1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z dyskiem / RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez MMagicPL, Luty 21, 2013.

  1. MMagicPL

    MMagicPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam serdecznie

    Wczoraj kupiłam Xboxa 360 Slim z wgranym RGH. Na początek wgrałam za pomocą pendrive'a XexMenu do pamięci konsoli.
    Zewnętrzny dysk twardy 2,5 cala firmy Intenso o poj. 500 Gb sformatowałam programem Giuformat do FAT32.
    Dysk był widoczny zarówno przez laptopa jak i konsolę, nagrałam na niego grę pod xex.
    Po podłączeniu dysku do konsoli gra uruchomiła się bez problemu, jednak kiedy chciałam wrzucić kolejną grę laptop przestał widzieć dysk podpięty do USB.
    Próbowałam na 2 laptopach i na obu jest tak samo. Po włożeniu kabla do portu USB słychać dźwięk załączanego urządzenia , diodka na dysku się świeci, praca dysku jest wyczuwalna jednak laptop go nie widzi.
    Konsola w dalszym ciągu widzi grę, uruchamia ją bez problemu.
    Pod oryginalnym dashboardem Microsoftu dysk również jest wykrywany natomiast nie pokazuje pojemności .
    Obawiam się sformatować dysk pod oryginalnym dashboardem ( konsola pokazuje taka opcję ) ponieważ stracę grę a dysk dalej nie będzie wykrywany przez laptop.

    Proszę o pomoc, być może źle przygotowałam dysk twardy ? Co mam w takim wypadku zrobić? Konsolę kupiłam dla męża i chciałam, żeby wszystko działało zanim jej nie zobaczy a tu taki zonk...
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3696
    Polubienia:
    1106
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam, jak masz jakiegoś pendrive'a to włóż w konsolę i za pomocą XEXMENU skopiuj ów grę na pena, potem jeszcze raz podepnij dysk pod laptopa, sformatuj dysk pod fat 32 , ja też tym programem GUIFORMAT robiłem u siebie, następnie utwórz sobie na tym dysku folder GRY X360 i tam wrzucaj gry, jeśli problem się powtórzy, to pewnie coś z dyskiem nie tak

    Dysk po sformatowaniu możesz przetestować programem HD TUNE PRO

    pozdrawiam
     
  4. MMagicPL

    MMagicPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No właśnie nie mam tak dużego pena ... czy jeżeli sformatuję dysk z poziomu oryginalnego dashboardu Microsoftu to coś pomoże ??
     
  5. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3696
    Polubienia:
    1106
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Z poziomu org dasha NXE nie formatuj , bo wydzieli Ci jedynie 32 GB , takie ograniczenie ...
    a jaka to gra ?? - jeśli ją stracisz ,zawsze możesz pobrać z netu raz jeszcze , w ogóle to jaką masz wersję konsoli SLIM ?? 4GB ??
     
  6. MMagicPL

    MMagicPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 3, 2012
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Tak slim 4 GB. Pali licho ta grę, sciągnę sobie jeszcze raz :)
    Zaryzykowałam i sformatowałam z poziomu dashboardu,( wydzieliło 32 Gb ale na laptopie widać te 500 Gb) laptop zaczął widzieć dysk ale co mam teraz zrobić, żeby nie popełnić tego samego błędu? Utworzyć po prostu folder na gry ?
     
  7. PeCetoLog

    PeCetoLog Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    327
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Oryginalny DASH nie widzi dysków FAT32, dlatego potrzebujemy XEXMenu lub FreestyleDash żeby operować na takich dyskach
    Format - Nie bo 500GB konsola sformatuje max do 32GB, reszta będzie niewidoczna ani dla konsoli ani dla lapka
    Może ten GUIFormat nie działa dobrze na tym dysku.
    Spróbuj ściągnąć g-parted wersja iso/usb. Wystartuj z płyty, skasuj całą IOMEGę, załóż partycję primary od nowa jako FAT32
    Nagraj jedną grę i przetestuj, jeśli ten sam błąd to:
    Kontroler obudowy Iomega to kaszana i/lub nowa struktura dysku (4kB sektory) nie podchodzi Xboxowi.
    Wyjście:wymiana na coś innego/wrzucenie na dysk co sie da z lapka, podłączenie na stałe dysku do Xa i wgrywanie kolejnych gier przez ftp/sieć (potrzebny router)
    Utwórz folder Gry, wgraj jeszcze jedną, zobacz czy działa i jeśli pad to to co napisałem wyżej
    (dałaś opcję formatuj, czy dostosuj ??? w dashu Xa)
     
  8. d0mel

    d0mel Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    150
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a takie glupie pytanie mam dysk 1tb fat 32 na nim mam troche danych w sumie gier pod rgh czy jesli go zrobie pod konsola i zrobi mi te 32gb
    te dane zostana zachowane czy je strace ? bo formatowalem z pozycji konsoli czysty dysk a nie z danymi.
     
  9. PeCetoLog

    PeCetoLog Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    327
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    W opcji napędy dyskowe masz dwie możliwości:
    Skonfiguruj - to formatuje cały hdd - utrata danych
    Dostosuj - ustawiasz wielkość na hdd dla Xboxa, pozostałe dane są zachowane
     
Wczytywanie...

Poleć forum