1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z PC

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez vaski, Grudzień 25, 2009.

  1. vaski

    vaski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2008
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rawicz
    Cześć
    Teściowa posiada stary komputer oparty o Athlona xp 1700 mam z nim problem i nie mogę go zmusić do pracy, słów brak.
    Cały problem wygląda następująco:
    Komputer zawiesza się w taki sposób że zamraża ekran, jednakże po zamrożeniu kursor myszki działa jeszcze przez kilka chwil, po czym i on staje w miejscu. Wówczas pozostaje tylko restart, który nie zawsze kończy się sukcesem czyli odpaleniem Windy.
    Na 99,9% nie jest to wina systemu gdyż pod Linuxem dzieje się tak samo.
    Reinstalacja systemu nie dochodzi do skutku a nawet jak się powiedzie to i tak sprzęt się zawiesi w w/w sposób albo od razu po instalacji albo za kilka dni.
    Raczej nie jest to moim zdaniem dysk gdyż na przyniesionym od kolegi dzieje się tak samo, to samo ma miejsce gdy odpalę np Knopixa z CD. Zasilacz, procesor też raczej OK gdyż jeśli by się zawieszał z ich przyczyny to uważam, nie w sposób taki że kursor na ekranie działa jeszcze przez chwilę.
    Napewno nie ma żadnego wirusa ani innego oprogramowania, sprzęt potrafi się zaciąć bez dysku, po odpaleniu systemu Linux z Live CD.
    Ratujcie ludzie i piszcie mi czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    Nie wiem może grafika, może ram.....
    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. tijs18

    tijs18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    236
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jak znajdziesz na to sposób proszę daj znać bo od ponad roku walczę na nowym komputerze, z takowym tworem i póki co sposobu nie znalazłem :)
     
  4. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    miałem coś podobnego ale wina była w dysku , MBR coś strzelał focha i trzeba był go wyczyścić

    Jeżeli twierdzisz ze to nie wina dysku to ja strzelam ze problem z ramem. Ściągnij Memtest86 i zbootuj z dyskietki. Ja bym również sprawdził zasilacz żeby mieć z głowy.
     
  5. DusiekPL

    DusiekPL Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 1, 2008
    Posty:
    277
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Grójec
    Spróbuj podpiąć inną grafe. Jeżeli to nie zadziała to masz rąbniętą płyte. Ramy to na pewno nie są bo gdyby one były walnięte to w ogóle byś kompa nie odpalił. Grafa może się przegrzewać, albo coś na płycie głównej mogło się zwalić
     
  6. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    pffffff

    Powiem tak ,mam spore doświadczenie z PC-tam prawie 20letnie użytkowanie jak i pomoc wielu znajomym, i wiem ze objawy uszkodzenia ram-u są przeróżne ,od bluescreen-ów po zwisy i problemami z uruchomieniem , kończąc na restartach. Tak samo jest z zasilaczem , skoki napięcia mogą powodować dziwne problemy.
    kolega vaski pewnie sprawdzała środek kompa , wiec to odpada.Po drugie stare karty graficzne nie rozgrzewał się to takich wysokich temperatur jak te współczesne.
    Prędzej to płyta główna, ale jeżeli tyle lat działa , to musiało by być to uszkodzenie fizyczne.
     
  7. vaski

    vaski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2008
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rawicz
    Dziękuję chłopaki za dobre słowo, mem test nic nie wykrył, karta grafiki to geforce III Ti500, szkoda że nie mam od kogo pożyczyć jakiejś innej bo sprawdził bym to od ręki, na płycie głównej kondensatory wyglądają na "zdrowe", wszelakie radiatory zostały odkręcone posmarowane na nowo pastą i założone ponownie.
    Cholera tylko dlaczego zwiechy wyglądają zawsze tak, że najpierw zamraża ekran, a kursor nadal działa jednak nie można nic nim kliknąć i po kilkunastu sekundach i on odmawia posłuszeństwa i staje w miejscu.
    Czy nie powinno być tak, że wszystko zawiesza się w tym samem czasie, a nie że da się kursorem jeździć jeszcze przez te kila sekund???
     
  8. HoFi

    HoFi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    466
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Lublin
    Tego typu zwiechy były normą na 98.
    A Memtest86 nie daje 100% pewności ze ram jest sprawny,poszukaj innej kości.

    PS może lepiej będzie kupić jakiś stacjonarny za 200-300zł i mieć z głowy.
     
  9. Yoshimori

    Yoshimori Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2008
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Katowice
    Spróbuj wymienić taśmę od dysku, miałem podobny problem i to pomogło, a jeśli nie pomoże to ze wszystkich możliwości stawiałbym na rąbniętą płytę główną.
     
  10. vaski

    vaski Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 21, 2008
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Rawicz
    Problem rozwiązany
    Komputer trafił obok zsypu na śmieci a na biurku pojawił się nowy komputer, laptop.
    Dziękuję wszystkim za rady.
    Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum