1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z podłączeniem dźwięku

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez dolec6, Grudzień 19, 2008.

  1. dolec6

    dolec6 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2008
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Szamotuły
    Mam problem z podłączeniem konsoli do amplitunera. Konsole do LCD podłączyłem przez HDMI. Mój amplituner nie ma wejścia HDMI, więc chciałem dźwięk podłączyć z konsoli poprzez optyka i cinche. Usunołem obudowe od componenta tak, żeby ten kabel zmieścił się razem z HDMI w konsoli. Dźwięk działa, ale problem mam z wyświetlaniem obrazu (obraz się urywa, konsola działa wolniej). Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Może podczas zdjemowania osłony uszkodziłem kabel, albo konsola odrzuca dwa kable. Istaniene kabel (http://www.pronox.com/pbn/lista.html?action=prod&id_pro=29590), dzięki któremu podłączyłbym konsole z LCD i amplitunerem omijąc ten problem. Tylko, że kosztuje on ok. 200 zł. Czy jest jakieś inne (tańsze) wyjście?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. obcy33

    obcy33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    616
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Grudziądz/Świecie
    a jakbyś dzwięk na amplituner wypuścił z tv?
     
  4. dolec6

    dolec6 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2008
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Szamotuły
    Czyli podłączyć tak - konsola do LCD przed HDMI, LCD do amplitunera przez optyka i będzie działać bez problemu, dzwięk będzie 5.1?
     
  5. obcy33

    obcy33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    616
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Grudziądz/Świecie
    nie mogę tego Tobie zagwarantować ale nic innego nie przychodzi mi do głowy... jak podłączysz to się dowiesz :)
     
  6. WonszPL

    WonszPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 31, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    dolec6 - dowiedziałeś się czy to działa? mam ten sam problem i szukam rozwiązania tańszego niż 200 PLN

    Dzięki
     
  7. Keenzoo

    Keenzoo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 1, 2009
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dokładnie tak podłącz. Dodam od razu, że musisz wybrać na amplitunerze dokładnie to źródło do którego podłączysz optyka i MUSI działać :)

    P.S. Sam mam takie połączenie i dźwięk 5.1 :)
     
  8. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
  9. xboxik

    xboxik Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2009
    Posty:
    244
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Jesli chcesz podlaczyc tylko TV przez HDMI to podlaczasz normalnie, jesli chcesz zeby dzwiek byl z jakiegos innego sprzetu to kupujesz adapter dzwieku MS ;), taki adapter jest gratis w Elite'ach. (podal go yahoone)
    Przez taki adapter nie bedziesz mial dzwieku 5.1 ni chu chu, bo jest Lewy i Prawy kanal,
    Lewa strona - przod/tyl
    Prawa strona - przod/tyl
    Brakuje jednego wyjscia na centralny/subwoofer

    W kablu component masz 3 chinche od dzwieku = 5.1, 3 od obrazu, nie jestem pewny czy mozna podlaczyc kabel component jako adapter ale mozesz sprobowac ;).
     
  10. WonszPL

    WonszPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 31, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    nie chcę się kłócić, ale podyskutuję (bo właśnie forum do tego służy):

    po pierwsze primo:

    Rozumiem, że ten adapter w konsoli ląduje, w wejściu co jest obok HDMI. Spoko, podłączam opti pod adapter i dalej w amplitunerze. AUDIO jest.
    Teraz wizja..... yyyyy... sorry, ale wtyka adaptera "przeszkadza" mi we włożeniu kabla HDMI do konsoli.
    Co teraz? A może tylko ja mam za szerokie wtyki, nie wiem.

    po drugie primo: wypuszczenie AUDIO z TV przez opti w przypadku mojego LCD nie zaburczy (nie mam opti w TV. LCD ma 3 lata cirka i wtedy to chyba nie był standard).
    Wypuściłem przez chincze, ale 5.1 to nie jest już niestety.

    Jakieś sugestie? Tylko proszę bez takich w stylu: "Kup nowszy LCD", bo LCD akurat do dźwięku powinno mieć tyle co ja do fizyki kwantowej.
     
  11. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
  12. WonszPL

    WonszPL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 31, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Polkowice
  13. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    No i przez podłączenie optykiem LCD do adaptera to na bank nie będzie dźwięku 5.1 z konsoli... Przecież kabel HDMI nie przenosi dźwięku przestrzennego tylko stereo, wiem bo sam tak chciałem ale nie zadziałało... Ja kupiłem audio adapter i wszedł też kabel HDMI. Jaki jest plus tego rozwiązania? Przy zmienianiu źródła oglądania nie resetuje się konsola tak jak przy rozbiórce compositu.

    Innymi słowy:

    Obraz - XBOX => HDMI => TV

    Dźwięk - Xbox =>audio adapter => optyk => amplituner = dźwięk 5.1 + brak resetowania się konsoli
     
Wczytywanie...

Poleć forum