1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z konsolą.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez vantreacy, Wrzesień 27, 2014.

  1. vantreacy

    vantreacy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 27, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Mam dosyć nietypowy problem z moim XBOX'em. Mianowicie, mam od kilku dni xboxa slim 250gb wraz z przeróbką rgh. Na początku wszystko było ok, ale od kilku dni występuje pewien problem. Podczas grania w jakąkolwiek grę po ok. 15min. gra gaśnie i pokazuje się czarny ekran. Temu zjawisku towarzyszą czasami również poprzeczne paski migające przez 1-2 sek. Xbox chodzi dalej, ale nie ma obrazu. Czasami pomaga tylko restart konsoli, a czasami gra "powraca" na ekran telewizora, tyle że ze zmienioną rozdzielczością tzn. widoczny jest czarny pasek po lewej stronie ekranu i nie widać niektórych elementów po prawej stronie. Tak jakby obraz przemieścił się w lewo. Nie wiem co jest grane, myślałem że to sprawa temperatury, bo grałem na temperaturze cpu ok. 78-79 stopni. Włączyłem więc w FSD wentylator na 65% ale zjawisko nadal występuje. Więc nie jest to raczej sprawa przegrzania. Moje podejrzenia padają więc głównie na grafikę albo zasilacz lub jakieś błędy w oprogramowaniu. Miał ktoś kiedyś coś podobnego, albo wie co na tą przypadłość poradzić? Dodam, że pierwszy raz zaobserwowałem te zjawisko podczas gry w NFS Run.

    PS. Istnieje jakiś antywirus na xboxa, żeby ewentualnie przeskanować w poszukiwaniu wirusa?
    PSS. Jestem kompletnie zielony w sprawach xboxa, więc proszę o wyrozumiałość i zrozumienie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. piccolo

    piccolo Banned

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2014
    Posty:
    255
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Gpu prawdobnie siada, antyvirusów nie ma na xboxa. Zobacz kabel hdmi i na innym tv.
     
  4. vantreacy

    vantreacy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 27, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, zobaczę na innym hdmi i na innym tv. Jeżeli faktycznie gpu siada to da się to jakoś wymienić albo naprawić? Jeżeli tak, to jakim kosztem? Kupiłem konsolę gdzieś 2 tyg temu za 800zł z kinectem i myślałem, że wszystko będzie hulać a tu takie coś :/
    Ewentualnie mogłaby być to sprawa zasilacza? Mam jeszcze zasilacz ze starego xbox'a arcade więc po dokupieniu odpowiedniej przejściówki mógłbym sprawdzić na slimie czy problem dalej występuje. Myślałem też nad poborem prądu, bo konsolę mam podłączoną do listwy, która jest dodatkowo podłączona do jeszcze jednej listwy antyprzepięciowej i dopiero do gniazdka. W każdej listwie są dodatkowo podłączone 4 inne urządzenia i myślałem czy konsola nie ma za mało prądu do działania i czy gniazdko wydala z prądem. Jeszcze jakieś sugestie oprócz tego kabla hdmi i innego tv?

    PS. Dowiedziałem się ciekawej rzeczy, mianowicie gdy obraz wygaśnie i wykonam restart, to po restarcie w/w zjawisko nie występuje tzn. obraz się nie wygasza oraz nie występują automatyczne zmiany rozdzielczości. Gdyby gpu było walnięte to chyba również po restarcie wygasałby obraz. Co myślicie?
     
  5. krzys1190

    krzys1190 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2008
    Posty:
    3450
    Polubienia:
    1224
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Skombinuj jakiś pendrive, postaw na nim czyste xexmenu i jakąś grę, odpal. Może masz coś skopane z ustawianiami.
     
  6. vantreacy

    vantreacy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 27, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ok, ale jak uruchomić grę przez xexmenu? Dotychczas uruchamiałem tylko przez FSD.
     
  7. Xratheros

    Xratheros Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 16, 2014
    Posty:
    75
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Otwierasz przez FSD program "Xexmenu" i po uruchomieniu programu wciśnij RB po czym wyświetlą Ci się foldery na HDD1 i tam znajdź grę i ją odpal (default.xex)
     
  8. vantreacy

    vantreacy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 27, 2014
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chyba gpu faktycznie siada. Orientujecie się czy da się to w ogóle naprawić lub wymienić a jeżeli tak to jakim kosztem? Dodam, że mam jeszcze starego xbox'a 360 arcade, może dałoby się "przełożyć" gpu z arcade do slima?
     
  9. piccolo

    piccolo Banned

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2014
    Posty:
    255
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Spytaj fachowców z forum może ktoś ci to ogarnie. Coś około pewnie 200zl będzie, nieda się przełożyć gpu tak bo mają inne układy. Reballa trzeba zrobić i powinno śmigać.
     
Wczytywanie...

Poleć forum