1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem Ihas 124b proszę o pomoc!

Temat na forum 'iHAS' rozpoczęty przez Colthar, Listopad 30, 2012.

  1. Colthar

    Colthar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2012
    Posty:
    40
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam!

    Mam pewien problem z ihasem 124B, kupiłem nowego i trochę gier nagrałem jednak było to przeważnie tak, jedna się nagrała na dysk, druga nie bo wywalał błąd "nie można odczytać płyty" w iluś tam %-tach. Korzystałem z jakiegoś chińskiego adaptera Sata-usb bo mam laptopa. Zauważyłem, że gdy wypalam prędkością 4.0x to podczas nagrywania spada w niektórych momentach do 3.0x potem znowu 4.0x, są takie skoki i nie idzie jednym ciągiem 4.0x, co pewnie jest powodem tego, że nie zawsze się nagrywa na dysk konsoli gra. Myślałem, że to skoki zasilania jakieś spowodowane przez ten chiński adapter, który zareklamowałem i dostałem zwrot pieniędzy. Potem zamówiłem wyższej klasy Mostek SATA USB za 80zł, który nic nie poprawił, więc byłem pewien, że to wina nagrywarki. Zareklamowałem ją, powiedziałem w czym problem i odesłano mi inną nową. Wczoraj ją otrzymałem i jest ten sam problem, prędkość spada z 4.0x do 3.6 czasem mniej i potem znowu do góry i tak w kółko, nagrałem 4 płyty z czego 3 zainstalowane pomyślnie a 4 wywala błąd w 47 % isntalacji na HDD konsoli. Napisałem, że odsyłam nagrywarkę bo jest ten sam problem i będę żądał zwrotu pieniędzy, sprzedawca się zgodził, ale powiedział, że nie słyszał o podobnych problemach i że problem może leżeć gdzieś po stronie konfiguracji. Wiesz co poradzić? Bo ja na prawdę tracę pomysły. ta 4 płyta wypalona na tej nagrywarce którą dostałem wczoraj nową wypaliłem wg. czyjejś instrukcji która mówiła żeby przestawić buffor na 512mb w imb burnie jednak też nie pomogło i skoki były nadal. FW do ihasa wgrane na pewno dobrze. Jak nic się nie będzie dało zaradzić to może kupie ihasa nie 124b a jakiegoś 514b czy nowszego od 124b. I jeszcze pytanie, bo mam verbatimy MKM 03 i gdzieś wyczytałem, że się je wypala prędkością 4.0x, żeby poprawnie zainstalować grę na dysk. Jeszcze pytanie, czy wypalając grę XGD3 na verbatim MKM 003 prędkością nie 4.0x a 2,4x nagra się na dysk? (tego jeszcze nie próbowałem)
    Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Tomekzc

    Tomekzc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2011
    Posty:
    286
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Ja nagrywam na płyty Platinum. W moim przypadku również prędkość skacze pomiędzy x2.0 a x2,4 jednak nie widze w tym problemu. Myślę, że w twoim przypadku problem leży po złej konfiguracji ustawień. Poza tym w przypadku 3 dobrze nagranych płyt na 4 nie masz co narzekać! Mi na 10pak płyt czasem dobrze nagra się 5, a czasem i mniej. Zawsze lepsze to niż 200zł za nową gre. Wydaje mi się, że powinieneś wgrać soft, aby nagrywać płyty x2.4 (tutorial post 278 http://xboxforum.pl/aktualnosci-9/ixtreme-burner-max-firmwares-juz-jest-105953/index28.html ) oraz dla płyt, które masz czyli media id mkm 003 trzeba zaznaczyć opcje perform OPC before write, a także w eepromie musisz zaznaczyć w zakładce bitseting opcje DVD-ROM dla DVD-R DL oraz w imgburnie w zakladce change book type także zmienić na dvd-rom oraz na ustawienia Eeprom Dvd-r dl. Bufory przestaw w zakładce i/o page 2 na 512 i w build page 2 także.

    Ustawienia Eeprom pod twoje płytki.
    1. Smart Burn - ON
    2. Force Hyper Tuning - OFF
    3. Over Speed Writing - OFF
    4. Online Hyper Tuning - OFF

    W przypadku dużej ilości zepsutych płyt zaleca się także zmianę w opcjach imgburna na Elby, ponieważ niektórym to pomaga. (zakładka i/o page 1. opcja dostepna po zainstalowaniu clonecd/dvd)
     
  4. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Adapter i nagrywarka to nie to, takie skoki faktycznie są spowodowane skokami napięcia ale nie w nagrywarce ani w adapterze a w samych portach USB laptopa. Znam modele laptopów pewnych producentów które nie pociągną modemu 3G przez USB. A co do samego problemu to się po prostu to zdarza. Nie chcesz marnować płyt zrób RGH albo kup sobie emulator xkey/wasabi. Dla mnie jakiekolwiek nagrywanie płyt to strata czasu i pieniędzy, jeśli sobie pomyślę że z PC mam zgrać 200 GB materiału to wolę kupić dwa używane dyski twarde ;)
     
  5. Colthar

    Colthar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2012
    Posty:
    40
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    jak z całego cake płyt chodzi Ci poprawnie 5, to masz coś nie tak, ustawienia mam wszystkie z poradnika na tym forum więc są dobre, dodam że kolega ma ihasa i każdą płytkę poprawnie wypala jeszcze mu się żadna nie zwaliła przez ihasa, pierwszy ihas był pierw u takiego znajomego i prędkość nie spadała, tylko podłączył go do kompa, potem go wziąłem bo coś chciałem tam sobie wypalić i od tej chwili zaczęło się wszystko walić, nawet potem u niego prędkość spadała, więc może mój laptop psuje napęd :D nie no sry ale ja już nie mam siły do tego, spróbuje jeszcze tą metodą 2,4x może jakoś da radę.
     
  6. Tomekzc

    Tomekzc Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2011
    Posty:
    286
    Polubienia:
    31
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Możesz również zainwestować w kabel e sata, ponoć pomaga.
     
  7. Mitzek

    Mitzek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 2, 2009
    Posty:
    37
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    kolego Colthar,
    mam ihasa 124b-19, podlaczonego przez Uniteka Y-1031 via USB - mi nagrywanie na Verbach003, x2,4 bez OPC, tylko SB: on, pomoglo z problemem instalacji na dysk
     
  8. Colthar

    Colthar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2012
    Posty:
    40
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Proszę o nie zamykanie, jak mi płytki dojdą to popróbuje i napisze co mi działa, może w przyszłości się komuś przyda.
     
  9. Krawol

    Krawol Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2010
    Posty:
    1001
    Polubienia:
    114
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa | Otwock
    Odp: Problem Ihas 124b proszę o pomoc!

    Nie bede tworzyl tematu ale zauwazylem jedna rzecz ze raz nagralem far cry 3 wersja club po polsku. 2.4x bez opc i nagralo sie tylko nie chcialo sie zainstalowac. Potem nagralem 4x i tez nie nie dziala. Dopiero sciagnalem z innego zrodla i nagralem be opc i 2.4x i zaczela dzialac. Nie wiem czy to jest winna obrazu, plyty czy nagrywarki. Posiadam ihasa 124b oraz verbatimy. Czy trzeba ustawic buffor? Pod verbatimy?

    Wysłane z mojego GT-I9300
     
  10. rufus282

    rufus282 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2009
    Posty:
    349
    Polubienia:
    63
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zza miedzy.
    Odp: Problem Ihas 124b proszę o pomoc!

    Też tak miałem wydaje mi się że to wina obrazu płyty.

    Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
     
  11. Colthar

    Colthar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2012
    Posty:
    40
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam ponownie.
    Wczoraj próbowałem wypalić prędkością 2,4 z OPC i bez OPC prędkość spadała do 2,1x i obie płytki przy instalacji na hdd dają błąd przy 53% ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, bo ja już nie mam nerwów. Mogę dać ustawienia img burna jeszcze jak to pomoże.

    @EDIT!!

    Chyba mam rozwiązanie. Wcześniej nie ustawiałem nic w opcjach "Book Type" i może to było przyczyną problemu.
    Dziś wypaliłem Far Cry 3 z OPC prędkością 2,4x tylko w book type ustawiłem w zakładce LITE-ON "DRIVE FOR DVD+R DL MEDIA" oraz w "new setting" opcję DVD-ROM.
    Prędkość spadała nadal ale koniec końców płyta przeszła weryfikację i zainstalowała się na hdd.
    Mam nadzieję, że problem był właśnie związany z tymi ustawieniami w booktype i że komuś się to przyda.
    Napiszę jeszcze czy inne gierki jak wypalę to też będą się poprawnie wypalały.
    Pozdrawiam!
     
  12. ezc1

    ezc1 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 16, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    masz w nagrywarce iXtreme Burner MAX?
     
  13. Colthar

    Colthar Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 22, 2012
    Posty:
    40
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Tak, mam iXtreme Burner Max, a czemu?
     
Wczytywanie...

Poleć forum