1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z monitorem HDCP

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Bartek35355, Luty 2, 2012.

  1. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam kupiłem okazyjnie monitor 24" Full HD. Nie mam kabla HDMI więc podłączyłem x360 przez VGA - sygnał odbiera lecz cały czas jest czarny ekran, na starym monitorze wszystko działa więc na pewno to nie jest wina kabla. Pc normalnie podłączyłem do nowego monitora, obraz jest idealny, więc wejście też jest dobre. Pomyślałem że to pewnie wina konsoli, szperałem w ustawieniach, restartowałem ustawienia obrazu (Rt + Y) Nadal nie działa.
    Poczytałem trochę i okazało się że monitor nie ma chyba hdcp więc teraz mam pytanie czy podłącze x360 kablem hdmi-hdmi? CZY WOGLE JAKOŚ KONSOLE PODŁĄCZE?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    HDCP ma wpływ tylko na złącze DVI, nie na d-sub. Jeżeli podłączasz faktycznie do d-suba to co najwyżej możesz coś zdziałać ustawieniami konsoli. Inna sprawa, że monitory, które mają HDMI praktycznie zawsze mają obsługę HDCP dla DVI, musiałeć trafić "perełkę" jeśli faktycznie tak jest.
    Najprościej chyba będzie jak wydasz te 10zł na kabel HDMI i powinien być spokój.
    BTW powiedz co to za model, może znajdzie się jakieś info.
     
  4. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    HDCP jest tylko w DVI? W HDMI nie? Za dużo tych ustawień w x360 nie ma, wszystko sprawdziłem, za chwile będę jeszcze sprawdzał wszystkie rozdzielczości po kolei... Monitor jest mało znany HKC 2249a normalnie bym go nie kupił ale się opłacało, dałem 270zł za 24", full HD, 2ms z głośnikami... HDCP nie ma wpływu na wyjścia analogowe to czemu nawet nie mogę podłączyć przez vga? Zależy mi na jakimkolwiek podłączeniu tej konsoli.
     
  5. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Tak jak kolega powyzej wspomnial, sprobuj z kablem hdmi. Mniej problemow.
     
  6. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ja czytałem że HDCP jest też w HDMI, więc tak go raczej tez nie podłącze ale spróbuje. X360 w końcu wpiera to HDCP czy nie? bo słyszałem wiele wypowiedzi...
     
  7. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    W HDMI rowniez jest HDCP. Jest to zabezpieczenie przed kopiowaniem contentu w HD. Obecnie wszystkie urzadzenia wysylajace/odbierajace obraz to obsluguja. Jedne lepiej, drugie gorzej. Pare lat temu, gdy owe zabezpieczenie wchodzilo na rynek bylo z tym wiele problemow, obecnie problem raczej juz zniknal. Jesli problem wystepuje radzi sie "zabawe" z kilkoma kablami HDMI roznych producentow. Niestety nie wiem jak sprawa wyglada z VGA. Jesli masz taka mozliwosc to pozycz od znajomego na moment kabel HDMI i sprawdz czy rozwiaze problem.
     
  8. Fabiopirat

    Fabiopirat Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2012
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Skoro już wątek o monitorach :) Ja mam podłączonego XBOX 360 do monitora za pomocą standardowego złącza VGA (tak jak do kompa). Natywna rozdzielczość mojego monitora to 1600x900, ale w opcjach X'a nie ma takiej rozdzielczości - jest 1440x900, taką więc ustawiam. Problem jest taki, że obraz wyświetlany jest w ramce - logiczne, że w osi X, bo jest różnica między 1600 a 1440, ale dlaczego też w osi Y? Przecież w obu przypadkach rozdzielczość wynosi 900.
     
  9. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli mam wejść do supermarketu, kupić wszystkie kable HDMI i sprawdzać który będzie działać? :/ HDCP przecież nie wspiera wejść analogowych więc nie mam zielonego pojęcia czemu tez to VGA nie działa.

    Edit up: Skupmy się na moim problemie . Nie możesz obniżyć rozdzielczości?
     
  10. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Moze monitor sobie nie radzi z taka rozdzialka? Problemy z odswiezaniem? Trudno powiedziec.

    Nie no, az tak drastycznie nie musisz dzialac. Pozycz, lub zakup najtanszy kabelek HDMI. Jesli to nie pomoze to chyba pozostaje tylko zwrocenie monitorka i zainwestowanie w cos sprawdzonego.
     
  11. invisible

    invisible Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 26, 2007
    Posty:
    380
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Aha, z tego co pamietam w konsoli jest patent na zamiane odswiezania 50 i 60Hz. Niestety nie wiem, czy dziala rowniez dla zlacza VGA.
     
  12. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    VGA tylko działa przy 60. Gdzieś czytałem o podłączeniu x360 pod zwykły tv kablem component i zresetowanie ustawień, zaraz sprawdzę.
     
  13. Fabiopirat

    Fabiopirat Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2012
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie no w kompie jest wszystko ok - 1440x900 czy 1600x900 działa bez problemu, bez żadnych ramek. No i właśnie natywna 1600x900 jest w max 60Hz.
     
  14. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nadal nic... Jakieś pomysły?
     
  15. ziomo8

    ziomo8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2010
    Posty:
    274
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A jesteś pewny, że adapterek xbox-VGA jest sprawny? Masz możliwość jakoś go sprawdzić? Jest to ostatnia opcja, bo to się kupy nie trzyma, TEORETYCZNIE powinno działać ;)
     
  16. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na 100% kabel jest sprawny, sprawdziłem go na starym monitorze. Przeczytaj pierwszego posta.
     
  17. Bartek35355

    Bartek35355 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Działa przez HDMI :D Nadal męczy mnie dlaczego nie działa przez VGA .
     
Wczytywanie...

Poleć forum