1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Poważny problem z siecią XBL

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Belic, Kwiecień 16, 2011.

  1. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Siemka mam Wielki problem ponieważ: X360 połączony mam z netem przez Router/Modem-ZTE ZXDSL 831, mam internet na X360 ale tylko wtedy gdy wyłączę w routerze opcję "UnPn". Niestety jeżeli wyłaczę tą opcję to NAT mam ograniczony, dodam że przez ten router połączoną mam również PS3 ale tam z łącznością problemó nie mam żadnych. Podsumowując: Przy włączonym UnPn-na PS3 łączę się elegancko z PSN natomiast jeśli chodzi o X360 to za cholerę nie mogę się połączyć. Co zrobić abym oprócz PS3 miał również neta w X360 przy OTWARTYM NAT(włączone UnPn)? Wiem że baardzo to zamotałem ale inaczej nie umiem wytłumaczyć tego. Za pomoc będe bardzo wdzięczny.pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Recznie przekieruj porty no i czy router ten dziala w trybie modemu czy routera, masz do niego switch podlaczony ?
     
  4. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    "To coś" działa w trybie routera i jest połączone ze switchem a ponadto analizując problem zobaczyłem pewną rzecz:Za którymś wyłączeniem i ponownym włączeniem routera XBL normalnie się połączył i potem bez przerwy mógł się łączyć natomiast po ponownym wył i wł routera znów nie dało się połączyć dopiero za N-tym razem... czy ktoś wie o co chodzi że raz się łączy a raz wywala ten błąd MTU?
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wywala ci blad MTU ?
    Ustaw na stale adresy IP na podstawie mac adresow i przekieruj recznie porty
     
  6. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    OK a możesz powiedzieć jak to zrobić? za pomoc będę wdzięczny
     
  7. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Jeśli to coś pomoże oto jak wygląda panel konfiguracyjny routera [​IMG]
     
  8. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Panowie postanowiłem sporządzić dokładny opis sytuacji problemowej oto eksperymenty robione przeze mnie:

    UPNP W routerze wyłączone:
    -restart routera
    -próba poł. OK!! NAT OGRANICZONY
    -restart routera
    -próba poł. OK!! NAT OGRANICZONY
    -próba poł(wyłączneie i włączenie X360) OK!! NAT OGRANICZONY
    -restart routera
    -próba poł. OK!! NAT OGRANICZONY

    Podsumowując: ten przypadek:Bez włączonego UPNP w routerze, można się połączyć zawsze nawet po restarcie(NIE RESECIE!!!) routera, oraz restarcie konsoli.


    Teraz weźmy inny przypadek trudniejszy:

    UPNP-w routerze WŁĄCZONE:
    -restart routera
    -próba poł. OK NAT:OTWARTY
    -restart routera
    -próba poł BRAK!!!-BŁĄD MTU
    -restart routera
    -próba poł BRAK!!! BŁAD MTU
    -restart routera
    -próba poł. BRAK!!! BŁAD MTU
    -zmiana UPNP na WYŁĄCZONY
    -restart routera
    -próba poł OK NAT OGRANICZONY
    -zmiana na UPNP włączony
    -restart routera
    -próba poł OK!! NAT:OTWARTY
    -restart X360 i próba poł OK NAT OTWARTY
    -restart X360 próba poł OK NAT Otwarty

    -restart routera
    -próba poł BRAK!! BŁĄD MTU
    -restart routera
    -próba poł BRAK!! BŁAD MTU


    Podsumowując drugi przypadek(trudniejszy)-Przy włączonym UPNP połączenie działa całyczas do czasu restartu routera potem znowu trzeba ustawić UPNP na WYŁ a następnie UPNP-WŁ i nie restartować routera.

    To wszystko co udało mi się samemu ustalić. Czyli wychodziłoby na to że po restarcie routera kasują się ustawienia UPNP (DZIWNE) mimo że w routerze ta opcja jest zaznaczona nawet po restarcie!!!.

    Prosze o pomoc co zrobić aby NAT był ZAWSZE OTWARTY i zawsze było połączenie z XBL nawet po restarcie routera.POzdrawiam :)
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ja tu nic dziwnego nie widze po prostu gdy nie masz ustawionych stalych wew. ip to dzierżawa adresu ip i konkretnych portow otwartych przez upnp bedzie zarezerwowana na 12 lub 24 godziny w zaleznosci jaki czas dzierżawy jest ustawiony, po restarcie urzadzen dzierżawa znika wiec konkretne porty moga byc znow przydzielone innemu ip
    Ustaw stale ip na podstawie mac adresow i przekieruj recznie porty choc przy stalych ip upnp powinno dobrze dzialac choc nie zalecam upnp bo nie jest bezpieczne

    TU masz jak przekierowac porty

    Co do ustawien stalego ip nie moge znalezc dobrej instrukcji, a menu zte nie znam na pamiec, szukaj w ustawieniach DHCP, LAN opcji adress reservation lub cos w tym stylu
     
  10. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Dzięki zrobiłem jak móiłeś przypisałem stałe IP do X360 i przekierowałem porty i śmiga... ale jest inny problem teraz z PS3----> Jak mogę otworzyć NAT na PS3? bo jak gram w COD BO to NAT mam OGRANICZONY? Myślę że pomożesz skoro z X360 pomogłeś :)
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Black Ops w wersji pc potrzebuje miec przekierowane takie porty:

    3074
    Od 3478 do 4380
    Od 27000 do 27050

    Nie wiem jak w wersji konsolowej ale zobacz te porty powinno smigac z tym ze dla PS3 tez daj stale wew. ip
     
  12. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Słuchaj nic z tego tak nie będzie bo gram zarówno na PS3 jak i X360 i Potrzebny jest mi KONIECZNIE ten UpNp. Tak więc co musze zrobić aby po włączeniu opcji UPNP ciągle była aktywna ta funkcja nawet po restarcie modemu? Kupić nowy router porządny?, iść do dostawcy sieci i porozmawiać? Bo widać że to jest ewidentnym błędem tak więc proszę o rady :( a może wymienić na nowy nie wiem kompletnie co robić.. Ale wiem napewno że jeśli ta opcja UPNP byłaby aktywna całyczas to wszytsko by śmigało elegancko a tak lipa :(
     
  13. Crummy

    Crummy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2010
    Posty:
    74
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dla mnie najlepsze rozwiązanie to kupno sprawdzonego routera
    Ja mam netgear dg834g i mi nic nie szwankuje nawet niczego nie musiałem ustawiać
     
  14. Paviano

    Paviano Banned

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    255
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Jarocin
    Włóż IP PS3 do DMZ, to zawsze pomaga i nat nie będzie już ograniczony.

    Porty do Black Ops na PS3:

    80 - 81
    443 - 443
    2005 - 2005
    3074 - 3074
    3075 - 3075
    3478 - 3478
    5223 - 5223

    I jeszcze takie coś znalazłem: TCP [80, 81, 443, 3074, 5223] UDP [3074, 3075, 3478]
     
  15. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Zdecydowałem też tak zrobię kupuję nowy router bo nic z tego nie będzie to co mam to nawet router chyba nie jest tylko modem :) . No dobrze a jaki byście mi polecili Dobry router z obsługą UPNP tylko taką aby się nie resetowała przy wył. routera. proszę o propozycje i ceny pozdrawiam.
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Hehe no ubawilem sie po pachy, kazdy router trzeba ustawic a juz porty przekierowac to musisz sam zaden router na swiecie tego za ciebie nie zrobi no chyba ze masz wlaczone domyslnie UPNP co z reguly nie ma miejsca bo UPNP jest niebezpieczne i netgear to wcale nie jest dobra i sprawdzona firma, dobra i sprawdzona to np cisco-linksys

    Poczytaj co to DMZ, a pozniej radź bo jak wsadzi ip ps3 to DMZ to moze miec problemy bo DMZ stosuje sie np wskazac adres ip serwera i na niego caly ruch leci jako pierwszy

    To jest router tylko ma switch jedno portowy i zapewniam cie ze kazdy router musisz ustawic, nie wazne jaki kupisz
     
  17. Paviano

    Paviano Banned

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    255
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Jarocin
    Czytałem na kilku forach, jak zmienić nat i każdy pisał, że sposób z DMZ zadziałał.
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No bo jeden napisal i reszta powtarzała jak papuga ale co to za opcja to juz nie maja zielonego pojecia, co z tego ze zadziala jak caly ruch bedzie otwarcie lecial na ps3, dmz stosuje sie gdy podlacza sie za routerem np serwer, a do niego inne kompy
    Poczytaj sobie DMZ
     
  19. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    To co robić mam? Bo w tym routerze co mam jak ustawię UPNP i zrestartuje go i podłączę np X360 czy PS3 obojętnie to NAT mam OGRANICZONY.. A żeby NAT był OTWARTY to koniecznie muszę ustawić tą funkcję UPNP w routerze. ALe jak to zrobić skoro po wyłączeniu kasuje się?? :) Co mi radzicie kupić nowy router, iść popytać w salonie NEOSTRADY czy jakaś inna opcja? Naprawdę nie chcę bawić się w przekierowanie portów. Tak więc koniecznie chciałbym aby ta opcja UPNP działała.... a jeszcze coś czy w "normalnym routerze" opcja UPNP będzie aktywna nawet po restarcie routera??? Proszę o jakiekolwiek rady.pozdro
     
  20. Paviano

    Paviano Banned

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    255
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Jarocin
    W moim ostatni routerze po restarcie uPnP normalnie zostawało, ale czy to coś daje to nie wiem.
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Naprawde Polski narod jest jakis leniwy albo nie wiem, dalem ci instrukcje jak przekierowac porty, a ty dalej swoje, UPNP mzoe nie dzialac dopóki w ustawieniach sieci PS3 nie ustawisz UPNP, a kasuje ci sie bo nie ustawiles na sztywno ip z reszta UPNP ma zamykac porty gdy sa nie uzywane bo jak by tak nie robil firewal nie mial by sensu, chcesz kupuj router, a nastepny twoj temat bedzie jak go ustawic
     
Wczytywanie...

Poleć forum