1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z dolby digital po aktualizacji Dasha

Temat na forum 'TV i Audio' rozpoczęty przez FastMan, Listopad 15, 2015.

  1. FastMan

    FastMan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, po wyjściu nowego Rise of the Tomb Raider konsola wymusiła aktualizację dashboarda na moim Xboxie 360 Slim 250gb, po tej aktualizacji mam niemały problem z dźwiękiem - wcześniej wszystko działało idealnie, konsola jest podpięta do TV kablem HDMI (tv Sony HX750) a kablem optycznym do wejścia Optical IN (DTV/CBL) w amplitunerze kina domowego (Yamaha) - w efekcie na trybie DTV/CBL miałem cały dźwięk w Dolby Digital, niestety po aktualizacji dasha niby wszystko jest okej ale część dźwięków znikła (np. przełączanie między opcjami w dashu, albo różne dźwięki w grach) - te wszystkie brakujące dźwięki są teraz w trybie DVD amplitunera, ale na nim nie ma Dolby Digital - tutaj trzeba zaznaczyć, że telewizor jest podłączony kablem optycznym do drugiego wejścia Optical IN (DVD). Podsumowując dźwięk z Xboxa jest podzielony na dwa źródła w amplitunerze (DTV/CBL i DVD) - dzieje się tak chyba dlatego że część dźwięku idzie drogą XBOX->HDMI->TV->OPTICAL->Amplituner (tryb DVD) a część drogą XBOX->OPTICAL->Amplituner (tryb DTV/CBL).
    Problem nastąpił na pewno dopiero po aktualizacji dasha i nie mam zielonego pojęcia jak teraz podłączyć wszystko aby wszystko dobrze grało. Mój amplituner nie posiada wejść HDMI.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Podlaczyl bym konsole z kinem bezpośrednio optykiem i zobaczyl czy dd dziala jak nalezy. Będziesz wiedzial czy kabel jest ok. Warto też odlaczyć optyk i podlaczyc ponownie (przy tv i konsoli) gdyż może przez przypadek ktoś tam coś ruszyl i nie laczy tak jak powinno. To takie moje sugestie na poczatek.
     
  4. FastMan

    FastMan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Właśnie konsola jest od zawsze podpięta optykiem do kina. To telewizor jest dodatkowo podłączony drugim optykiem do kina (w drugie wejście). Próbowałem odłączać, zmieniać kable i nic. Problem na pewno pojawił się po aktualizacji dasha do tego wymaganego do nowego tomb raidera. Konsola puszcza tak jakby część dźwięku po hdmi do telewizora a część po optyku. Problem że te dwa źródła dźwięku są wtedy rozdzielane na dwa różne tryby w kinie ...
     
  5. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    To odlacz optyk od tv albo od konsoli, zresetuj ustawienia konsoli.
     
  6. FastMan

    FastMan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Po odłączeniu od kina kabla optycznego, który idzie od TV po prostu nie ma dźwięku na trybie "DVD", ale na DTV nadal nie ma części dźwięków.
    Nie próbowałem jeszcze resetować ustawień konsoli, ale w ustawieniach jedyne co mogę ustawić to w sekcji dźwięk mogę wybrać "Cyfrowe stereo", "Dolby Digital 5.1" i "Dolby Digital 5.1 z WMA PRO" - wybrana oczywiście opcja nr 2., natomiast przy pierwszej na trybie DVD jest cały dźwięk, tylko bez Dolby Digital, więc nie mam dźwięku przestrzennego.

    A kabel od konsoli do kina chyba i tak musi być podłączony bo xbox360 nie przesyła dolby digital przez hdmi tak jak inne sprzęty?
     
  7. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Przesyła.
     
  8. FastMan

    FastMan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 29, 2011
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kiedy odłączę optyczny od konsoli i amplitunera to nie mam Dolby Digital na amplitunerze tylko zwykły Pro Logic (stereo), w dodatku nie słyszę części dźwięków - dopiero po zmianie na "cyfrowe stereo" w opcjach xboxa jest cały dźwięk na amplitunerze, tylko nadal nie ma DD a samo stereo
     
  9. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Czyli Twój tv nie przepuszcza DD po hdmi- wejdz w ustawienia dzwieku w tv i zmien z PCM na DD. Jak puścisz dzwiek po optyku z konsoli do ampli to dzwiek DD powinien być- jesli wybierzesz na kinie optical in 1 czy 2 w zaleznoscie gdzie podlaczylesz konsole gdzie tv.
     
Wczytywanie...

Poleć forum