1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z aktualizacją dashboardu bez przeróbki

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez thomas_zul, Listopad 24, 2012.

  1. thomas_zul

    thomas_zul Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2007
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam najmocniej! Wiem, że temat aktualizacji dashboardu i problemów z tym związanych był toczony na tym forum już nie raz, ale przeszukując różne działy i wątki nie natknąłem się na taki problem jaki mam z moją konsolą. Ale do rzeczy.

    A więc zacznę od tego, że moja konsola nie była nigdy przerabiana. Myślę, że to trzeba podkreślić, bo większość ludzi ma problemy przy aktualizacji z przerobionymi konsolami z tego co widzę.

    Mniej więcej rok temu zakupiłem grę Batman: Arkham City i po włożeniu jej do dysku (który swoją drogą czasami szwankuje, ale to inna sprawa) pojawiło się pytanie o to czy chcę przeprowadzić teraz aktualizację systemu. Nie pamiętam dokładnie co było tam napisane, bo minął już ok. rok, ale była jakaś wzmianka o konieczności zrobienia tego, bo inaczej nie mógłbym zagrać w tę grę. No więc zgodziłem się. Tutaj pojawił się problem.

    Problemem jest to, że po pewnym czasie (dzisiaj już nie pamiętam jak długim) wyskoczył mi komunikat o niemożności odczytania aktualizacji z płyty. Było napisane, bym ponownie włożył płytkę. Niestety to nic nie dawało. Na dole widniał też kod statusu - "22FB-351F-B800-0F00-C000-0013". Zrobiłem zdjęcie tego komunikatu - http://i2.fmix.pl/fmi1939/b07f8792001bafff50b125e1

    Po tym jak kliknąłem przycisk wysunięcia tacy z płytą, a następnie zrobiłem to ponownie by wsunęła się ona z powrotem do konsoli pojawiał się dosłownie na 2 czy 3 sekundy ekran postępu instalowania aktualizacji. W tym przypadku też mam zdjęcie - http://i1.fmix.pl/fmi751/9460376b000b6bc950b12600

    I tak jest też dzisiaj. Nie wiem co mam dalej robić by zainstalować tę aktualizację, bo z płyty z grą, z której powinna się ona bezproblemowo zainstalować, niestety wygląda na to, że nie da się tego zrobić. Ile razy wysuwam i wsuwam tackę z tą grą to pojawiają się te ekrany. Po wsunięciu taki ten drugi ekran, a później cały czas jest ten pierwszy z kodem statusu.

    Myślę, że jest pewne prawdopodobieństwo, że za całym problemem stoi częściowo zepsuty pad. Nie pamiętam niestety kiedy on się zepsuł, ale jeśli pamięć mnie nie myli to w czasie instalowania aktualizacji już nie działał. Być może właśnie zepsuł się w czasie instalowania aktualizacji i to ją przerwało? Problem polega na tym, że część obudowy akumulatorka/pojemnika na baterie się połamała, a niektóre styki wygięły. Jednak postanowiłem to ręcznie naprawić i na chwilę obecną po włożeniu baterii na swoje miejsce (dodam, że mam nówki) włącza się co prawda zielony okrąg na padzie, ale miga on dość szybko ze cztery razy, by później migać wolniej i tak cały czas... Wygląda mi to na to, że nie ma połączenia pomiędzy padem a konsolą. Tutaj jest zdjęcie tego jak to wygląda - http://i1.fmix.pl/fmi151/0446301c000d2e9f50b125f9

    Tak więc pojawia się pytanie czy przerwanie instalacji aktualizacji mogło mieć miejsce ze względu na nagłe zepsucie się pada i czy kupno nowej sztuki spowoduje rozwiązanie problemu, czyli połączenie się go z konsolą, a następnie dokończenie instalki? A może jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji?

    Dziękuję bardzo za przeczytanie i proszę o pomoc, bo zależy mi bardzo na tym by wreszcie zaktualizować tę konsolę po prawie roku nieużytkowania i móc znów grać w gry.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Odp: Problem z aktualizacją dashboardu bez przeróbki

    Faktem jest twoja konsola byla przerobiona ;).
    Pad nie ma nic do rzeczy, nie polaczy sie teraz z konsola. Wrsuc system update na pendrive fat32 wersja 13599, jesli nie ruszy to 13146.
    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  4. thomas_zul

    thomas_zul Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2007
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak jak napisałem na początku - moja konsola na 100% nie była przerabiana. Stoi w moim pokoju na tym samym miejscu od czasu zakupu, czyli już ładnych parę lat. Nigdy nic przy niej nie majstrowałem ani nikomu jej nie dawałem. Mogę to zagwarantować :) Czy zatem jest możliwe, że tak się stało bo np. uruchamiałem na konsoli filmiki pobrane z sieci bądź dema gier dostępne całkowicie legalnie?

    Na stronie xboxa gdzie można zobaczyć spis kodów błędów konsoli widnieje też ten mój, a w zasadzie końcówka, czyli "C000-0013". Nie ma go przy błędach spowodowanych modyfikacjami tylko przy niemożności pobrania aktualizacji z Xbox Live. Tylko że ja nie nigdy nie korzystałem z Live'a, a aktualizację zgodziłem się zainstalować z płytki z grą (oryginalną). Tak więc jak widzicie dziwnie to wygląda. Jednak na dole przy tym moim kodzie jest napisane bym właśnie ściągnąć i zainstalował tę aktualizację poprzez pendrive bądź inną płytkę CD.

    Ale wracając jeszcze do tematu pada: czy ktoś wie jak konsola podczas aktualizacji systemu reaguje w przypadku np. nagłego odłączenia baterii w padzie? Może mam wysokie wymagania, ale jeśli ktoś mógłby przeprowadzić taki mały test u siebie i zobaczyłby taki monit jaki ja miałem, a po podłączeniu baterii i nawiązaniu łączności z konsolą instalacja kontynuowałaby się i przebiegła pomyślnie to byłby to dla mnie (i być może wielu) znak, że konieczny mi jest nowy, poprawnie działający pad.

    Oczywiście najpierw zrobię tak, że ściągnę tego dasha i spróbuję go nagrać z pendrive'a lub płytki.
     
  5. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12069
    Polubienia:
    1062
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Odp: Problem z aktualizacją dashboardu bez przeróbki

    Pada nie trzeba nawet posiadać, przy tym błędzie. Nikt ci tego nie stestuje, wszyscy ta aktualuzacje zrovili rok temu, aby grac w nowości. Tylko raz zmienia update fw w napędzie. Zrob jak napisalem, przejdzie update, jesli,nie podeslij ją.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  6. thomas_zul

    thomas_zul Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2007
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jutro będę mieć pendrive'a i opiszę czy udało mi się zaktualizować system.

    Próbowałem jednak wielokrotnie z nagranym 13599/13604/14699 na płytce i nic nie pomogło. Zrobiłem tak jak jest to powiedziane w wielu tutorialach, czyli wypakowałem aktualizację na pulpit, a następnie zgrałem dwa elementy (folder "$systemupdate" i plik "default.xex") na płytę DVD. No i niestety nie zdało to egzaminu. Ekran z minimalnym postępem instalacji włącza się na te ok. 3 sekundy, by potem zmienić się na ten sam ekran, który oglądam już od roku, czyli ten z kodem dostępu kończącym się tak: "C000-0013".

    Jutro spróbuję to samo z pendrivem, a jeśli to nie podziała to myślę o takiej operacji, o której przeczytałem na necie i niektórym podobno pomogła:

    "- Turn it on and remove any discs inside.
    - Open the disc tray and while is open unplug the power supply while the tray is open.
    - Now very carefully push the tray halfway in.
    - Plug the power back and turn it on. It should apply the update but if it doesn't go to method 3."

    Niestety tylko w języku angielskim to znalazłem, ale raczej nikt nie powinien mieć problemów z przetłumaczeniem. Jak myślicie czy zaryzykować coś takiego jeśli ta wcześniejsza metoda nie zda egzaminu?
     
Wczytywanie...

Poleć forum