1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z kablem sieciowym!

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez bor3k, Lipiec 10, 2011.

  1. bor3k

    bor3k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam! Przedwczoraj kupiłem używanego xboxa Arcade + kilka gierek. Na początku wyprobowałem konsole offline i byłem bardzo zadowolony. Ale nie po to kupiłem oryginalną, żeby grac offline. Więc chcialem podłaczyc ją do internetu. Jednak Gdy podłaczam ją do mojego liveboxa przez kabel Ethernet konsola nie wykrywa tego kabla. Wchodze w menu > ustawienia systemu > ustawienia sieciowe > i tutaj pojawia się okno wyboru albo sieci przewodowej albo bezprzewodowej. Wybieram przewodową bo mam zamiar własnie tak podlaczyc konsole. Jednak tutaj pojawia sie problem. Wyskakuje okienko w którym jest napisane "aby korzystac z przewodowego podlaczenia sieciowego sprawdz czy kabel ethernet jest podlaczony do konsoli i do modemu". Sprawdziłem - jest. Przeszukałem około 20 wątków na roznych forach i kilka stron z poradnikami, lecz wszystkie poradniki zaczynają się od tego, że nalezy zmienic cos w ustawieniach sieciowych. ALE JAK JA MAM ZMIENIC JAK NAWET NIE MOGE W NIE WEJSC? Mam nadzieję ze nie jest to słynny bład e74 czy tam e76, nie wyswietla sie zadna czerwona dioda. Sztuczki z odblokowywaniem portów eth. na liveboxie, z podlaczaniem kompa przez usb itp itd juz zrobiłem - zadna z forumowych porad nie pomogła. Pomożecie mi?
    Z góry dzieki i pozdrawiam wszystkich uzytkowników :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    nic nie trzeba zmieniać a jak coś pokręciłeś to przywróć ustawienia fabryczne. Router powinien automatycznie przypisać mu numer IP i łączyć z internetem bez problemu. W ustawieniach masz testuj połączenie i sprawdz w którym miejscu sie wysypuje.
     
  4. bor3k

    bor3k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    przywracałem ustawienia fabryczne. nie moge stestować połaczenia bo przed tą opcją wyskakuje wspomniane wczesniej okienko, któro wyrzuca mnie z powrotem.
     
  5. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    w takim razie stawiam na uszkodzony układ ICS - kontroler wyjścia ethernet. Zdarza się jego uszkodzonie, najczęściej po burzy.

    edit: troche dziwne że komunikat wyskakuje przed wejściem do okienka z połączeniem. Nie masz przypadkiem ustawionej jakiejś blokady rodzicielskiej ?
     
  6. bor3k

    bor3k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    wszystkie filtry rodzicielskie wyłaczyłem. Przy wyborze rodzaju polaczenia (przewodowe/bezprzewodowe) w górnym rogu okienka wyskakuje ptaszek/fajeczka (jak kto woli). Mi nie wyskakuje, czasami się pojawi na pare sekund, jak wtedy uda mi sie kliknac A to wchodze do kolejnego menu. I tam z kolei znowu ten sam problem. W tym momencie udalo mi sie "włamać do menu ustawień sieci" i zastanawiam się co teraz. Tak jakby port ethernet działał raz na jakis czas. Kiedy mu sie podoba. Jezeli to wina uszkodzonego układu ICS, drogo wyniesie taka naprawa? Dzieki z góry
     
  7. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    jak raz nie działa a raz działa to może to kwestia styków w gnieździe. Zobacz czy któryś styk jest nie wygięty lub zaśniedziały. Spróbuj delikatnie podgiąć igłą i wyczyścić spirytusem. Probówałeś na innym kablu ?

    Skoro czasami chodzi to na 90% układ ICS jest ok z tym że może mieć gdzieś zimne luty.
     
  8. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    inny kabel sprawdzales?
     
  9. DamianProgramista

    DamianProgramista Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 5, 2011
    Posty:
    102
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    livebox chyba nie dziala z xem a jak dziala to trzeba cos na kompie ustawic

    Sent from X10 2.2.1 DT // C++ (Programming Games)
     
  10. bor3k

    bor3k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    działa bo osoba od której kupiłem x'a rowniez podpinala go pod liveboxa. odblokowalem numer mac konsoli w ustawieniach xboxa. nie wiem czy to wlasnie to mi pomoglo, ale dostalem polaczenie z siecia na jakies 3 minuty!!! bardzo szczesliwy zaczalem sie rejestrowac na LIVE i nagle... bach. TEN SAM BŁAD. po 3 minutach. sprobowałem inny kabel i chyba obecnie przeszkodą jest jakiś tryb NAT. Dzieki za pomoc. Odezwe sie jak znowu cos mnie powstrzyma. Pozdrawiam

    EDIT. udalo mi sie polaczyc. niestety wyskoczyły mi dwa inne błedy, jeden to "konsola moze polaczyc sie z usluga xbox live ale router lub brama sieciowa..." a drugi dotyczył jakis połaczen DNS ale z tym się uporałem. Najsmieszniejsze jest to ze już byłem polaczony z XBOX live, nic nie zmienialem i nagle wyskakuje bład, chociaz wczesniej go nie było. Dziwne, zaczynam sie bardzo zniechęcac do tej usługi.
     
  11. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    to ze xbl nie dziala to wina polaczen xboxa z routerem i ustawien samego routera.
     
  12. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Odblokuj porty na routerze

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  13. bor3k

    bor3k Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 30, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Udało mi sie. Zrobiłem ogólnie dwie rzeczy: w ustawieniach liveboxa wpisałem na liste wyjątków numer mac konsoli i wymieniłem kabel na inny. Udało mi sie połączyc z usługa, lecz nadal co jakis czas mnie wylogowywuje. Najsmieszniejsze jest to, że jak robie test połaczenia w ustawieniach sieciowych to co chwile wyskakuje inny bład, a to nie wykrywa urzadzenia sieciowego a to nie moze pobrac IP routera i jeszcze jeden bład ktorego nie pamietam. rozwiazaniem jest klikac OK i zaczynac test od poczatku, za 4 razem się udaje. Bez sensu. Pozdrawiam i mozna zamknac temat :)
     
  14. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Pamietaj o portach

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
Wczytywanie...

Poleć forum