1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z DVI<=>HDMI

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Ingvar, Styczeń 6, 2010.

  1. Ingvar

    Ingvar Banned

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    203
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Brodnica
    Otóż kupiłem kabelek HDMI<=>DVI (sprawny sprawdzałem na TV i działa). Problem pojawia się gdy podpinam ten sam kabel pod monitor (DVI-D 24 PIN) następnie uruchamiam konsolę i wybieram jako źródło sygnału wejście cyfrowe i co ? Obraz robi się czarny a po chwili ponownie przechodzi w tryb analogowy. Próbowałem już chyba wszystkiego co mi przyszło do głowy - uruchamiałem konsolę podpiętą pod monitor z odłączonym komputerem i nic, zmieniłem rozdzielczość na najniższą też nic, synchronizowałem, przywracałem ustawienia początkowe i w dalszym ciągu to samo. Samo wejście DVI też jest sprawne bo sprawdziłem je na innym kablu. Ma ktoś może jakiś pomysł?

    Zaznaczam iż szukałem na forum ale w żadnym temacie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

    I proszę bez postów że przez DVI nie ma dźwięku bo doskonale o tym wiem i mam już odpowiednio przerobiony kabel component aby dźwięk był.

    Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    kolego powiem ci tak że w te stornę z DVI => HDMI przeważnie problemów nie ma ale w przypadku przejściówki HDMI=>DVI wiele razy spotykałem się z problemami. Wątpie abyś coś z tym zrobił.
    PS: Co do tego że DVI nie ma dźwięku to mylisz się niektóre karty ATI unowocześniły sterowniki do tego stopnia że puszczają dźwięk przez DVI
     
  4. Ingvar

    Ingvar Banned

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    203
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Brodnica
    Tak tyle że przecież nie podpinam monitora na DVI pod kompa tylko pod klocka a klocek dźwięku przez DVI nie puści. Przejściówki też żadnej nie mam sam oryginalny kabel.
     
  5. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Kolego właśnie ten kabel to jest przejściówka :p
     
  6. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    DVI to ten sam standart cyfrowy co HDMI, więc nie powinno być problemów z podłączeniem monitora przez DVI do hdmi konsoli. Monitory mogą być wyposazone w wyjscie słuchawkowe więc wtedy będzie obsługa dzwięku.
     
  7. Ingvar

    Ingvar Banned

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    203
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Brodnica
    Wejście słuchawkowe nic nie da bo dźwięk idzie przez czincze. Jednak nie o tym temat :p Ktoś ma inne sugestie ?
     
  8. dziewczyna

    dziewczyna Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2009
    Posty:
    98
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Podkarpacie
  9. Ingvar

    Ingvar Banned

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2009
    Posty:
    203
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Brodnica
    Nie mam pojęcia (idzie to jakoś sprawdzić ? Bo w instrukcji ani papierach od monitora nic o tym nie pisze) ale odziwo klocek mojego kumpla na tym samym kablu działa pod moim monitorem. HDMI w moim klocku też na pewno nie jest uszkodzone bo gdy podpinam go pod telewizor wszystko śmiga ładnie.
     
  10. dziewczyna

    dziewczyna Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 9, 2009
    Posty:
    98
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Podkarpacie
    poszukaj w internecie np na ceneo... ale chyba wina w tym nie leży skoro konsola twojego kolegi idzie na tym samym kablu i monitorze. Coś w ustawieniach może być nie tak...
     
Wczytywanie...

Poleć forum