1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z MTU przy podłączeniu xboxa do routera

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez sebawro, Lipiec 4, 2011.

  1. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    Witam.mam problem z konsolą. Kupiłem sobie ostatnio router z neti. Tu pojawia się problem. Działa on z laptopem i pc a gdy podłączam go do xboxa wyskakuje mi błąd że mam za mało MTU ( NIE WIEM CO TO JEST ALE NIE WAŻNE) i że muszę ustawić go powyżej 1364. Przez komputer zobaczyłem że MTU ustawione jest na 1500 ( CO JEST NAJLEPSZYM USTAWIENIEM) ale w konsoli dalej pokazuje mi ten błąd. Zmieniłem MTU na 1364 i dalej nic. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Spróbuj ustawic 1492.
     
  4. FlaShaco

    FlaShaco Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 3, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    Też miałem ten problem. Zrobiłem to tak:

    1. W komputerze na którym używasz internetu: START -> URUCHOM i wpisujesz cmd. Gdy wyskoczy okienko wpisujesz ipconfig/all. Następnie spisujesz liczby przy nazwie adres fizyczny (spisz bez pauz).
    2. Przy podłączeniu internetu do xbox, wybierasz szczegóły połączenia czy coś takiego. Znajdujesz opcje wpisania alternatywnego adresu MAC. Tam wpisujesz wcześniej skopiowany adres fizyczny (bez pauz).
    3. Testujesz połączenie. :D

    Ja tak zrobiłem i udało mi się połączyć z XBL. Pozdrawiam!
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jaki router, netia spot, pirelli, asmax ?
    Zmien MTU w routerze na 1492, ale przede wszystkim przekieruj porty, po tym bedziemy myslec o MTU

    To jest sposob na polaczenie sie w sieci osiedlowej czyli glownie tam gdzie jest filtrowanie po mac adresie, sposob ten tez do końca nie jest idealny bo kilka takich samych ip powoduje konflikt adresow
     
  6. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    router pirelli P.DG A400G
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Niestety w necie nie ma instrukcji do tego routera, nawet netia nie ma na swojej stronie choc do innych daje, sam nie pamietam wcale ukladu menu tych routerow bo glownie ustawiam firmowe, a nie brandowane, zadzwon do neti i technik powinien ci wytłumaczyć jak przekierować porty
    Porty ktore potrzebujesz przekierowac to 88 TCP i 3074 TCP i UDP, musisz tez znac adres ip konsoli, zobaczysz go w dashboardzie konsoli w ustawieniach sieciowych, skonfiguruj siec
     
  8. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    po otwierałem te porty co podałeś ale nic to nie dało. zmieniło się tylko to że podczas testu połaczenia między internet a xbox live pasek zapełnia się 1/3 i dalej jest te sam błąd. nie mam pomysłu co zrobić.
     
  9. FlaShaco

    FlaShaco Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 3, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    Polecam spróbować z instrukcją, którą zamieściłem w 3 poście tego tematu.
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Poszukaj opcji MTU w routerze i zmien ja np na 1492, prpblem z takimi routerami jest taki ze czesto mimo zmiany urzadzenia maja problemy np wlasnie xbox

    Zasad sieci to ty nie znasz wcale co ma klonowanie do MTU ?
     
  11. FlaShaco

    FlaShaco Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 3, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    Nie wiem dlaczego, ale również miałem ten problem. Kombinowałem z ustawianiem MTU i nie pomagało. Jedynie ten krok pomógł. Mimo, że się nie znam mi działa i się z tego cieszę. :)
     
  12. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    zmieniłem i na 1492 i na 1364 tyle ile pokazuje xbox i nic to nie dało. spróbowałem też sposobu FlaShaco ale to również nic nie dało. albo źle przekierowałem porty albo coś innego źle zrobiłem. nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.
     
  13. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Masz ta netie na kablach neti czy telekompromitacji polskiej.Jesli na neti wsio powinno ci hulac bez jakiegokolwiek kombinowania przynajmniej mi działa bez najmniejszego problemu na Linksysie.
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Podmień na inny router, bo mysle ze to wina routera z netii
     
  15. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    o to chodzi że na innym routerze internet działa normalnie i wszystko jest ładnie pięknie. kupiłem ten router a w zasadzie dostałem go bo mam możliwość połączenia wifi. przedłużyłem umowę z netia ( powiedzieli że mogę mieć teraz internet 18 mb bo są nowe kable czy coś w ten deseń). na starym routerze wszystko działa ale nie chce mi się co chwile przełączać kabli między routerami. nie wiem co z tym zrobić. router raczej nie jest wadliwy bo tak jak mówiłem na laptopie i pc internet działa normalnie.

    jeszcze w temacie tych portów.
    mam takie opcje:
    na górze mam do wpisania server ip adress: podaje ip konsoli
    external port start - external port end - internal port start - internal port end - remote host
    w czterech podkreślonych za każdym razem mam podawać ten sam numer portu ?
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak ten sam numer portu, stary router ma modem adsl (da sie podlaczyc pod linie tel.) ?
     
  17. sebawro

    sebawro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2010
    Posty:
    63
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Przemyśl
    tak jest podłączony kablem do lini telefonicznej
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to musial bys zrobic cos takiego, wyłączysz w routerze od netii serwer DHCP i przydzielisz staly adres routera z domyślnego (glownie to 192.168.1.1) na np 192.168.1.100 i podlaczyc go kablem od strony lan do drugiego routera tzn tego starego, ten stary podlacz pod linie telefoniczna i ustaw aby sie logowal do neta, na starym rouetrze takze bedziesz musial przekierowywac porty, wifi o ile ma mozesz wylaczyc
    Po prostu ten stary bedzie przydzielal ustawienia sieci, a ten nowy bedzie dzialal jako punkt dostepowy sieci wifi i switch
     
Wczytywanie...

Poleć forum