1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem NAT. Po wifi otwarty a po kablu zamknięty.

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Jameroo, Kwiecień 28, 2016.

  1. Jameroo

    Jameroo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kowary
    Witam. Może ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi? Gdy gram po wifi mam NAT otwarty, natomiast gdy podłączę kablem mam NAT zamknięty. Oba adresy, karty sieciowej przewodowej i bezprzewodowej wpisałem w routerze na sztywno i pootwierałem porty 53, 88, 3074, także czy łączę się tak czy tak, powinno być i tu i tu ok. Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. kuleczka91

    kuleczka91 Dziewczyna Dziewczyna Xbox One Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2014
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    1863
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Kobieta
    Miałam ten sam problem, bardzo mnie to dziwiło czemu tak jest. Teraz mam otwarty tu i tu. Wpięłam kabel do konsoli i po prostu zrobiłam sobie reset do ustawień fabrycznych routera, pootwierałam wszystkie porty jakie MS zaleca, a nie tylko te kilka które wymieniłeś. Zresetowałam router w prądzie i od tej pory mam otwarty czy na wifi czy na kablu :)
     
    Ostatnia edycja: Kwiecień 28, 2016
  4. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Też mam podobny problem, ale reset do ustawien początkowych routera u mnie nie pomaga. Musze powalczyć a może mi sie uda coś ugrać.
     
  5. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
    Nie masz dla ip po wifi włączonej funkcji DMZ? Trochę mało tych portów pootwierałeś. Jak dla mnie to tu i tu powinien być nat zamknięty :p

    Czy dałeś różne ip na sztywno do obu kart sieciowych?

    Spróbuj na konsoli na sztywno ustawić ip na jakim jest nat otwarty.
     
    Ostatnia edycja: Kwiecień 28, 2016
  6. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Dałem w konsoli stałe IP, router zresetowalem do ustawień fabrycznych. Jak wylacze wi-fi to nat samoczynnie mi sie zamyka .- w tym tkwił cały problem (dodam iż net do konsoli i do kompa ciagne po kablu od routera .). Dziwne ale prawdziwe. Zostawiłem ustawienia nominalne routera - włączone wi-fi oraz UPnP żadnych portów ani DMZ no i śmiga. W konsoli aby otworzylo NAT musialem jeszcze wyczyścić alternatywny adres MAC- którego nigdy nie ustawiałem (po czym konsola uruchamia sie ponownie). Router jaki używam to TP-Link TL-WR841N.
     
  7. Jameroo

    Jameroo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kowary
    DMZ mam dla przewodowej własnie.
    http://support.xbox.com/pl-PL/xbox-360/networking/network-ports-used-xbox-live
    jakie jeszcze porty masz na myśli?
    80 pominąłem bo ponoć zbędny, służy do udostępniania stron http czy coś w podobie.
    Dokładnie tak zrobiłem, różne ip dla obu kart.
     
  8. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
  9. torawa

    torawa Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 19, 2009
    Posty:
    22
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    To jest NIEMOŻLIWE!!! Nie da się tego samego portu przekierować na dwa różne IP, jeśli nawet jest błąd w firmware (że na to pozwoli) to i tak będzie działał 1 wpis.

    Porty, które zamieścił rathaniel są guzik warte, choć to wina Microsoftu, że sam wprowadza w błąd. Jedyne niektóre trzeba przekierować - zwykle 3074 UDP, zaś porty 53 i 80 to absurd (na konsoli nie ma serwera DNS ani www, jedynie te porty mają być dostępne na świat, a jest niemożliwe by nie były, bo bez tego na kompie nie obejrzysz stron www).

    Najprościej będzie wpisać aktywny adres do DMZ (a przekierowania usunąć), konsola nie jest podatna na wirusy (pecetowe się nie uruchomią, a xboxowych brak). Ponadto konsola złośliwie i irytująco nie pozwala mieć podłączonego kabla i wifi, więc i tak na jedno trzeba się zdecydować.

    A przekierowania są nadrzędne więc pakiety wędrują na adres bezprzewodowej.
     
  10. rathaniel

    rathaniel Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 31, 2008
    Posty:
    255
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubartów
    Podobno XO jako system operacyjny ma windows 10 :D

    Tak coś czułem. Stąd pomysł olania DHCP i ustawienia IP na konsoli niezależnie od rodzaju połączenia.

    PS. A co z tymi portami?
    • Port 500 (UDP)
    • Port 3544 (UDP)
    • Port 4500 (UDP)
    Potrzebne?
     
  11. Jameroo

    Jameroo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2007
    Posty:
    90
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kowary
    nie wiem, w routerze pootwierałem te porty dla jednej i drugiej karty bo mi na to pozwoliło i myślałem że będzie ok, w zależności jak konsola będzie się łączyć, nie jestem aż tak bardzo obeznany żeby wiedzieć że to na nic...
    poza tym, po to chcę na jednej i drugiej karcie mieć porty pootwierane, bo u mnie w pokoju jest router i mogę podłączyć kablem a w pokoju syna w grę wchodzi tylko wifi.
    Kończąc, rezygnuję z kabla, wpisałem DNZ na sztywno na adres wifi konsoli i jest otwarty NAT, więc tak zostawiam.
    Jeszcze jedno tylko pytanie, czy to że DNZ jest przypisane do konsoli, nie będzie mi to przeszkadzać w dostępie do internetu na innych urządzeniach?
     
  12. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    202
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Ale oprogramowanie (czyli wirusy też) jest pisane pod określoną architekturę, system nie ma tu wiele do powiedzenia.

    Tylko 3074 jest potrzebne, żeby konsola się cieszyła.
    Te powyżej mogą dotyczyć niektórych gier i chyba tylko 500 jest używane.

    Cała reszta czy to informacji na stronie MS czy też diagnostyki konsoli jest o kant dupy potłuc.
    Chociaż diagnostykę trochę poprawili to informacje nadal są z bajki i są wręcz szkodliwe (głównie na MS).
     
  13. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    202
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Ale zawsze można ustawić, żeby obie karty pobierały ten sam adres IP :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum