1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z czytaniem płyt

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Mavick, Sierpień 10, 2010.

  1. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, moja konsola ma niecały miesiąc, a już zaczynają się problemy. Jest to Elite Jasper, przerobiony w serwisie (zapewne LT bo czytał wyższe wave'y). Pojawił się jednak problem z czytaniem płyt (zarówno oryginalne jak i kopie - verbatimy wypalane prędkością 2.4x). Po włożeniu płyty pojawia się "zagraj w grę", a nie tak jak wcześniej "zagraj w <tytuł>" (chociaż od czasu do czasu wygląda to jak wcześniej), po próbie odpalenia lub instalacji pojawia się komunikat o szmatce. Dodam, że gry które są już na dysku odpalają się bez problemu. Konsola czytając płyty zachowuje się dość dziwnie, bo po chwili rozruchu cichnie, jakby napęd w ogóle nie pracował.

    Co może powodować taki stan rzeczy? Czy oznacza to że mój napęd jest padnięty? (Dziwna sytuacja, bo nie grałem ani razu z płyty, wszystko od razu było instalowane na dysk i na tym się rola napędu zasadniczo kończyła) Czy istnieje opcja, że napęd został uszkodzony w serwisie podczas flashowania?

    Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi.

    Pozdrawiam, Mavick.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jarek882

    Jarek882 Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 18, 2009
    Posty:
    398
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bełchatów
    Może być źle wgrany ixtreme i stad te problemy. Jeśli masz nie daleko do serwisu to podjedz do nich z konsolka i powiedz jaki jest problem napewno coś zaradza:)
     
  4. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tylko czy gdyby to był źle wgrany ixtreme, to konsola nie zachowywałaby się tak odkąd przywiozłem ją do domu? Bo problemy pojawiły się dopiero teraz czyli ~3 tygodnie po przerobieniu.
     
  5. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odświeżam, dodam też, że początkowo pomagało granie. Tzn. kiedy xbox buntował się i nie czytał płyt, po uruchomieniu gry, która była już zainstalowana (bo jak pisałem te gry włączają się normalnie) i pograniu trochę, płyty czytane były normalnie. Przez kilka dni wszystko było w porządku, a od wczoraj znów pojawiły się problemy i "rozgrzanie" konsoli nie pomaga. Opcja z ponownym wybraniem się do serwisu jest dla mnie ostatecznością, gdyż nie ma takowego w moim mieście. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś poratował mnie i napisał co by to mogło być, jakie są ewentualne koszty naprawy, czy jest to wina serwisu i mogę się domagać od nich naprawy tego, czy jest coś co mogę zrobić w warunkach domowych aby to naprawić lub uczynić mniej uciążliwym - jak chociażby wspomniane przeze mnie "rozgrzanie" konsoli, bo pogranie podczas wypalania gry nie jest raczej problemem.
     
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    to typowy objaw siadania lasera żeby dobrze czytał trzeba go "rozgrzać " na
    innej działającej płycie z grą
    kalibracja lasera cię czeka lub
    wymiana lasera lub
    wymiana napędu - proponuję kalibrację temat jak to zrobic jest na forum
    potrzebny jest miernik elektroniczny za 15zł + wkrętak i trochę zdolności manualnych

    ...teraz doczytałem że masz nową konsolę więc albo źle nagrywasz gry ,albo na złych płytach
    ...robiłeś update biosu twojej nagrywarki w PC na której palisz płyty ?
     
  7. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Gry nagrywane z plików .dvd, na verbatimach, lub maxellach, prędkość 2,4x. Nagrywarka Pioneer DVR-215, ogólnie chwalona, w dziedzinie wypalania gier na x360 też widziałem pochlebne opinie. Update biosu nie robiłem - zrobię. Problem występuje też na oryginalnych płytach - to mnie martwi najbardziej. Siadający laser jest najbardziej logicznym wyjaśnieniem, ale to po prostu nie do pomyślenia, żeby sprzęt mający 3-4 tygodnie, niemal w ogóle nie eksploatowany (nie grałem z płyty ani razu) zaczynał szwankować. Sam xbox też jest mało używany, bo są dni gdy nie gram wcale, a chyba nie było dnia bym grał dłużej niż 3-4h.
     
  8. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
  9. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    Twoja nagrywarka nie ma tu nic do rzeczy,koles ktory pisal o zle wgranym ixtreme moze miec racje gdyz przy przerobce trzeba sciagnac klucz metoda MRA zeby wyjac dane kalibracyjne,przewaznie nikt sie nie bawi w te rzeczy bo wiekszosc napedow dziala pozniej bez zarzutu,no moze troszke glosniejsze sa...kalibracja,kalibracja i jeszcze raz kalibracja,brudny laser odpada,gdyz sam napisales ze to nowa konsola...
    edit
    zapomnialem jeszcze o ixtreme LT 1,0 ktory miewa problemy z wszystkimi plytami wlacznie z oryginalnymi,zapytaj kolesia od ktorego kupiles konsole jaki masz ixtreme jezeli 1,0 to koniecznie zrob upgrade,sporo ludzi na nie narzeka...pozdro
     
  10. Nowakk

    Nowakk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, niedawno kupiłem X360 i mam podobny problem, niestety nie mam żadnej oryginalnej aby przetestować sam napęd, kupiłem konsolę z wersją flash LT 1.1
    pożyczyłem od kumpla parę nagranych kopii gier aby ją przetestować, wkładam nagrana grę i wyświetla się tylko logo xbox 360 (mogę jeszcze wyciągnąć pasek jak z odtwarzacza typu winamp :/ ) orientujecie się czym to może być spowodowane?
    Niestety kumpel nie zna swojej wersji flasha, a jego gry są na plytkach Verbatim DVD+R DL i jemu wszystkie działają a mi żadna się nie odpala :/

    Proszę pomóżcie :(
     
  11. Nowicjusz

    Nowicjusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2010
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Nowakk, powinieneś założyć nowy temat ale dobra...

    Twój przypadek wygląda mi na to, że nie kupiłeś konsoli z LT 1.1, tylko z jakimś starym iXtreme. Chyba zostałeś oszukany :(

    To tylko moja hipoteza, niech wypowiedzą się eksperci :p
     
  12. Nowakk

    Nowakk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie chciałem zaśmiecać forum, wiec dolaczylem do tematu o problemie podobnym do mojego, mam nadzieje ze ani autor ani moderatorzy sie nie wkurza ;)
    Dzięki nowicjusz od razu czuje się lepiej :p moglbym ja prawdopodobnie oddac, ale czy moge jakos udowodnic ze to nie LT 1.1?
    Czy ta wersja flash nie powinna czytać wszystkich wave'ow?
     
  13. Nowicjusz

    Nowicjusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2010
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ta wersja flasha, czyta wszystkie wave i nawet patchowane. Żeby udowodnić ze to nie jest LT 1.1, musiałbyś nagrać kilka gier (każdą z różnymi wave) i zobaczać która działa.
     
  14. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki Venom, ale skoro już będę kalibrował to mogę od razu delikatnie dla pewności przeczyścić soczewkę izopropanolem, bo czytałem, że on się do tego najlepiej nadaje. Nie powinno to raczej zaszkodzić konsoli, a może pomóc - jeśli się mylę to mnie poprawcie. Jak dorwę miernik to skalibruje i odezwę się czy pomogło. Wielkie dzięki :)

    Pozdrawiam, Mavick.
     
  15. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    Twoja konsola jest nowa wiec bron boze nie przemywaj soczewki,oslabisz ja tylko i co jakis czas bedziesz musial rozbierac naped,najlepiej jak rozbierzesz naped to zobacz w jakim stanie jest soczewka,powinna byc szkliscie czysta...jezeli nie jest co by bylo podejrzane to musisz przemyc pozdro
     
  16. Mavick

    Mavick Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2010
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kalibracja dokonana, nie pomogło, soczewka wydawała się ok to nie ruszałem. Pozostaje mi jechać do serwisu i grzecznie poprosić ich o zobaczenie o co chodzi, bo innej opcji niż ich wina nie widzę.
     
  17. momanx

    momanx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    57
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Knurów
    witam , miałem ten sam problem co Mavick , ale ja myślałem ze to laser padł więc kupiłem nowy i wymieniłem i ta sama sytuacja po 5 miesiącach się powtórzyła więc rozkręciłem napęd i go przeczyściłem bo okazało się że jest zakurzony i teraz czyta wszystkie płyty takie jak omegi i mint czy tdk , więc moze spróbuj przeczyścić laser izopropanolem ja tylko tym czyściłem . pozdro
     
  18. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12084
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Jak czyszczenie nie pomoże i masz lt 1.1 zakup nowy napęd.
     
Wczytywanie...

Poleć forum