1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z Odczytem jakichkolwiek płyt. Laser?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez lyskey9, Grudzień 21, 2011.

  1. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam, jestem posiadaczem 360 od osiemnastki, tak więc mój przyjaciel ma już za sobą dwa lata. Konsole miałem na LT i nigdy nie miałem ochoty wrzucać innego, cóż ale kiedyś trzeba było... Od około 3 miesięcy mam LT 2.0 i od tamtego momentu konsola robi mi psikusy... A Więc tak, mam x360 z dyskiem 20gb(tak to dla mnie wystarczająca ilość) i LT2.0. Tylko że odkąd mam LT2.0 konsola przestawała czytać płyty, na początku kilka starych tytułów po prostu musiałem kilka razy nacisnąć A czyli otwórz i zamknij napęd ale dało się je załaczyć prędzej czy później. Z nowymi grami raczej się to nie zdarzało. Niestety z czasem było coraz gorzej i każda gra musiała przechodzić operacje "spam na A/otwórz/zamknij". Na dzień dzisiejszy żeby sobie zagrać muszę grę załączać przez jakieś 15 minut... Dla przykładu dziś załączyłem RUN'a, uruchamiałem go bite 10minut, jak się załączył to załączyłem wyścig, gra nie była na dysku więc płyta była w ruchu non-toper. Zostawiłem tak ten wyścig na 3 godziny, auto po prostu stało tam. Po tych 3h przejechałem go i puściłem całkiem inną trasę. Wychodzi na to że konsola CZYTA GRY POPRAWNIE O ILE UDA MI SIĘ JAKĄŚ ZAŁĄCZYĆ. Ciężko tak uruchamiać jakąś grę. Czy ktoś wie czego to może być wina? brudny laser? zepsuty laser? może rozregulowany? może tacka źle podaje mu płytę? Proszę o pomoc, na prawdę zależy mi na tej konsoli, bo dała mi tyle zabawy z przyjaciółmi. Pozdrawiam
    Up
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Kakashi

    Kakashi Banned

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2011
    Posty:
    1099
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    laser , czeka cie wymiana laserka/napędu/podkręcenie napęcia na cewce/smarowanie czyszczenie prowadnicy
    edit sorry ale troszke to nie zrozumiale napisałeś ale stawiam na to niżej masz potwierdzenie
     
  4. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Widzę że znasz się jak wilk na gwiazdach:cool: gdyby to był laser, to gry łapały by zwiechy i nie doczytywania tekstur. Chociaż jeśli będziesz miał rację, to zwrócę honor. Czekam na dalsze odpowiedzi.
     
  5. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Reflash na 2.0 pod Dosflash. Jak dalej to samo to ewidentnie laser.

    Sent from my LG-P920 using Tapatalk
     
  6. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    po świętach może zrobię reflash, póki co zajrzę tylko do środka czy czasem tacka może źle podaje płyty, bo słychać dwie próby kręcenia płytą a potem cisza, więc może płyta nie za każdym razem znajduje się tam gdzie być powinna. Ale żeby wina lasera? Niemożliwe, ponieważ żadna gra nie ma żadnych ubytków, nie ma znikających bądź doczytujących się tekstur, a szybciej wyskoczył by komunikat brudnej płyty i ściereczki, mylę się?
    @up
    Laser nie "szfankował" nigdy nie było napisu wyczyść płytę szmatką. Aktualnie nie potrafi uruchomić już żadnej płyty.
    Mam pytanie do posiadaczy arcade/elite czy po uruchomieniu konsoli, jak się nie włoży płyty i zamknie napęd to czy konsola wydaje jakieś dźwięki? u mnie robi 2 haki coś jak "pstryk, pstryk" a potem słychać jak raz kręci napęd(próba kręcenia płyty której nie ma.
     
  7. Kakashi

    Kakashi Banned

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2011
    Posty:
    1099
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    coś z napędem
     
  8. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Te całe "pstryk" nie występowało jak miałem lt 1.0 dopiero na lt 2.0 konsola zaczęła wydawać ten dziwny dźwięk. Czy może przy flashu coś źle poszło? (xgd3 chodziło) Czy może pan który zajął się konsolą coś pożyczył/uszkodził z mojego napędu? wiem że nikt nie jest jasnowidzem, ale może ktoś zna przyczynę tego dziwnego dźwięku?
     
  9. Patryk6252

    Patryk6252 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2011
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    U mnie też tak pstryka i nie wiem co to jest nie mogę uruchomić żadnej gry (oryginalnej) filmów i muzyki też:mad:
     
  10. adziu19970207

    adziu19970207 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 7, 2011
    Posty:
    76
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    u mnie też tak było.Kalibracja lasera rozwiązała sprawę
     
  11. bartas432

    bartas432 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 18, 2011
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wronki
    Miałem tak w starym xboxie i laser był do wymiany.
     
  12. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    @adziu19970207 dziękuję za odpowiedź ;) tak to zrobię, może pamiętasz namiary twojej kalibracji z ile na ile?

    @bartas432 jakoś wątpie bo nie miałem nigdy komunikatów "płyty i szmatki"/zwiech, więc laser jest dobry.

    @Kakashi coś na pewno:p

    Muszę uratować tą konsolę! ma dopiero 2 lata, poza tym jak przerzuciłem profil i savy na slima to niestety niektóre savy są uszkodzone przez flagi, corrupted savy... nie nie za dużo godzin "pracy" bym stracił ***
     
  13. Kakashi

    Kakashi Banned

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2011
    Posty:
    1099
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
  14. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Znalazłem mój problem chyba. Przy otwartym pudle i napędzie, przy próbie załączenia gry znalazłem źródło dźwięku "pstryk", cała ta kostka która trzyma laser i jeździ do przodu i do tyłu, Ona po prostu uderza o te kółko które kręci płytą. bez płyty wygląda to mniej więcej tak: kostka z laserem uderza o te kółko 2 razy, przy czym jest ten dziwny dźwięk, po tym kostka wraca na miejsce obok, i kółko zaczyna kręcić płytą. Co można z tym zrobić? jeśli napisałem coś nie przejrzyście to proszę spytać czego ktoś nie zrozumiał. ewentualnie mogę to nagrać i wrzucić na yt.
     
  15. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    @up Kakashi masz moze jakiś pomysł? :p
     
  16. Kakashi

    Kakashi Banned

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2011
    Posty:
    1099
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Śląsk
    gumka recepturka?
     
  17. neo06

    neo06 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 27, 2011
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Pomocy!!!

    Ja miałem podobny problem z napędem, ale przekalibrowałem laser i pomogło z odczytywaniem płyt.
    Tylko teraz mam nowy problem. Płyta odczytuje się normalnie, ale po włączeniu gry w czasie wczytywania albo po jakimś czasie płyta zwalnia,
    pokazyje się błąd odczytu płyty i gra się wyłącza. Dla testu zainstalowałem grę na dysku i zrobiło się to poprawnie.
    Czy może mi ktoś poradzić co mam zrobić??
     
  18. lyskey9

    lyskey9 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Skalibrowałem laser dokładnie na 2,825ohms, konsola działa jak nowa :D Czy gdybym zwiększył ten potenciometr na powiedzmy 3.20 to zwiększył bym mu żywotność?

    @neo06 ten sam problem miałem, naped czasem jest wybredny do płyt. Miałem ten problem w l4d2, zmiana na verbatimke pomogła. Poza tym polecam grać z dysku, w końcu konsola pożyje dłużej:)
     
  19. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    ustaw na 3.00 i jeśli bedzie czytał poprawnie to zostaw. poniżej jest ryzyko spalenia, w sumie laser 30 zł to juz jak tam uważasz
     
Wczytywanie...

Poleć forum