1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z NAT niby taki sam a jednak inny

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Samurai, Listopad 16, 2016.

  1. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    Witam

    Od około miesiąca mam problem z NAT.Oczywiscie chodzi o to że mam rodzaj zamknięty.Przekopałem cały internet i przerobiłem wszystkie porady.A więc:eek:tworzyłem ręcznie porty, włączyłem dmz, upnp(nie na raz oczywiście) , dałem statyczne IP konsoli cuda na kiju dosłownie. Zawsze kończyło się na radzie "to zadzwoń do usługodawcy".Więc tego też spróbowałem mówiąc że potrzebuję zewnętrznego adresu IP.Ten odparł iż oczywiście taki posiadam i że nie wie o co chodzi z tym NAT i że nic nie blokują...Doradźcie co jeszcze można zrobić bo tragedia...Raz się zrobi otwarty raz nie, mimo że ustawienia te same ciągle...Ewentualnie jak samemu sprawdzić czy mam publiczne czy nie? I jak wytłumaczyć co jest problemem usługodawcy?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. towi

    towi Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A jaki masz router ?
    Adres sprawdź sobie np. za pomocą tego linku :
    http://whatismyipaddress.com ale jak usługodawca ma skonfigurowany NAT to uzyskasz jego IP zewnętrzne a nie swoje.

    Generalnie adresy od 192.168.x.x i 10.x.x.x to bedą adresy tzw. wewnętrzne.

    Zobacz na routerze jaki adres przydziela Ci usługodawca.

    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  4. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    Tp link WR-841n
    Właśnie adres mam zaczynający się od 192.168.x.x na tej stronie podało mi rzeczywiście IP usługodawcy.To w jaki sposób mogę wytłumaczyć dostawcy że jednak się myli (albo specjalnie wprowadza w błąd żeby nie musieć się wysilać dla klienta, powie że "przecież Pan ma" i spokój) ma ktoś może doświadczenie w załatwianiu sprawy z NAT z dostawcą?
     
  5. towi

    towi Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy jak sprawdzasz w routerze adres WAN to masz 192.168.x.x ?

    Zakładka Status- Wan - IP adress

    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
    Ostatnia edycja: Listopad 17, 2016
  6. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
  7. towi

    towi Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No to masz wewnętrzne IP i usługodawca blokuje Ci jakieś porty. Podaj mu jakich portów potrzebujesz. Czy to jest jaka kablówka ?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  8. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    No niby mówi że nie blokuje nic...To jest radiówka, lokalny dostawca.Porty ręcznie otwierałem, czy jak on mi otworzy to coś się zmieni?
     
  9. ArturM05Pl

    ArturM05Pl Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2014
    Posty:
    298
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Gdańsk
    Kiedyś tez miałem radiowy internet i ten sam problem. Pomogła zmiana usługodawcy.
    Serio gość bardzo starał się mi pomoc i nic z tego nie wyszło. Sprawdzał porty ustawienia routera i odbiornika radiowego. I tez mówił ze nic nie blokuje.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  10. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    Ale chciałbym jeszcze spróbować zanim takie radykalne kroki podejmę :) IP mam wewnętrzne chyba, a według usługodawcy zewnętrzne to jak to jest?
     
  11. rychu8818

    rychu8818 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 11, 2008
    Posty:
    122
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  12. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    212
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Dostawca przez WiFi czyli typowy pajęczarz który korzystając z dotacji założył działalność.
    Faktycznie nic nie blokuje bo jak masz wewnętrzny to nie masz publicznego i nie ma co blokować.
    Moja rada i raczej jedyna która zadziała: Zmień dostawcę na takiego co wie co czyni.
     
  13. ManyPL

    ManyPL Xbox One Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2013
    Posty:
    265
    Polubienia:
    716
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    miasteczko sexu i biznesu ;)
    Ja mam radiówkę , pogadałem z dostawcą i wszystko gra. Jak jest kumaty powinien pomóc.

    Wysłane z mojego LG-D320
     
  14. sp7foy

    sp7foy Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 28, 2015
    Posty:
    212
    Polubienia:
    53
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Skierniewice
    Jak jest kumaty tak. Ale jak wynika z wcześniejszego opisu wynika, że nie ma pojęcia o tym co czyni.
     
  15. sernik92

    sernik92 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2016
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Witam, mam jeden problem z NATem, dwa dni temu wymieniłem router w Neostradzie na Liveboxa 2.0, odblokowałem porty, patrzę NAT: Otwarty, niby wszystko fajnie ale jest problem.

    Za każdym razem jak włączam Xboxa od nowa wyświetla się NAT: Niedostępne, pomaga jedynie reset routera, i wtedy znowu pojawia się NAT: Otwarty.

    Da się coś z tym zrobić, żeby za każdym razem nie resetować routera? Gdy NAT jest niedostępny to mogę przykładowo ściągać gry, ale ani nie mogę rozmawiać w grupie ze znajomymi ani grać online, czyli słabo. Miał ktoś podobny problem?

    Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
     
  16. towi

    towi Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sprobuj na początek ustawić stałe IP w konsoli aby nie pobierało z DHCP. NAT działa i może to być problem z urządzeniem które aktualnie pojawia sie w sieci.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  17. sernik92

    sernik92 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2016
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Stałe ip ustawione w routerze dla konsoli, porty odblokowane. Będę w domu to poprobuje, a może IPv6 robi problemy?

    Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
     
  18. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    IP posiadasz publiczne czy prywatne? Od tego zacznij.
     
  19. towi

    towi Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Router to co innego, ustaw stałe IP ze swojej podsieci wewnętrznej na konsoli ( 192.168.x.x).


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  20. sernik92

    sernik92 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 13, 2016
    Posty:
    27
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Aż tak się na tym nie znam, mam neostrade od Orange i router livebox 2.0, ustawiłem w ustawieniach routera (192.168.1.1) stałe ip dla konsoli (192.168.1.14), odblokowałem porty i tyle. UPnP włączone, DMZ niedostępne dla IPv6.

    Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
     
  21. Samurai

    Samurai Xbox One Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 12, 2013
    Posty:
    346
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lubin
    Jeżeli zrobiłeś to wszystko zadzwoń do dostawcy spytaj czy masz publiczny czy prywatny IP.Jezeli masz prywatny to nie zrobisz z tym nic.
     
Wczytywanie...

Poleć forum