1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z rozdzielczoscią / grafiką

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Duzeer, Marzec 1, 2009.

  1. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    witam

    chciałem sie dowiedzieć (i poradzić za razem) czy ktoś z Was ma problemy z tym jak wyglądają gry (mowa o grafice / rozdzielczości) czyli wszech obecne "ząbki" na każdym z widocznych na ekranie obiektów. te bliżej jeszcze jakoś ujdą choć i tak widzę ze coś jest z nimi nie tak, a cienie na przykład to juz jakaś masakra - składają sie z ów "ząbków" wielkich na centymetr lub dwa. gdy stanę w miejscu i powoli zacznę sie obracaj wszystko zaczyna migać (chodzi o krawedzie obiektów) obraz jest nie wyrazny i az sie na niego patrzec nie chce, co prawda mam telewizor HDready (Sony Bravia) ale uzywam go od 2lat i nie miałem problemu, grafika powalała, a teraz... az sie grac nie chce.

    PS: moje spostrzezenie. te klopoty zaczeły sie pojawiac odkąd zainstalowałem nowego dashboard'a nie wiem czy ma to cos wspólnego ale moze warto wspomniec ( gry w które grałem wczesniej wyglają normalnie, sprawdziłem)

    Prosze o pomoc naprawde jestem bezsilny przez to jak wygladają gry nie moge uprawiac swojego ulubionego hobby - grania. z góry dziekuje i pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Skuska

    Skuska Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 3, 2009
    Posty:
    107
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Toruń
    Zależy jaką masz płytę główną w xboxie i jakim kablem masz to podłączone. Spróbuj podłączyć kable do innego wejścia w telewizorze.
     
  4. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    @UP
    nie gadaj glupot ze plyta glowna cos do tego ma-.- kazdy x360 ma taka sama 'karte graficzna' wiec neima roznicy...


    @TOP
    przy mniejszych tv widac kanty/poszarpane cienie...wes np w paincie duzy obrazek zaznacza i zmniejsz,zobaczysz ocb;)
     
  5. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    no tak ale ja mam 40 caluwke i nigdy nie miałem problemu: gta 4, gears of war, eternal sonata, blue dragon, fallout 3 i jeszcze kilka gierek do tej pory smigały bez zarzutów, praktycznie wszystko co wsadziłem w konsole to szło jak igiełka. pierwsza "zła" gra to Prince of Persia w najnowszej odsłonie, a teraz dead space, po prostu masakra, dalsze obiekty poprostu sie "zamazują w gąszczu ząbków"
    jest mozliwe ze jest to usterka techniczna, jakichs podzespołów czy cos? bo jesli tak to oddam konsole na reklamacje, ale dziwne jest to ze inne gry wygladają dobrze
    a tak wogóle to czy ktos na przykład moze mi powiedziec czy cienie w dead space wyglądają dobrze (są ostre) czy "chorują na pikseljoze"

    ps: ile trwa gwarancja na 360-tke
     
  6. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Gwarancja to 2 lata i przedłużenie o 1 rok na Rrod. Od kiedy m$ "aktywuje" gwarancję? Po zarejestrowaniu? Mam to samo z obrazem na 22" z dvi HDCP compilant... Gta4 srednio wygląda.

    Pozdro
     
  7. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    prubowałem podłanczac x'a do innego tel. 37' fullHD samsung i było to samo wiec chyba chodzi o moją konsole
     
  8. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Raczej to od gry zalezy , bo np mam takie problemy w Forza 2 , czy Assassin's Creed , a w takim F.E.A.R. 2 problem raczej nie wystepuje. Konsola jest nowa.
     
  9. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    A jaką rozdziałkę macie w dashu ustawioną ?? Sprawdź też na innym kabli np HDMI/Component/VGA.
     
  10. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    bym moze to wina updatu NXE (nie pamietam jak bylo wczesniej) ale te cienie juz takie sa zabkowane strasznie.
    W Fearze 2 pewnie sa robione softwarowo i dlatego sa ok.
     
  11. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    aha-moze to byc wina tv-chodzi o to czy macie ustawione wyswietlanie z przeplotem czy bez
     
  12. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    miałem Forze 2 Assassina i Fear 2 - chodziło bez zarzutów

    rozdziałka na konsoli to 780p telewizor tez wysietla obraz w tej rozdzielczosci, co do kabli to sprawdzałem component i hdmi - the same shit, different cabel - bez róznicy

    co to jest ten przeplot? bo nie kojarze za bardzo - nie widziałem takiej opcji u siebie w tv

    a czy wie ktos moze czy jest mozliwe i jesli jest to jak wrócic do starego dasha nie tracąc przy tym profilu sejwów itp
     
  13. andryush

    andryush Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2009
    Posty:
    849
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Hajnówka
    Ja mam np konsole podpieta do monitora LCD 1440x900 czyli raczej bez pzreplotu? Nie wiem , nie znam sie :p

    Jezeli chodzi o Assassin's Creed to kiedy podejde blizej , cien jest podmieniany na cien o wiekszej rozdzielczosci - zabki staja sie mniejsze
     
  14. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Jezu jaki przeplot co za banialuki zaden ekran LCD czy plazmowy niewyswietla przeplotu to było tylko w crt.
     
  15. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    eeee...a 1080i a 1080p to co?lcd przewaznie takie cos maja wlasnie a nie crt
     
  16. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    To jest format sygnału a co innego to to co jest wyswietlane .
     
  17. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    czy moze napisaj jak u was wygladają gry? czy nie macie czasem wrazenia ze cos jest nie tak z grafą?

    co razczesciej zaczynam zauwazac ze konsole to juz nie te same maszynki co kiedy - wrzucasz płytke i hula na maxa nie wazne co by sie działo. teraz to jak nie problem z telewizorem to z kablami jak nie z kablami to wersją konsoli i tak w kółko :/
     
  18. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    1080i a 1080p to obraz wyswietlany z przeplotem i bez...wejdz na hdtv.pl i poczytaj;]
     
  19. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska

    Tak to rodzaj obrazu z i bez przeplotu tyle ze tv lcd np hdready natywna rozdziałke ma 1366x768 i TYLE lini ZAWSZE wyswietlonych jest na ekranie w przypadku sygnału z przeplotem ,sygnał daje ci tylko połowe lini w danej sekundzie które sa dublowane przez tivik do natywnej jego rozdziałki dlatego obraz w 720p jest ładniejszy od 1080i który mimo wyzszej niby rozdziałki tak naprawde wyswietla tych lini mniej.
     
  20. Duzeer

    Duzeer Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wexford/Namysłów
    przepraszam ze przerwe tą dyskusje, ale jak sie to ma do problemu z tematu ?

    pozdrawiam
     
  21. incubus

    incubus V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 1, 2008
    Posty:
    629
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ruda Śląska
    Powiem tak po podpieci przz hdmi konsola sama powinna sie ustawic do natywnej rozdziałki tivika profilaktycznie mozesz wrzucic ustawienia 720p.Jesli masz cuda z obrazem to masz uwalony skaler w konsoli i czeka cie serwis .
     
Wczytywanie...

Poleć forum