1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem iHAS124b - No refference position found

Temat na forum 'iHAS' rozpoczęty przez LISTI, Grudzień 31, 2013.

  1. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam. Dziś napotkałem problem z moim ihasem. O północy jeszcze wszystko ładnie śmigało, lecz wcześniej napotkałem problem. Podczas nagrywania zaczęło mi wywalać błędy, tutaj log:
    Kod:
    ; //****************************************\\
    ;   ImgBurn Version 2.5.7.0 - Log
    ;   wtorek, 31 grudzień 2013, 12:45:34
    ; \\****************************************//
    ;
    ;
    I 12:41:04 ImgBurn Version 2.5.7.0 started!
    I 12:41:04 Microsoft Windows 7 Home Premium x64 Edition (6.1, Build 7601 : Service Pack 1)
    I 12:41:04 Total Physical Memory: 5*743*456 KB  -  Available: 4*173*392 KB
    I 12:41:04 Initialising SPTI...
    I 12:41:04 Searching for SCSI / ATAPI devices...
    I 12:41:04 -> Drive 1 - Info: DTSOFT BDROM 1.05 (F:) (Virtual)
    I 12:41:06 -> Drive 2 - Info: MATSHITA DVD-RAM UJ8B0 1.00 (E:) (SATA)
    I 12:41:06 -> Drive 3 - Info: ATAPI iHAS124   B AL0S (H:) (USB)
    I 12:41:06 Found 2 DVD±RW/RAMs and 1 BD-ROM!
    I 12:42:05 Operation Started!
    I 12:42:05 Source File: D:\Chomikuj\Gry XBOX 360\Battlefield 4 PL\DVD1\imars-bf4-360a.dvd
    I 12:42:05 Source File Sectors: 4*267*015 (MODE1/2048)
    I 12:42:05 Source File Size: 8*738*846*720 bytes
    I 12:42:05 Source File Volume Identifier: DVD_ROM
    I 12:42:05 Source File Volume Set Identifier: 80c54000MS UDFBridge
    I 12:42:05 Source File Application Identifier: CDIMAGE 2.45 (12/06/2000 TM)
    I 12:42:05 Source File Implementation Identifier: Microsoft CDIMAGE UDF
    I 12:42:05 Source File File System(s): ISO9660; UDF (1.50)
    I 12:42:05 Destination Device: [0:0:0] ATAPI iHAS124   B AL0S (H:) (USB)
    I 12:42:05 Destination Media Type: DVD+R DL (Disc ID: MKM-003-00)
    I 12:42:05 Destination Media Supported Write Speeds: 2,4x; 4x; 6x; 8x
    I 12:42:05 Destination Media Sectors: 4*267*040
    I 12:42:05 Write Mode: DVD
    I 12:42:05 Write Type: DAO
    I 12:42:05 Write Speed: 4x
    I 12:42:05 DVD+R DL Reserve Track: No
    I 12:42:05 Link Size: Auto
    I 12:42:05 Lock Volume: Yes
    I 12:42:05 Test Mode: No
    I 12:42:05 OPC: Yes
    I 12:42:05 BURN-Proof: Enabled
    I 12:42:05 Write Speed Successfully Set! - Effective: 5*540 KB/s (4x)
    I 12:42:05 Book Type Setting: DVD-ROM
    I 12:42:05 Advanced Settings - Force HT: No, Online HT: No, OverSpeed: No, SmartBurn: Yes
    W 12:43:06 Optimum Power Calibration Failed! - Reason: Timeout on Logical Unit
    W 12:43:09 Retrying (1)...
    W 12:43:15 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:16 Optimum Power Calibration Failed! - Reason: Power Calibration Area Error
    I 12:43:16 Optimal L0 Data Zone Capacity: 2*133*520
    I 12:43:16 Optimal L0 Data Zone Method: Copied From Original Disc
    I 12:43:16 Set L0 Data Zone Capacity Succeeded!
    I 12:43:17 Filling Buffer... (80 MB)
    I 12:43:18 Writing LeadIn...
    W 12:43:24 Failed to Write Sectors 0 - 31 - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:24 Retrying (1 of 20)...
    W 12:43:29 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:29 Retrying (2 of 20)...
    W 12:43:34 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:34 Retrying (3 of 20)...
    W 12:43:39 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:39 Retrying (4 of 20)...
    W 12:43:44 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:44 Retrying (5 of 20)...
    W 12:43:49 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:49 Retrying (6 of 20)...
    W 12:43:55 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:43:55 Retrying (7 of 20)...
    W 12:44:00 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:00 Retrying (8 of 20)...
    W 12:44:05 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:05 Retrying (9 of 20)...
    W 12:44:10 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:10 Retrying (10 of 20)...
    W 12:44:15 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:15 Retrying (11 of 20)...
    W 12:44:20 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:20 Retrying (12 of 20)...
    W 12:44:25 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:25 Retrying (13 of 20)...
    W 12:44:30 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:30 Retrying (14 of 20)...
    W 12:44:35 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:35 Retrying (15 of 20)...
    W 12:44:40 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:40 Retrying (16 of 20)...
    W 12:44:45 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:45 Retrying (17 of 20)...
    W 12:44:51 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:51 Retrying (18 of 20)...
    W 12:44:56 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:44:56 Retrying (19 of 20)...
    W 12:45:01 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    W 12:45:01 Retrying (20 of 20)...
    W 12:45:06 Retry Failed - Reason: Power Calibration Area Error
    E 12:45:09 Failed to Write Sectors 0 - 31 - Reason: Power Calibration Area Error
    I 12:45:09 Synchronising Cache...
    W 12:45:16 User opted to skip the 'Close Track/Session/Disc' functions.
    E 12:45:16 Failed to Write Image!
    E 12:45:16 Operation Failed! - Duration: 00:03:11
    I 12:45:16 Average Write Rate: N/A - Maximum Write Rate: N/A
    I 12:45:33 Close Request Acknowledged
    I 12:45:33 Closing Down...
    I 12:45:34 Shutting down SPTI...
    I 12:45:34 ImgBurn closed!

    I od tamtego czasu iHas jest wykrywany, ale cały czas mam taki błąd:

    [​IMG]


    Nagrywarka jest podłączona przez adapter, który moim zdaniem jest sprawny. Po podłączeniu dysku przez niego, dysk jest wykrywany.

    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    618
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    spróbuj zrobić clean OPC history , może też załącz jeden tylko napę na czas smażenia ..ten przez usb-sata , odmontuj wirtualne jak masz i restart kompa po wszystkim
     
  4. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dobra, OPC wyczyszczone, pozbyłem się wirtualnych napędów i dalej to samo.

    ==UPDATE==

    Dziś przywróciłem iHasa do oryginalnego stanu, a potem znów wgrałem oprogramowanie, jednak nic to nie poprawiło. Sprawdzałem jak nagrywarka działa przy płytach CD. Tam wszystko śmiga jak należy. Może być to jakiś problem z zasilaniem?

    Edytuj swoje posty - nie pisz jeden pod drugim - #Jabar
     
  5. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    618
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28

    tak na marginesie jakie masz porty w kompie do którego podłączasz napęd ??? usb 1.0 , usb 2.0 , usb 3.0??? zobacz jak tu mam w logu imgburna na rys. jest (usb 2.0) http://zapodaj.net/814d149d2dc6e.jpg.html
    w twoim logu jest I 12:41:06 -> Drive 3 - Info: ATAPI iHAS124 B AL0S (H:) (USB)

    w twoim logu wskazuje USB zwykłe czyli może być za wolne nie wyrabia z transmitowaniem danych zmień na inny szybszy port co najmniej usb 2.0 myślę że tu pies pogrzebany może przypadkiem podpiąłeś pod inny port usb niż przedtem gdy działało


    ?obraz BF 4 sprawdzony z pozytywną weryfikacją w abgx ?


    1.upewnij się z tymi kablami podłączeniowymi od zasilacza na molex bo lubią być luźne ja tak miałem z innymi błędami, najlepiej sprawdź miernikiem przejście w obwodzie na jednym i drugim końcu spróbuj też innego kabelka sata-sata do adaptera usb( u mnie wymiana zasilacza na nowy pomogła w kilku przypadkach tanie chińszczyzny lubią się psuć)

    2.zaktualizuj do najnowszego imgburna i zrób ustawienia fabryczne, po tym jak dalej to samo

    3.zobacz z inną wartością bufora daj na max ile jest możliwe przy Filling Buffer... ( 80 MB ), ustawienia zakładka I/O page 2 buffer size suwak na max

    4. Advanced Settings - Force HT: No(zmień na enabled), Online HT: No, OverSpeed: No, SmartBurn: Yes

    ?czy tylko problem pojawia się przy grach XGD3(8.13 gb) ? czy xgd2 to samo ? zwykłe pliki nagrywane na dvd?
    ?czy z innymi napędami masz problemy przy nagrywaniu odczycie tzn. błędy itp z tym > Drive 2 - Info: MATSHITA DVD-RAM UJ8B0 1.00 (E:) (SATA)
    ?zmieniałeś coś w kompie konfiguracja sprzętowa,podłączenie innego napędu/dysku na sata do płyty głównej,aktualizacja sterowników zwłaszcza usb, jakaś systemowa aktualizacja , jakieś prawa dostępu dla programów typu antywirusy itp ... usb masz wyłączone usypianie portów? wyłączanie po określonym czasie napędu/komputera itd..
    ja zmieniłem napęd na nowy pomogło we wszystkim zwyczajnie siadł ihas u mnie i rypał verby z podobnymi też błedami
     
  6. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nagrywarka podłączana jest u mnie pod USB 3.0, więc powinna śmigać. Wcześniej śmigała, tylko tak jak pisałem, niedawno odmówiła posłuszeństwa.

    1. Kable jutro sprawdzę, ale raczej wątpię, aby to była ich wina. Adapter jak i zasilacz od Uniteka za 70zł, więc powinno być ok.
    2. Zrobiłem to już wcześniej
    3. Gotowe.
    4. Nie wiem gdzie to zmienić.


    -Gra przeszła weryfikację w abgx. Próbowałem też na innych obrazach, lecz nadal to samo.

    -Problem ogólnie pojawia się przy płytach DL. Nieważne, czy chcę sczytać obraz, czy też go nagrać.

    -Przy drugim napędzie nie ma tego problemu.

    -Żadnych zmian sprzętowych nie dokonywałem

    -Pod adapter podłączałem dysk twardy, aby sprawdzić czy jest sprawny i na dobrą sprawę to po tym odmówił posłuszeństwa.



    iHas nie powinien jeszcze "siąść", ponieważ na dobrą sprawę mam go miesiąc i wypalił dopiero kilka gier.
     
  7. jaszczurka23

    jaszczurka23 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2011
    Posty:
    618
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    podłącz ponownie jakieś dyski twarde przez ten adapter i zrób test prędkości jakimś programem dla odczyt/zapis np softem ATTO disc benchmark v 2.47 w zakładce drive: wybierasz z listy swój podłączony przez usb-sata dysk twardy i klikasz na start, na wykresach będziesz miał wartości z jaką prędkością aktualnie pracuje twój kabelek ja sprawdzę swój i podam dla porównania ile powinno być przy usb 2.0 i usb 3.0 dysk do testu 5400rpm sata 2(300mb/s)
     
  8. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wczoraj sprawdzałem nagrywarkę pod PCtem i dalej to samo, tak więc winę można zwalić na flasha. Posiadasz może stockowy firmware do iHasa 124b?

    ==Update==

    Wgrałem stocka o nazwie AL0L. Dalej to samo. Pozostaje tylko próba liczenia na przyjęcie na gwarancję?

    Edytuj swoje posty - nie pisz jeden pod drugim. Jeszcze raz i polecą pkt. - #Jabar
     
  9. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    moim zdaniem jest problem z nośnikiem czyli płytką DVD-DL lub firmware. Spróbuj ten od speedpatched. Być może nośniki są uszkodzone.
     
  10. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
  11. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płyty są ok, bo kupione w paczce 10. Oczywiście Verby. Próbowałem też na Platinumkach, ale to nic nie zmieniło.



    Dalej nie pomogło. No chyba, że zrobiłem to w złej kolejności. Najpierw przez EEPROOM wgrałem ATAPI_iHAS124_B_AL0S.bin, a potem przez Flash Utlity AL0S.bin.
     
  12. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
  13. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Po wgraniu w kolejności którą podałeś zauważyłem coś. Lampka na nagrywarce miga co sekundę, co chyba wygląda na źle wgrane oprogramowanie, prawda?
     
  14. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    Skoro pisałeś że masz iHAS 124B to nie możliwe aby przy tym oprogramowaniu lampka migała ci co sekunde. Oprogramowanie AL0S jest do iHAS 124B więc jeśli twoją nagrywarką jest iHAS 124B to lampka nie może po tym migać chyba że wcześniej robiłeś CrossFlash nagrywarki. W takim układzie spróbuj tak. Uruchom program EEPROM Utility, przejdź w zakładkę CrossFlash i kliknij CONVERT DRIVE po czym kliknij OK. Po zakończonym procesie wyłącz komputer na ok. 10 sekund od stałego zasilania (wcześniej wyłącz go normalnie :p). Jednak w twoim pierwszym poście w logu widziałem że to iHAS 124 B (ponadto również widnieje tam firmware AL0S). Jesteś pewien że wgrałeś właściwe oprogramowanie? Kolejność jest właściwa. Flashem wgrywasz firmware, a potem EEPROMEM dogrywasz modyfikowany z ID odpowiednich płyt. Jednak efekt bardzo dziwny, gdyż lampka nie powinna migać chyba że wcześniej miałeś CrossFlasha lub wgrałeś złe oprogramowanie. Tutaj masz bezpośredni link do oficjalnego oprogramowania producenta: http://www.firmwarehq.com/getdownload_1905-code_PlQ3VDg6_325dc8d1cc04f95ece2e75a7b8456c8e-file_AL0S.EXE.html

    plik ten odpalasz jako administrator. Potem EEPROMEM wgrywasz speedpatcha.
     
  15. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Próbowałem zrobić Convert Drive, i oto co mi się pokazało:


    [​IMG]

    A potem to:

    [​IMG]
     
  16. morphigame

    morphigame Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2011
    Posty:
    53
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Chorzów
    To spróbuj ponownie wgrać oficjalne oprogramowanie od producenta tylko nie dogrywaj modyfikowanego oprogramowania i zobaczysz jak będzie się zachowywać twoja nagrywarka. Dodam, że mimo wszystko po wgraniu oprogramowania AL0S (które jest mimo wszystko oficjalnym oprogramowaniem producenta do nagrywarki iHAS 124B) to nie powinna migać ci dioda. Spróbuj je wgrać ponownie. Po czym wyłącz komputer i odłącz od stałego zasilania na kilka sekund.
     
  17. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Teraz coś zupełnie dziwnego. Zainstalowałem stery, odłączyłem laptopa(robię wszystko przez przejściówkę SATA->USB 3.0) od zasilania, później włączyłem. Zaczęło mi instalować sterowniki do iHasa, ale przestało, bo że niby urządzenie odłączone, a ręcznego downloadu sterów nigdzie w internecie nie widzę. Sprawdziłem też w Menadżerze Urządzeń, tak dla pewności i iHasa mi tam teraz przestało wykrywać :/


    ===EDIT===

    Jednak dałem radę ze sterami, jednak dioda dalej miga. Kompletnie nie wiem o co chodzi.
     
  18. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    I co, jest jakiś pomysł?
     
  19. szamir

    szamir Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 16, 2011
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    I co ktoś wpadł na pomysł, albo autor rozwiązał problem? Mam to samo .
     
  20. WRUB5ON

    WRUB5ON Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 10, 2011
    Posty:
    1532
    Polubienia:
    684
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KALISZ
    jak dla mnie wysypał sie soft z ihasa znajomy miał taki problem jedyne rozwiązanie wgrać oryginalny soft wraz z oryginalnym eeprom by przywrócić nagrywarkę do stanu oryginalnego ponieważ jezeli wrzuci się tylko oryginalny fw AL0S nic to nie da bo i tak w nagrywarce siedzi cały czas uszkodzony eerom burnermax
     
  21. LISTI

    LISTI Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2011
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nie pomaga.
     
Wczytywanie...

Poleć forum