1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z HDD Samsung 20GB - Na maxxxa duży problem :)

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez CwK Bialy, Grudzień 13, 2009.

  1. CwK Bialy

    CwK Bialy Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    266
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Witam,
    Kilka tygodni temu namieszałem w dysku od xboxa 360 (oryginalnego Samsunga 20GB) i zaniosłem go do naprawy, bo nawet komp mi go nie widział. Koleś "postawił go" i był sformatowany w trybie NTFS widzialnym spod Windowsa.
    Następnie zrobiłem wszystko zgodnie z tym tutorialem:
    Jeśli wchodzisz tutaj to ładnie nakombinowałeś ze swoim dyskiem... sformatowałeś go w ntfs lub porostu podłączyłeś do pc w celu backupu danych i po podłączeniu z powrotem xboxa ten przestał widzieć dysk... pokażę wam jak cofnąć zmiany jakiś dokonałeś lub w drugim przypadku wprowadziła TWOJA PŁYTA GŁÓWNA na dysku.

    W drugim przypadku problem nie tkwi w programie Xplorer360... Działa on jak najbardziej prawidłowo, Sęk tkwi w twojej płycie głównej, Gdy podłączyłeś swój HDD do pieca, twoja płyta główna stworzyła na nim HPA. HPA to "strefa" wydzielona dla dysku do zapisywania danych naprawczych. Zapytasz dlaczego u większości użytkowników nie dzieje się nic podobnego a u mnie akurat tak... Odpowiedź jest prosta masz lepszą płytę główną (w tym przypadku tak nie jest ale ok:) ). Naprawić to można usówająa HPA. Bierzmy się do dzieła...

    Będziesz potrzebował:
    - WinHex (LINK)
    - MHDD (LINK)
    - PLIK HDDSS.bin Twojego dysku: Fujistu MHV2020BH,Seagate ST920217AS(załącznik) Niestety posiadam tylko te, jeśli ktoś ma od SAMSUNG HM020GI to proszę o link(odnośnie tego modelu nie jestem pewien czy ta metoda działa, nie sprawdziłem)


    Zainstaluj WinHex'a, Zarejestruj go jako "Specialist" i wypal MHDD na płytkę (tylko w 2 przypadku)

    1. Podłącz swój dysk do PC.
    2. Uruchom PC i włącz WinHex.
    3. Naciśnij F9 i wybierz swój dysk z listy "Physical Media"
    4. Wciśnij F6 a następnie wybierz In-place Mode (=editable) kliknij ok na ostrzeżenie też kliknij ok
    5. Wciśnij Ctrl + L. W polu Fill with hex values ustaw 00 i kliknij ok. (Teraz możesz sobie zapalić lub wypić kawę, ten proces trwa około 15 min.)
    6. Gdy usuwanie dobiegnie końca kliknij File > Restore image.
    7. W polu Nazwa pliku wpisz *.* i wciśnij Enter Teraz znajdź plik HDDSS.bin odpowiadający twojemu HDD i kliknij Otwórz na wszystkie ostrzeżenia odpowiedz twierdząco
    8. Z listy "Physical Media" wybierz swój dysk i kliknij ok
    9. Wybierz następujące opcje:
    - Write pattern for damaged source sectors (odznaczony)
    - Simulatenous I/O (zaznaczony)
    - Copy Entire Medium (zaznaczony)
    - Start Sector: 16
    - Avoid damaged areas. Skip Range (odznaczony) kliknij OK i jak zwykle kilka komunikatów na wszystkie odpowiedz twierdząco. Po zakończeniu procesu otrzymasz plik log.
    Jeśli twoim problemem był pierwszy przypadek podłącz swój dysk do xboxa i sformatuj go. Jeśli drugi Zrestartuj PC bootując z płytki MHDD
    program wyświetli twoje urządzenia, znajdź swój dysk, ma przypisaną liczbę wpisz ją i wcisnij enter
    Dalej go nie widać. Próbowałem nawet programem hddhackr (którym chyba się nie da, bo wywala, że nie jest to dysk WD :p) i nic... Co mam zrobić? Ani Xbox ani Xplorer ani Xport go nie widzą? A teraz na dodatek nie widzi go mój komputer, ale domyślam się, że jest to wynikiem zrobienia ww. tutka do WiHex'a.... choć nie robiłem tej drugiej części z MHDD...

    Jest ktoś, kto może mi pomóc i powiedzieć krok po kroku jak mam to zrobić?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. CwK Bialy

    CwK Bialy Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    266
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Jest ktoś, kto pomoże?

    @UP
     
  4. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    miales plik do samsunga? mozna ladnie namieszac jak sie gdzies walnie i dysk moze isc do kosza.

    ps.

    pobierz program HDAT2 ->STAD<- (wejdz w dzial download i czesc: Diskette Boot EXE image)
    i zainstaluj go na dyskietke (info jak to zrobic jest przy linku programu) zbootuj kompa z tej dyskietki i sprawdz czy on wykryje twoj dysk z poziomu DOS - jak nie to moim zdaniem dysk do kosza.
     
  5. Dosiapl

    Dosiapl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    598
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sanok
    Chłopak pisał, że dysk jest widziany pod Windowsa wiedz dysk śmiga ino trzeba go rozbić na starszej płycie głównej, bo to co za uwarzyłem na moim dysku to, to iż nowe płyty robią jakoś automatycznie to hpa i mi się usunąć nie dało ale na innej\starszej płycie głównej wszystko porządku... Możesz też zrobić to hddhackr na xboxonline.pl masz napisane co jak (nie reklamuje - pomagam:)

    EDIT: http://xboxonline.valhalla.pl/index.php?showtopic=29156&st=20
     
  6. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Widze, ze nie przeczytales dokladnie co napisal. Po zabawie z winhex-em windows juz dysku nie widzi wiec zadne hpa nie ma tu nic do rzeczy. Albo wgral zly hddss i uwalil dysk albo cos zrobil nie tak.

    A co do hddhackr-a to nic nim nie zrobi bo jest to program wylacznie dla dyskow WD.
     
  7. Dosiapl

    Dosiapl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    598
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sanok
    Panel sterowania -> Narzędzia Administracyjne -> Zażądzanie komputerem -> i tam w zakładce wybierasz "zarządzanie dyskami" - jeżeli tam dysk można zainicjować sformatuj go w ntfs lub fat, wejdź w hddhackr ale ten najnowszy i tam użyj go w funkcji "C"

    HDDHACKR C "PortDoKtóregoMamyWpiętyHDD" A0 (bez cudzysłowu) - tak to ma wyglądać

    ta opcja działa na wszystkich dyskach (nie tylko na WD) ale tylko w najnowszeej wersji hddhackr v.1,22 i nowszych (jeżeli są) na starszych już nie działa
     
  8. Dosiapl

    Dosiapl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    598
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sanok
    Panel sterowania -> Narzędzia Administracyjne -> Zażądzanie komputerem -> i tam w zakładce wybierasz "zarządzanie dyskami" - jeżeli tam dysk można zainicjować sformatuj go w ntfs lub fat, wejdź w hddhackr ale ten najnowszy i tam użyj go w funkcji "C"

    HDDHACKR C "PortDoKtóregoMamyWpiętyHDD" A0 (bez cudzysłowu) - tak to ma wyglądać

    ta opcja działa na wszystkich dyskach (nie tylko na WD) ale tylko w najnowszeej wersji hddhackr v.1,22 i nowszych (jeżeli są) na starszych już nie działa
     
  9. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    fakt, opcja tworzenia partycji dziala z innymi, myslalem, ze chodzi ci o flash :)
     
  10. CwK Bialy

    CwK Bialy Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    266
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Spoko sprawdzę to, choć nie mam dyskietki... jak zrobię bootowalnego pendriva, to pójdzie?!

    Dzięki, ale właśnie próbowałem tym sposobem, ale spróbuje jeszcze raz, tak czy siak.

    Oto chodzi, że po zabawie WinHex'em, ten dysk już nie jest widziany przez Windows...
     
  11. Dosiapl

    Dosiapl Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    598
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sanok
    Jeżeli nie jest widziany to zostaje Ci formatowanie nisko poziomowe... Jeżeli w biosie jest widziany dysk...
     
  12. CwK Bialy

    CwK Bialy Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2009
    Posty:
    266
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Sformatuje go może troszkę inną wersją WDClear, który jest lepszy niż niskopoziomowe formatowanie, co? Nazwa tego programu, to: DLGDIAG5... też od WD :)
     
  13. skupi

    skupi Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Najważniejsze, czy masz hdds.bin swojego dysku, chodzi o sektory informujace jaki to dysk. Jeśli nie, to musisz sciagnąć z sieci dla swojego dysku lub podobnego. Potem winhexem wyczyscic caly dysk, nadpisac pierwsze sectory informacją z hdds.bin i stworzyć partycje xboxowe. Może je stworzyć winhexem lub z automatu hddhackr.

    Ja niestety tak straciłem jeden dysk 120GB, najgorsze, że hitachi, nie mogłem znaleść hdds.bin

    wykorzystałem swój dysk z laptopa, okazało się, że seagate :) więc cała procedurę wykonałem hddhackr.

    Hddhackr tworzy partycję na każdym dysku, ale programuje hdds.bin tylko dyski seagate.
     
  14. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    a to jakas nowosc bo ten program wgrywa hddss.bin tylko do dyskow WD
     
Wczytywanie...

Poleć forum