dość dobra, ale jeżeli do przejścia mamy jedną ścianę, jeżeli coś większego to radzę coś z wyższej półki).

    Po drugie:(Umiejscowienie)
    Gdy robiłem testy gdzie najlepiej umiejscowić mój modem myślałem o miejscach najbliżej okien, jednak dzieki temu ping nie był "wystarczający", pomyślałem wtedy o najwyższym punkcie obok PC, no i cóż długi kabel USB i "Heja", śmiga tak jak dzisiaj, czyli Bardzo dobrze.

    Po trzecie:(Operator)
    Jak wiadomo na rynku jest dość sporo ofert, jeżeli ktoś ma pieniądze i jest w zasięgu Cyfrowego Polsatu to brałbym w ciemno, ich sieć ma prawie zerowe obciążenie, a jadą (LTE) na technologi PRAWDZIWEGO 4G, nie to co reklamuje Play (HSPA+).

    Sam zakupiłem Play ze względu na niskie ceny i.... dlatego, że gdy się przeprowadziłem była to jedyna możliwość.
    Teraz jestem w zasięgu Orange i Plus'a, a także T-mobile.

    Z tego co można wyczytać największe pingi ma Plus, niezależnie od technologi.
    Orange oraz Play, są jednymi z najlepszych dostawców internetu mobilnego "dla gracza".
    T-Mobile, w dość sporej większości miast mają jeszcze stare technologie (HSDPA+), przez co pingi są dość wysokie (Do 170ms), sam korzystałem ok. 1 roku i nie mam zamiaru wracać.


    Mam nadzieję, że pomogłem, w razie pytań proszę pisać w temacie.



    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Fajnie tylko ze twój ping już jest wysoki przy odległości 50 Mil, a serwery gier są o wiele dalej...
     
  4. venome

    venome Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2008
    Posty:
    76
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wrocław
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Cyfrowy polsat działa fajnie tylko, jakies dziwne ograniczenie p2p. Testował ktoś na proxy czy tez wtedy ta blokoada?
     
  6. michal9125

    michal9125 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 14, 2011
    Posty:
    209
    Polubienia:
    162
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Edinburgh (uk) Chełm (PL)
    Wybaczcie ze trochę nie na temat ale co oznacza te 50 Mi ? w jego przypadku i moim bo tez tak mam.
     
  7. neon

    neon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2010
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Warszawa
    Posiadam mobilny net z T- Mobile 15GB limit/mc + darmowe noce. Modem ZTE z WiFi i dziala to bardzo dobrze.
    Moje ustawienia Modem T-Mobile sygnal WiFi do routera ktory dzieli sygnal WiFi na kable. A pod router mam podlaczone Pc, X360, Dekoder od N Tv i Multimedialny HDD oraz telefony pod wifi wszystko smiga idelanie.

    Zauwazylem jedno gdy mialem modem podlaczony pod usb do kompa nie osiagalem pelnej mocy lacza od t-Mobile na wifi tego problemu niema.

    DL: 1mb/s UP: 350kb/s

    To samo na modemach z play itd testowalem poprzez usb sa jakies ograniczenia
    Lepiej kupic router ktory ma mozliwosc pracowania jako mobilny modem w domu i przekladac karty lub odrazu modem z wifi







    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. dymczar

    dymczar Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2012
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ja pobrałem program connectify i też działa. Program ma na celu przerobienie naszego kompa w zwykły nadajnik wi fi oczywiście o ile posiadamy karte. Z lapkami nie ma takiego problemu. I 100 zł w kieszeni (koszta routera )
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To nie tylko cyfrowy polsat stosuje po prostu nie dosc ze nie dostajesz publicznego IP to jest blokada połączeń przychodzących na portach innych niz podstawowe protokoły
    Mile, 50 Mil w przeliczeniu na km to nieco ponad 80km
     
  10. neon

    neon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2010
    Posty:
    62
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Warszawa
    Tak owszem 100zl jedno razowo dasz na router i oszczedzasz na prodzie. A tak komp musi dzialac aby grac na xie na sieci


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    dodam swoje 5groszy
    posiadam gwizdek oraz ruter Huawei z Play mieszkam około 90 km od nadajnika a mój ping wynosi max 49. Ale wam powiem że tak nie było. Na początku super a po dwóch tygodniach kibel z netem (przy obiecanych 4Mb miałem niecałe 2Mb z pingiem ponad 200). Nie czekałem dłużej i zadzwoniłem do Play (wyżaliłem się- kilka razy, ale nic nie pomogło), po około tygodniu takiego zamulałego neta zadzwoniłem jeszcze raz i powiedziałem że byłem u Rzecznika Praw Konsumenta (ściema) i mam prawo rozwiązać z nimi umowę iż nie dotrzymują jej warunków. Pan na to że mam w umowie że prędkość "do 4Mb" a ja mu na to że ja mam niecałe 2 więc będę płacił za 2. Koleś się zmieszał. Powiedział że zobaczy co da się zrobić i się rozłączył. Myślałem że znów mnie olano, ale nie koleś dzwoni do mnie po około 1h i się pyta jak teraz net działa. Ja do kompa sprawdzam różne serwery a tu wyskakuje mi wynik od 3,9 do 4,2 Mb przy pingu max 49. Oczy mi wypadły, pytam sie kolesia co się stało że nagle jest wszystko dobrze, to mi tylko powiedział że jakaś awaria na łączu z moim gwizdkiem. Już dalej nie wnikałem bo zaczęło śmigać. Tak mam do tej pory już ponad 1 rok.
    Morał. Jeśli nie działa ci mobilny net a zasięg masz powyżej 80% (ja tak mam) to wina jest po stronie operatora i tylko on może Ci tu pomóc, albo Cię oleje.
     
Wczytywanie...

Poleć forum