1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Poszukuję Router wifi N do Xbox Slim, który przebije się przez grube ściany

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez q148, Wrzesień 27, 2010.

  1. q148

    q148 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    proszę o pomoc, szukam router wifi z modemem adsl, najlepiej w standardzie N, który ma bardzo dobry zasięg. Posiadam Orange Freedom 1mb (ten sam annex a co neostrada), router musi przebić się z sygnałem przez dwie grube bo aż 30cm ściany, od miejsca gdzie będzie stał do miejsca gdzie najczęściej używam mojego xboxa slim z wifi N jest ok 11 metrów, w ścianach w linii prostej umieszczone są dwoje drzwi (wyglądało by to mniej więcej tak: gniazdko - router ->4m->ściana 30cm->4m->ściana 30cm->3m->mój xbox). Zależy mi na tym aby sygnał w pokoju w którym używam xboxa był maksymalny albo prawie maksymalny (chodzi o najszybszą możliwą prędkość ściągania różnych rzeczy, np. wersji demo z xbox live). Budżet niestety mam ograniczony 150zł, może dałbym rade uzbierać 200zł max. Proszę o podanie konkretnych propozycji, najlepiej sprawdzonych osobiście. Mogą być też kombinacje w stylu: router + dokupienie lepszej antenki, o ile zdaje to egzamin w praktyce.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    No i wlasnie taniej wyjdzie dokupujac antene do routera. byle zeby to nie byl livebox. antena 12db powinna wystarczyc. po za tym takie zeczy jak rodzaj wysylanego wifi ustawic na jeden tryb.
     
  4. Mikolak

    Mikolak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 4, 2010
    Posty:
    268
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Gliwice
    A nie idzie kabla od netu jakoś pociągnąć?
    Nawet kawałek, żeby mniej ścian przeszkadzało sygnałowi
     
  5. q148

    q148 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety przeciągnięcie kabla odpada, bo dom jest świeżo po remoncie i niestety nikt wcześniej o tym nie pomyślał. A jaki router polecacie? Na Allegro jest wiele routerów adsl z wifi N, który wybrać aby nie zrywał połączeń? Czy są jakieś routery które pomimo odłączenia od zasilania zachowują swoje ustawienia? Niedługo będę przedłużał umowę i mogę wziąść Netgear Dgn 1000 za 50 zł, warto czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego.
     
  6. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    a z czego masz te ściany? bo jak cegła albo pustak lub ytong to luzik. gorzej jak beton (zbrojony) wtedy może i sygnał dojdzie ale maksa nie złapiesz. ale myślę że netgear da radę. ja bym go brał za te 50 dych (na allegro jest za 158 zł). jak nie da rady to wtedy kupisz sobie lepszy.
     
  7. q148

    q148 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ściany są z czerwonej litej cegły. Minusem Netgear dgn1000 jest to że nie można wymienić antenki na taką o silniejszym sygnale. Czy ta standardowa wystarczy?
     
  8. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    wiesz, patrzyłem na ten router i wiem że jest 'draft N' ale powinien mieć 3 antenki (jak każdy N) a nie jedną. teoretycznie WI-FI powinno działać do 100m w otwartej przestrzeni. w zabudowie takiej jak twoja jakieś 10m, ale maksa sygnału i tak nie złapiesz.
     
  9. q148

    q148 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A taki Router TP-Link TD-W8960N + wymiana antenek na 9 lub 12dbi, czy wtedy miałbym maksymalny sygnał? Czy lepiej inny model albo model jakiejś innej firmy? Zaproponujcie jakiś konkretny i nie za drogi model, który zdałby egzamin.
     
  10. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    może być. ale maksa nie gwarantuje. pamiętaj że większy i silniejszy sygnał będzie także poza twoim domem i istnieje możliwość że ktoś może chcieć ci się włamać do sieci. chyba że sąsiadów masz daleko.
     
  11. 65userow

    65userow Banned

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    415
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Tak 8/10 sygnału byś miał bodajże

    Może dodać zabezpieczenia na wifi poprzez WPA
     
  12. Touch!

    Touch! V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2010
    Posty:
    3145
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Albo filtrowanie maca.

    Wylumacz mi po co Ci router N jak masz tylko 1mb. To sie mija z celem.
     
  13. prourug

    prourug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    313
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Kutno, Poland
    N wydaje mi się zupełnie zbyteczne w Twoim przypadku, kup sobie spokojnie dowolny router z trybem b/g. A co do zasięgu nauczony jestem doświadczeniem że niestety każdy warunki podłączenia są inne i możesz je tylko przetestować w swoim środowisku.
    Pozdrawiam
     
  14. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    raczej WPA2. jesli w kompie masz sieciówkę do N to jest sens. może z czasem przyspieszysz łącze. jeśli nie to tak jak wyżej koledzy napisali B/G wystarczy. ja mam łącze 8mb i router B/G i wszystko zapier.......
     
  15. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    n-ka sie przydaje np w streamingowania filmów ,ale niestety jest to świeży standard i nawet jak na laptopie pisze ze ma "draft N" to od razu nie oznacza ze się osiągnie 300mb/s,pierwszy kartę sieciowe w tym standardzie wyciągają max 150mb/s. N-ka ma również lepszy zasięg ,ponieważ może korzysta z 3 anten równocześnie,wiec nie musisz się martwić ścianami :)

    Co do wyboru routera ,to wszystko zależy od twojego portfela . Tanio i dobrze to tylko Tp-Link , jak więcej kasy to Linksys, Asus czy Netgear.

    Zabezpieczanie WPA2 jest najlepsze ,a blokada na mac jest tylko ochroną przed mało rozgarniętymi użytkownikami, bo wystarczy "podsłuchać" i można wyciągnąć "adres urządzenia".
     
  16. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    routery które wybrał mają 1 albo 2 anteny a też obsługują N.
     
  17. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    ponieważ N-ka jeszcze jest w fazie testów(jak sama nazwa wskazuje "draft-n" ), producenci nie potrafią się dogadać jak ma wygląd końcowa wersja owego standardu. Oczywiście można spotka routery wspierający 802.11n z jedną anteną ,ale ich transfer to tylko połowa(150mb/s) "oficjalnego" i niestety mogą również nie być w 100% kompatybilne z końcowa wersja standardu. Zarys technologi draft-n opiera się na systemie wieloantenowym, minimum 2. Za to 3 anteny dają pewną stabilność, jak i zadowalający zasięg.
     
  18. direk

    direk Banned

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Prawie dobrze piszesz #Hofi, z tą różnicą że te podane prędkości to nie transfer. To wynegocjowana prędkość połączenia. Rzeczywisty transfer danych nigdy nie dobije do takiej prędkości. Np przy standardzie "b" masz połączenie max 54mbit/s a max co uzyskasz w rzeczywistości to 3-4MB/s (przy dobrym sprzęcie). N-ka to połączenie negocjowane do 600mbit/s natomiast prędkość rzeczywista będzie średnio 6x niższa.

    Co do sprzętu na taką odległość i w takich warunkach - tylko markowy sprzęt (np linksys), z min 2 antenami (MiMo) i możliwością podkręcenia mocy nadajnika :)
     
  19. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    54mbity/s
    - mbit to nie 1024 kbitów tylko 1000kbitów, (tak jest liczone przez producentów)
    - jest podawane w bitach a ty podajesz transfer w bajtach , 54/8= 6,75MB/s(1000KB)=6,4MB/s(1024KB)
    - producenci podają sumowany upload i download, dla tego 6,4 trzeba podzielić na pól i w ten sposób wychodzi 3-4MB/s :)

    urządzeń obsługujących 600mbit/s jest mało albo w ogóle , i wątpię aby było popularne ,ponieważ korzystają już z 4 strumienie, co jest według mnie za dużą ilością przy mocno zabudowanym terenie. Może być tez tak że 600mbitów/s będzie tylko dostępne na częstotliwości 5 GHz.

    300mbit/s - daje transfer około 18-20MB/s
     
  20. Dragon_2009

    Dragon_2009 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2010
    Posty:
    657
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Łódź
    wszystko pięknie, tylko primo: N jest już pełne a routery z oznaczeniem draft-N to te modele kiedy jeszcze nie był pełnego N. secundo w pierwszym poscie nie chodzi o prędkości przesyłu danych (co przy łączu 1mb/s nie ma żadnego znaczenia) tylko o uzysjanie jak największej siły sygnału przez jakieś 10 metrów w zabudowie z litej cegły. tercio: skoro nie ma możliwości podciągnięcia kabla to należy wybrać taki router który zapewni w miarę silny sygnał, bo w takim zabudowaniu nie ma możliwości uzyskania maksymalnej mocy sygnału.
     
  21. q148

    q148 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli co polecacie, jaki konkretny model?
     
Wczytywanie...

Poleć forum