1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z napędem w x360

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez tymek7, Styczeń 24, 2011.

  1. tymek7

    tymek7 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam, mam problem z napędem w moim xbox'ie. Mianowicie:
    Mam xbox'a od 6 miesięcy i do tej pory wszystko było w jak najlepszym porządku. Kopie zapasowe, jak i oryginały (w nie grałem rzadziej) chodziły bez najmniejszy problemów. Jednak od ok. 1-2 tygodni zaczęło się dziać coś nie tak z x'em, ponieważ nie zawsze płyty były odczytywane za pierwszym razem, trzeba było wtedy wyjąć płytę i włożyć ją ponownie i tak za maksimum 3-4 razem gra została uruchomiona. Jednak dzisiaj wygląda na to, że napęd odszedł na wieczny spoczynek, ponieważ po włożeniu płyty następuje "odczytywanie" i po ok.10 sekundach, kiedy Xbox stara się uruchomić płytę napis zmienia się na "otwórz napęd". Xbox stara się odtworzyć płytę jednak napęd skutecznie temu zabrania . I wychodzi na to, że Xbox w ogóle "nie widzi" płyty.

    Szperając po necie natknąłem się na podobne przypadki jednak tam nie pozostawało właścicielom nic innego jak wymienić napęd.
    Nie wiem czy są jeszcze jakieś szanse na uratowanie napędu, a od dziś mam ferie i miałem zamiar nie raz, nie dwa zagrać na xbox'ie :(
    Czekam na jakiekolwiek rady i wszelką pomoc. Nie wiem czy mogę jeszcze coś zrobić z tym napędem czy nadaje się on tylko i wyłącznie do wymiany ?

    Dodam jeszcze, że gry nagrywam z max. prędkością 3x w img burn na płytach Verbatim, Maxell i w jednym przypadku Philips, zaś rok produkcji mojego xbox'a (premium) datowany jest na lipiec 2008, a napęd to Lite-on (chodź tutaj nie mam pewności, bo po prostu nie pamiętam, a we wnętrzu xbox'a grzebałem tylko raz i to nawet nie do końca ja sam).

    W razie jakichś pytań proszę śmiało pisać.
    Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. DELTA spliff

    DELTA spliff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    wronki
    prosty sposób na sprawdzenie jaki masz napęd zdejmij panel masz taką dziurkę po prawej stronie napędu widać 2 kabelki jeżeli żółte to liteon (i pewnie tak jest biorąc pod uwagę date produkcji konsoli)
    jest jeszcze możliwość reanimacji napędu przez skalibrowanie lasera czasem pomaga lecz nie zawsze lub metoda na 40 stopni ( spróbuj włożyć płytę gdy konsola jest skosem czasami załapuje i delikatnie i wolno ją połóż)
     
  4. Hosee

    Hosee Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 23, 2010
    Posty:
    242
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    @edit Tak tylko że to często nie pomaga

    Z tego co piszesz wychodzi na to że nic innego nie da się zrobić niż wymienić napęd.Daj do specjalisty żeby to zrobił i przy okazji wgrał Ci LT+. Pozdrawiam
     
  5. DELTA spliff

    DELTA spliff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2010
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    wronki
    w sumie jeszcze jedną możliwością i tańszą niż wymiana napędu jest dokupienie zewnętrznego napędu hd dvd do xboxa koszt od 50 -80 zł tylko że z tego co wiem jest nieprzerabialny
     
  6. tymek7

    tymek7 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    No więc, mój napęd to Samsung (Pierwszy na tym obrazku http://img241.imageshack.us/img241/8315/xbox360dvdmodelidentifi.jpg).
    Co do metody na 40 stopni to nie idzie, próbowałem kilka razy, a co do skalibrowania lasera to co mam konkretnie zrobić ?
    Napęd zewnętrzny odpada (mam tylko 2 oryginalne gry i nie miałbym w co grać na nie przerobiony xbox'ie)

    No i rozglądałem się za nowym napędem, co sądzicie o tym http://xboxforum.pl/sprzedam-f46/sprzedam-naped-samsung-ts-h943a-dodatki-81529.html ?
    Gdybym kupił to co musiałbym zrobić oprócz przełożenia i przepięcia kabli ? Zależy mi na tym żebym miał przerobionego xbox'a dodam, że mam klucz.
     
  7. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
  8. danielos80

    danielos80 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Bytom
    Przy wymianie napędu nalezy jeszcze przenieść klucz ze starego napędu. Jeżeli chcesz wymienić napęd to nie koniecznie musisz kupowac taki sam jak masz, do kazdego napędu możesz wrzucic firmware z twoim dvd keyem
     
  9. tymek7

    tymek7 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  10. danielos80

    danielos80 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Bytom
    Jeżeli masz klucz to wystarczy zflashowac napęd najnowszym LT+ z twoim DVD-keyem. Opisy są na forum. Mając troche wiedzy komputerowej i kompa z kontrolerem sata powinienes dac sobie rade.
    Z tego co znalazłem na necie u ciebie jest taki laser http://allegro.pl/laser-xbox-360-sf-hd67-i1402888207.html
    Więc może pomysl nad sama wymianą.
     
  11. tymek7

    tymek7 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    A gdybym wymienił sam laser w napędzie to muszę się bawić w jakieś sczytywanie kluczy lub coś podobnego ?
     
  12. tymek7

    tymek7 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 23, 2010
    Posty:
    30
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    up

    W jaki sposób wymienia się laser w napędzie Samsung TS-H943/Hitachi GDR-3120L DVD ??
     
  13. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    hehe jak to jak???
    rozkręcasz wyciągasz stary i wkladasz nowy.........
    delikatnie bardzo............
     
  14. kisiel5577

    kisiel5577 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 5, 2010
    Posty:
    136
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    I nie musisz wgrywać żadnych DVD key'ów podczas wymiany samego lasera.
     
Wczytywanie...

Poleć forum