1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem - poszarpany obraz w grach, całkowity brak antyaliasingu [zdjęcia]

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez seanknw, Kwiecień 14, 2009.

  1. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    Witam
    Otóż mam monitor Samsung T240HD i podłączoną do niego konsolkę standardowym kablem w zestawie przez złącze euro. I dziś odpaliłem pierwszy raz grę NFS Undercover i proszę spójrzcie na zdjęcia które zrobiłem (jakoś może nie za dobra ale wyraźnie widać poszarpany, obraz):

    1 i 2. Pierwszy ekran gdzie wybieram język - poszarpane mało wyraźne napisy - nie zależnie od częstotliwości ekranu.
    [​IMG]

    [​IMG]

    A tu dokładnie widać jakość wyświetlanego obrazu:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Zobaczcie zdjęcie powyżej. Ten pasek na przedniej masce to cień z jakiegoś słupa, zobaczcie jak on wygląda. Jego kanty są całe w kwadratach. Po przyłożeniu linijki do ekranu te kwadraty spokojnie mają po 0,5mm :eek::eek:
    Gra wygląda jakby miała antyaliasing -x16 :p

    A na koniec jeszcze jedno zdjęcie z głównego menu gry które wygląda ładnie i napisy są wyraźne a nie rozmazane i poszarpane.

    [​IMG]

    opcja "ustawienia HDTV jest nieaktywna, to dlatego że mam podłączoną konsolę przez wejście euro ? Bo w kostce euro tylko jeden chinch jest odpowiedzialny za obraz pozostałe dwa za audio.

    Jak uzyskać taki, piękny, gładki obraz:
    [​IMG]

    Mam porządny monitor, tylko czy aby napewno to wina mojego kabla ? Czy może NFS U jest tak zrobiony ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    kup lepszy kabel - vga lub hdmi
     
  4. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    HDMI zwykły kabel uniwersalny w sklepie elektronicznym koło mojego domu kosztuje 19zł. Czy to jakis szajs będzie ?
    I po podpięciu konsoli przez kabel HDMI opcja ustawień HDTV w konsoli będzie dostępna ?
     
  5. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Kup zwykły kabel HDMI za te 19zł i opcja HDTV będzie dostępna. Jakość obrazu będzie bardzo dobra.
     
  6. Skuska

    Skuska Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Toruń
    Jeżeli hdmi to szajsu nie będzie. Jeżeli kabel jest krótki to nie ma różnicy pomiędzy tym za 100zł a 20zł. Jedynie full hd może nie wyświetlać, ale xbox i tak nie ma full hd
     
  7. meloncom

    meloncom Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 28, 2009
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    opoczno
    testowalem kabel m$ i zwykly ze sklepu za 50zl (drogo ale to bylo ponad rok temu)...rezultat byl naprawde zaskakujacy, poniewaz...............obraz wygladal tak samo. 19 zl za taki kabelek to juz chyba normalna cena.

    i zrobie maly offtop: jak sie sprawuje ten monitorek, bo wlasnie chcialem zakupic go do bardziej prywatnego grania
     
  8. no1safe

    no1safe Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Rozdzielczość w ustawieniach zmieniłeś na pasującą do monitora?
     
  9. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    jak podlacza przez compiste (tz przez 3 kabelki) to nie ma rodzielczosci do wyboru. pewnie wyswietla mu w rozdzielczosci tv czyli 576i a monitor skaluje to do rozdzialki swojej czyli pelnego hd i stad jest taki szajs
    na moim monitorze z tv (LG M228wd) jak podlaczylem na samym poczatku przez compiste to tez grafa byla rodemz z ps2. kalbel hdmi-dvi zalatwil sprawe :) jest zyleta.
     
  10. Respev

    Respev Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2009
    Posty:
    208
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    ~Kraków
    Aha... czyli ja nie mając w HDMI w konsoli (produkcja 2006r) mam obraz w dużo niższej rozdzielczości niż HD? Ciekawe. Po drugie, jak nie ma wyboru? To jakim cudem mam ustawione 1080p?

    Na xboksie takiego nie uzyskasz...
     
  11. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Czytaj ze zrozumieniem, bo najwidoczniej jest u ciebie z tym na bakier. Koledze krisr77 chodzi o kabel COMPOSITE, który oferuje tylko SD, HD można uzyskać przez component lub vga i pewnie przez któryś z tych kabli masz podłączoną konsolę do TV.
     
  12. caralooh_pl

    caralooh_pl Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 15, 2009
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hej,

    Podlaczylem xbox pod nec20gx2, przed kabel hdmi+przejsciowke oraz pod TV 42LGFullHD.
    No i niestety. Na monitorze pixele na tyle duze ze zniechecily mnie do gry, i to samo na telewizorze. Gry wygladaja jak kupa. Menu wyglada tak jak powinno. Kabel mam OK.

    Teraz rodzi sie pytanie na ktore dlugo nie moge znalesc odpowiedzi. Albo moze juz znalazlem. Czy to dlatego ze gry chodza w 720p i sa rozciagane do wiekszej rozdzielczosci ? Ustawialem w menu 720p,1080p. Postanowalem juz prawie ze bede zmuszony kupic jakis TV Hd ready, Bo na tym Necu i Tv full Hd sie nie da grac;/

    Dziwi mnie fakt, ze ludzie kupuja monitory full HD 24" i sie ciesza !
    Jak odpalilem DMC to moglem ulepic witraz z plasteliny kropkami 2x2mm.
    HMM?
    Help
     
  13. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12089
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Podłączając przez composite obraz będzie bardzo dobry. Nie tak dobry jak na hdmi lecz przyjemny dla oka.
     
  14. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    ostatnio gralem na 42 calach hd ready. zadnych kancikow full antyaliasing obraz zyleta. kabel hdmi-hdmi. polecam :) chyba nawet lepiej niz na moim monitorku 22 cale .
     
  15. Sereczek

    Sereczek V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2008
    Posty:
    204
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Polska
    O ile dobrze rozumiem to do tego monitora podłączyłeś konsolkę przej wejście euro kablem scart. Jeśli tak zrobiłeś to wcale się nie dziwię że tak masz masz. Z wejść sygnału jakie ma twój monitorek możesz podłączyć x360 do niego kablami:

    Kabel RGB AV 5.1 Optical SCART do XBOX360 XBOX-360 (601811726) - Aukcje internetowe Allegro
    Ten oczywiście odpada bo w tej chwili masz coś takiego.

    KABEL HDMI-HDMI v1.3b 2560x1600 1,8m GOLD XBOX 360 (604122969) - Aukcje internetowe Allegro
    Kabel HDMI oczywiście jeśli masz takie wyjście w konsoli.

    COMPONENT XBOX 360 ORYGINALNY MICROSOFTU (600635356) - Aukcje internetowe Allegro
    I standardowy component dołączany do kompletu.

    Najlepiej oczywiście wybrać HDMI.
     
  16. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Ja rowniez mam taki problem w wielu grach , konsole mam podlaczona do zwyklego monitora LCD kablem VGA , rozdzielczosc ustawiona na taka sama jak ma moj monitor. Jednak nie wydaje mi sie , ze problem z kanciastymi cieniami moze byc spowodowany nieodpowiednim kablem...chyba taka juz jest charakterystyka naszej konsoli :p
     
  17. seanknw

    seanknw Banned

    Dołączył:
    Marzec 17, 2009
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    kupiłem kabelek HDMI za 35zł 1,8m. Cena dość duża ale to w sklepie koło mojego bloku. Wszystko jest już ok. To znaczy i tak myślałem że grafika będzie lepsza ale chyba już taka musi być. W ustawieniach HDTV zmieniłem rozdzielczość na 1080p taka jest obsługiwana przez mój monitor. Jest znaczna różnica i w jakości obrazu i ostrości. Teraz napisy są wyraźne nawet z daleka, ostre i wyraziste.
    Dzięki za pomoc - wina kabla - temat do zamknięcia ;)
     
  18. Resall

    Resall Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 27, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja mam kabel hdmi telewizor sony bravia z full hd. Rozdzielczość na konsoli mam ustawioną 1080p( czyli też full hd) i co??? gram w Aliens Colonial Marines i Crysis 3 i też mam poszarpany obraz... i nie wiem o co chodz ?????????????? aha a konsolkę mam xbox 360 elite jeżeli to w czymś pomoże.
     
  19. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4562
    Polubienia:
    270
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Sprawdź na innym kablu.
     
  20. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    na tv hdready a fullhd większej różnicy nie zobaczysz ...pieprzenie typu że obraz na tv hd-ready jest lepszy to jakieś bajki! po prostu niektóre nowe gry na konsoli wyglądają jak 'kupa' gdyż to tylko 1280x720 (a czesto nawet mniej) + BRAK antyalisingu... druga sprawa to taka iż każdy tv trzeba sobie 'dostroić' - uruchomić tryb gry , tryb PC bądz jeszcze jakiś inny w zależności od marki i modelu telewizora.

    bo te gry nie działaja w rozdzielczości 1080p tylko 720p jak nie mniejszej ..liczba detali też jest ograniczona - po prostu obecne konsole na więcej nie stać ... trzeba to przeboleć czekając na nextgeny albo przerzucić się na mocnego PC'ta
     
Wczytywanie...

Poleć forum