1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z modyfikacją dysku pod xboxa [slim]

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez arosz88, Listopad 11, 2011.

  1. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam, ostatnio zakupiłem dysk WD12000BEVS. Problem polega na tym że uruchamiając hddhackr v1.30 nie wykrywa mi go (w biosie widoczny) działam na dwóch laptopach HP i Sony Vaio. NIe potrafię sobie z tym poradzić ;/ nie wiem co mam zrobić aby hddhackr mi go wykrył. Wspomnę jeszcze że używałem różnych hddhackrów od versji .091 do 1.30 i nic ;/ co do biosów w laptopach są strasznie ubogie. Zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś adaptera Sata USB ale nie wiem czy to coś pomoże (ewentualnie proszę o podanie jaki adapter zakupić). Mam nadzieję że mi pomożecie ;-) Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    a sprawdź w jakim trybie masz ustawiony dysk IDE czy AHCI ? generalnie najlepiej wrzuć foty z BIOSu, bo w lapkach to się różnie nazywa. Program jest DOSowy więc musi być bezwzględnie IDE/Comatible albo coś w tym rodzaju...
     
  4. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Powiem Ci tyle ze chyba nie ma sensu robić jakiekolwiek zdjęcia ponieważ nie ma żadnej opcji do ustawiania dysku. Jest tylko z czego ma najpierw bootować. Naprawde te biosy sa straszne ;/ nic sie nie da z tym zrobić. Dlatego zastanawiam sie czy pomógł by jakiś adapter.
     
  5. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Te opcje są w każdym notebooku ! w HP wygląda to tak: http://static.commentcamarche.net/en.kioskea.net/faq/images/0-mzXmG26Y-bios-ahci-s-.png to jest tylko kwestia ustawienia tej opcji...

    lub tak: http://imageshack.us/photo/my-images/402/hppaviliondv9823clbiosm.jpg/

    Zależy jakiego masz notka, wywróć ten BIOS do góry nogami i znajdziesz tą opcję...
     
  6. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    niestety nie ma takich opcji ;/
     
  7. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  8. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    o żesz... wygląda że faktycznie nie ma. podaj model Vaio.
     
  9. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  10. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    No więc ciężka sprawa z tym. Adapter Ci w niczym nie pomoże, teoretycznie mógłbyś na Linuxie to zrobić, jest pod linuxa program dosemu i powinien sobie z tym poradzić. Ewentualnie spróbuj tym:

    DOSBox 0.74 - dobreprogramy

    Uruchom spod poziomu dosboxa hddhackr i zobacz, nic innego raczej nie wymyslimy na szybko..
     
  11. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    mogę spróbować ale mogł byś mi napisać jakąś instukcje co zorbic itd. lub podać jakiś link
     
  12. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    okej więc uruchamiasz dosboxa i wpisujesz mount c nazwa dysku ścieżka katalogu z programem czyli przykładowo mount c d:\hddcrckr - przechodzisz na dysk który podałeś w poprzedniej komendzie, wpisując po prostu jego literkę w przykładzie będzie to d:\po uruchpmieniu hddcrckr.exe zapewne wyskoczy Ci komunikat NO ATA DEVICE FOUND czy coś takiego, więc spróbuj zrobić tak: otwórz Jungle Flashera zakładka DVDkey32 i tam sprawdź na którym porcie jest ten dysk - dalej używasz dosboxa - wpisujesz HDDHACKR [komenda] [numer portu]. Spod DOSa tym sposobem też powinno zadziałać. Link: Custom 250GB 360HDD (By Scottocs) - XBLOG-360.COM Forums
     
  13. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ale mam pracować na dysku systemowym ?? bo ten drugi jest niepodłaczony
     
  14. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Sprawdź w JF port dysku systemowego i sobie go zapisz. Wyłącz kompa podłącz ten dysk WD i wtedy zacznij działać.
     
  15. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    własnie skapowałem kac mnie torche meczy dlatego. ale wyskakuje mi 3rd argument [drive pos] wrong!
     
  16. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    powinno się coś wyświetlić na zielono czy cokolwiek ?? bo cały czas pisze mi no ATA device present!
     
  17. Killjoy

    Killjoy Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 17, 2009
    Posty:
    446
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    ja nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji przystosowania zwykłego twardego dysku do xboxa360. piszę tak jakbym ja zrobił. Korzystałeś już z JF ? wpisałeś nazwę portu na którym jest dysk WD ? okej trzeba obczaić co to jest drive pos :)

    Ok trzeba dać parametr A0 albo B0. W tym wypadku będzie to B0 czyli hddhackr [komenda] [port] [A0 - master - B0 - slave] i dale jeszcze jest jedna opcja, ale to Ty już powienieneś wiedzieć jaką nazwę pliku trzeba tam wpisać.

    tak dokładnie wygląda przykładowa komenda do flashowania dysku HDDHACKR F 09F0 A0 HDDSS.BIN UNDO.BIN
     
  18. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    powiem Ci tak ze udalo mi sie znaleźć port ale wyskakuje mi błąd przy komendzie hddhackr f
     
  19. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    coś takiego sector checksum in file hddss.bin is wrong
    przy komendzie hddhackr C prawdopodobnie tworzenie partycji wyskoczyło wszystko na zielono
     
  20. arosz88

    arosz88 XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Listopad 17, 2009
    Posty:
    60
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    ok udało sie wystarczyło zmienic hddhackr v1.30 na v1.25 i ruszylo działa :D wielkie dzieki :D
     
Wczytywanie...

Poleć forum