1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z routerem !

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez piotruczelli10, Grudzień 16, 2011.

  1. piotruczelli10

    piotruczelli10 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nowa Jastrząbka
    Opisze mój problem jest tak mam neta radiowego kupiłem sobie routera TP-LINK WR340G kabel od internetu wpięty do moje komputera podłączyłem do routera i zwykły zasilacz do gniazdka czy ja wogule dobrze to zrobiłem proszę o pomoc ! czy coś jescze jest potrzebne aby połączyć się bezprzewodowo z xboxem.Przy prubie instalaci routera wyskoczył mi bład kiedy testował połaczenie routera wyskoczył napis sieć jest ograniczona i nie można wyszukać serwerów DHPC czy coś takiego.Prosze o pomoc !!!!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. piotruczelli10

    piotruczelli10 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nowa Jastrząbka
    Ps.Kiedy chciałem skonfigurować router przez strone 192.168.1.1 . to nie miałem internetu.
     
  4. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    NA początku należy połączyć komputer przewodem sieciowym (rj45--rj45) jeden koniec do karty sieciowej w komputerze drugi do gniazda LAN ( żółte ) w routerze router podłączasz do zasilania.

    W ustawieniach połączenia lokalnego ustawiasz adres ip z zakresu 192.168.1.X
    czyli np. 192.168.1.20
    Maskę ustawiasz 255.255.255.0
    Brama pozostawiasz puste
    DNS/DNS2 również pozostawiasz puste

    W przeglądarce internetowej (dowolna) wpisujesz adres IP podany na nalepce z tyłu routera jest to domyślnie ( jeżeli nie był wcześniej prze konfigurowany )

    192.168.1.1

    Wyskoczy Ci okienko podania loginu i hasła domyślnie jest to:

    admin
    admin

    Następnie przechodzimy do konfiguracji routera
    Po lewej stronie wybieramy zakładkę "Network"
    Następnie "WAN"

    i teraz zależnie od tego jkim połączeniem internetowym dysponujemy wybieramy z pierwszej zakładki w głównym oknie:

    Dynamic IP - gdy usługodawca dostarcza nam adres IP metodą DHCP

    Static IP - gdy usługodawca dostarcza nam stały adres IP

    PPPoE - gdy usługodawca dostarcza nam usługe na bazie nazwy użytkownika i hasła
    802.1X +dynamic /static IP uzytkownik haslo + IP zazwyczaj usługodawcy wykorzystują pierwsze 3 typy przydziału łącza

    Wybierając interesującą nas metode

    Czy to Dynamic IP ( usługodawca sam przydziela adres IP i DNS jeżeli nie to DNS trzeba wpisać ręcznie na dole okienka głównego)

    Czy Static Ip ( należy wpisać adres IP maskę bramę dns1 i dns2 podany przez usługodawce

    Czy będzie to PPPoE należy wpisac podane przez usługodawcę nazwę użytkownika i hasło i wybrać opcję "Connect Automatically"

    I to cała konfiguracja zakładki WAN

    Następną interesującą nas zakładka jest po lewej stronie "Network" - > "MAC Clone"

    Przechodzimy do niej tylko wtedy gdy nasz usługodawca stosuje przydział adresu IP do danego adresu MAC
    Jeżeli tak jest i adresem MAC jest adres z naszej karty sieciowej wystarczy kliknąć "Clone MAC Adress To", powoduje to przydzielenie adresu MAC naszej karty sieciowej to portu WAN ( do którego wpinamy przewód (rj45) od usługodawcy.

    Następnie należy skonfigurować zakładkę po lewej stronie
    "Wirles" -> "Wirless Settings"

    Gdzie odpowiednio po kolei wpisujemy:

    SSID: nazwa naszej sieci bezprzewodowej np internet_DOM

    Region: Jeżeli chodzi o produkty wyprodukowane na teren Europy środkowej spokojnie możemy ustawić Poland

    Channel: zostawiamy Automatic

    Mode: zależnie od naszej karty bezprzewodowej ( w nowsyzch jest to 802.11g) w starszych 802.11b


    Następnie zaznaczamy ptaszek przy "Enable Wirless Security"

    I teraz stoimy przed wyborem typu zabezpieczenia

    WEP / WPA/WPA2 / czy WPA-PSK?WPA2-PSK

    Nie będę sie rozpisywał na temat plusów czy minusów pomiędzy każdym bo wszystko jest do obejścia

    najprościej wybrać WEP +Automatic+ASCII+64bit i wpisać składające się z 5 znaków hasło

    dla bardziej zaawansowanego ( trudniejszego w złamaniu hasła) proponuję wybrać

    WPA-PSK/WPA2-PSK i wpisać hasło od 8 do 63 znaków


    I to tyle z podstawowej konfiguracji naszego routera po zmianie ustawień na automatyczne w naszej karcie sieciowej powinniśmy się cieszyć internetem a na bezprzewodowej trzeba wybrać sieć i wpisać hasło wymyślone przez nas


    PS: Dodam jeszcze że niebieskie wejście WAN jest to wejście w które musimy wpiąć przewód od naszego dostawcy internetowego zakończony wtykiem (rj45)

    A żółte LAN jak i WIFI służy do rozgłaszania internetu na nasz dom :)
     
  5. piotruczelli10

    piotruczelli10 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nowa Jastrząbka
  6. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    ten kabelek powinien byś w ruterze. Jak chcesz podłączyć konsolę: na kabelku (to będziesz potrzebował kabelka) jak bezprzewodowo to ci nie potrzebny.
     
  7. KLAIN

    KLAIN Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 29, 2010
    Posty:
    133
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Zamość (okolice)
    i co dziala ? bo nie jestem pewien ale jesli masz radowy i odbierasz go routerem i z nigo kabel do kompa to podlaczajac 2 router masz konflikt ip oba routery maja pewnie 192.168.1.1 jeden z nich czyli nowy trzeba zmienic na np. 192.168.2.1 i juz bedzie dzialac wszystko , wystarczy teraz tylko sobie zabezpieczyc wifi.
     
  8. piotruczelli10

    piotruczelli10 Banned

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nowa Jastrząbka
    A jak sprawdzić jakie mam IP routera bo nie mam tej nalepki gdzieś się zapodziała.
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Fabrycznie ip routera masz 192.168.1.1
     
Wczytywanie...

Poleć forum