1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

problem z grafiką na TV (poszarpane krawędzie)

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez xxtrakerxx, Grudzień 24, 2013.

  1. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam! Na wstępie proszę mi nie pisać ee czego Ty wymagasz od xboxa 360 od kilkuletniego sprzętu,jestem tego świadomy ale opiszę Swój problem..
    mam telewizor Samsung PS51E450 51cali..ii jest problem ustawiłem najpierw na 720p i gry np Forza 4 wyglądają tragicznie krawędzie na samochodzie tak dziwnie wyglądają tak "mrygają" na obiektach są poszarpane a gdy widzę na Yt jakiś filmik takiego problemu nie ma,dodatkowo ten ludzik w menu jest nawet lekko poszarpany na 1080p też jest podobnie trochę gorzej,wbiłem w ustawienia konsoli i w systemie była opcja dopasuj czy coś takiego włączyłem ją i ekran niby jest ok ale na dole i u góry mam dwa czarne pasy wiecie o co chodzi i tu pytanie tak ma to wyglądać ? szczerze spodziewałem się czegoś innego
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. rufus282

    rufus282 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2009
    Posty:
    349
    Polubienia:
    63
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zza miedzy.
    Wydaje mi się że nic z tym nie zrobisz ten telwizor ma marną rozdzielczość 1024x768. Więc pomyśl o wymianie telewizora.

    Wysłane przy pomocy palcy.
     
  4. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    tzn TV nie wymienię bo nie mam kasy czyli lepiej jakbym skołował sb nawet stary tv ? to będzie lepiej wyglądać ? szkoda bo myślałem że TV jest ok
     
  5. waldaks

    waldaks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2012
    Posty:
    26
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Miasto:
    Bydgoszcz, Poland, Poland
    Nie spodziewałem się że są telewizory 51 calowe z tak małą rozdzielczością! Paski na dole i u góry wstępują w natywnych rozdzielczościach np. 1024x768 .Pozbyć się pasków możesz tylko w opcjach rozciągnąć ekran(kosztem jakości).Polecam wymienić telewizor....Jeśli masz kupić telewizor to kup full hd lub hd ready(720p) z hdmi,aby nie mieć pasków po bokach.Jak nie masz kasy to kup monitor przynajmniej 22 cale (najlepiej z hdmi by nie było problemów z kablami,jakością).
     
  6. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Jesteś pewny, że Twój xbox wyświetla obraz w najwyższej możliwej rozdzielczości ? Sam miałem podobny problem, bowiem kupiłem sobie 22" Mante, której standardowa rozdzielczość to 1366x768. Z początku konsola sama dopasowała mi obraz do tej rozdzielczości i generalnie samo menu wyglądało przyzwoicie. Obraz nie był zwężony przez żadne paski etc. Problem pojawił się - tak jak u Ciebie - w grach. Straszne poszarpane krawędzie uniemożliwiały grę w takiego BFa 3, bo po prostu nie byłem w stanie dostrzec graczy z pewnej odległości (obraz zmywał się jak cholera). Pomogło poszperanie w ustawieniach konsoli.

    Wejdź w ustawienia > wyświetlacz > wyświetl wykryte ustawienia > wyłącz tą opcje (konsola powinna się zresetować) > wejdź w ustawienia HDTV > i wybierz najwyższą możliwą rozdzielczość.

    Obraz może być lekko zniekształcony, albo zwężony przez paski, ale wg. warto się poświęcić dla wyższej rozdziałki.
     
  7. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    "Odbiornik HD Ready gwarantujący jakość obrazu o rozdzielczości 1366x768 pikseli, dzięki czemu możemy zobaczyć więcej szczegółów na ekranie" więc proszę mi nie gadać bzdur tv dałem za niego 3 kafle i od tak mam wymienić ? paski mam wtedy gdy ustawiam w opcjach żeby ekran automatycznie mi się ustawił to mam na dole i u góry dlatego że wiadomo duży tv a mała rozdziałka a jeśli mam RGH i konsola się zrestartuje nie usunue mi nic ? no i największa to 1080 P forza 4 albo gta 5 wyglądają tragicznie na tym
     
  8. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Nie znam się na przeróbkach konsol, ale nie sądzę, żeby RGH miało coś wspólnego ze zmianą ustawień rozdzielczości. :d Ta rozdzielczość (1366x768) jest tragiczna, dlatego jeżeli zrobisz tak jak Ci wyżej napisałem, to powinieneś móc wymusić inną rozdzielczość, wyższą.
     
  9. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    no to mogę mieć FULL HD I HD ZROZUm ale wtedy obraz krawdzędzie nie sa zbyt ok
     
  10. rufus282

    rufus282 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2009
    Posty:
    349
    Polubienia:
    63
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zza miedzy.
    Niestety ten telewizor nie obsługuje rozdzielczości większych niż 1024x768 nawet jak w konsoli ustawisz 1080p to on będzie wyświetlał tylko 1024x768 dlatego na tym telewizorze ustaw tak jak robiłeś z tym dopasuj ustawienia musisz przecierpieć te czarne pasy. Nic więcej nie zrobisz, a swoją drogą za telewizor słono przepłaciłeś hm... za te pieniądze można mieć leda 3d 47cali fullhd.
     
  11. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    hmmm to czemu z opisu jest że HD READY ??
     
  12. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    nie rozumiem jednej rzeczy przesyłałem obraz z lapka i wybierając full hd było widać erkan się powiększył ikony zmniejszyły i była róznica pomiędzy najmniejsza a największa wiec jak to możliwe
     
  13. rufus282

    rufus282 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2009
    Posty:
    349
    Polubienia:
    63
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zza miedzy.
    Zrozum że fizycznej rozdzielczości telewizora nie przeskoczysz, 1024x768 to nie jest rozdzielczość hd ready poczytaj sobie na wiki.

    Wysłane przy pomocy palcy.
     
  14. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    czyli na innym telewizorze niby z hd a nie takim pseudo byłoby ok ? ale nie rozumiem dalej bo jak przesyłałem obraz z laptopa grałem w PES to odpalając w full hd była różnica pomiędzy niby tym 1024x768
     
  15. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Telewizor z FHD (1920x1080), podpinasz konsolę z TV kablem HDMI, ustawienia Xboxa, rozdzielczość 1080p i obraz dużo lepszy.
     
  16. rufus282

    rufus282 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2009
    Posty:
    349
    Polubienia:
    63
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Zza miedzy.
    Napewno tak kumpel ma też plazme 50 cali tylko że fullhd i obraz wygląda naprawdę super kolory są żywsze niż na moim ledzie.



    Wysłane przy pomocy palcy.
     
  17. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    no ale dlaczego te krawędzie takie mam ? może zmienic ostrość w ustawieniach tv na 0 ?
     
  18. Kwasek

    Kwasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2012
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Giżycko
    Może dlatego, że twój telewizor nie jest w stanie wyświetlić każdy piksel. Wyświetlając 1280x720 na telewizorze o rozdzielczości 1024x768, ekran nie wyświetla każdego piksela. Niektóre piksele są "omijane", dlatego krawędzie wydają się być poszarpane (raz wyświetla piksel wyżej, raz niżej).

    Dla przykładu: narysuj sobie w paincie prostą linię pod kątem, a następnie pomniejsz obraz do 80%. Zauważysz, że linia jest lekko poszarpana. To taki sam efekt, jak u Ciebie na telewizorze.
     
  19. xxtrakerxx

    xxtrakerxx Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    51
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    zmieniłem ostrość do 0 i jest lepiej no ale jak pisze HD ready czyli tv robi taki pseudo fhd ?
     
  20. Pixel

    Pixel Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 20, 2013
    Posty:
    3371
    Polubienia:
    854
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    HD Ready to mniejsza rozdzielczość niż FHD.
    HD Ready - 1366x768
    FHD - 1920x1080
     
Wczytywanie...

Poleć forum