1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z telewizorem

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez lordostros, Kwiecień 10, 2009.

  1. lordostros

    lordostros Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sierpc
    Mam dziwny problem z TV. Kiedy wczoraj go uruchomiłem, pojawiły się fioletowe kolory na krańcach ekranu. Strasznie to przeszkadza, szczególnie w grach i skutecznie zniechęca do użytkowania. Próbowałem odłączyć telewizor z sieci na kilka godzin, jednak problem nadal występuje. Czytałem gdzieś, że trzeba rozmagnesować kineskop, jednak nie mam pojęcia jak. Ma ktoś może pomysł, jak temu zaradzić?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. cocieto13

    cocieto13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    64
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    hmm moze specialista od telewizorów to ja nie jestem , ale rozmagnesowywanie telewizora odbywa sie chyba tak jak monitora . Więc spróbuj wlączyć telewizor niech sobie leci jakis program i wyciag wtyczke z prądu, może pomoże . A jeśli nie to idź do elektryka i zapytaj co sie moze dziac.
     
  4. Voodoo199

    Voodoo199 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    155
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nsa
    A nie masz przypadkiem głośników jakiś koło telewizora ? Bo ja miałem podobną akcje jak miałem stary telewizor, i wystarczyło tyko głośniki oddalić :p
     
  5. BombeR

    BombeR Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2009
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    z internetu
    Ja też tak miałem, pomogło odłączenie telewizora od prądu na kilka dni .
     
  6. lordostros

    lordostros Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sierpc
    Głośników nie mam przy telewizorze, więc nie w tym problem. Próbowałem też odłączać go kilka razy z sieci na parę godzin... Dzięki wszystkim za pomoc, ale widać nie obędzie się bez wizyty w jakimś serwisie :/
     
  7. smiti

    smiti Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2008
    Posty:
    172
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Chorzów
    Zegarki także lubią magnesować kineskopowce, kable w ścianie z wielkim napięciem też.
     
  8. KrzysiekeM

    KrzysiekeM Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2009
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Małopolska
    Ja niestety postawiłem głośnik na jakiś czas przy starym tv kineskopowym i został mi fioletowy ślad... pomimo tego, że głośnik oddaliłem i tak cały czas był... Pomogła mu moja wizyta w szpitalu... tzn tydzień bez jego włączania... Gdy wróciłem ze szpitala TV wrócił do normy :)) :D
     
  9. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    ja tak miałem jak siostra bawiła się magnezem i postanowiła dać go na twarz aktora w filmie no i miałem to przez jakieś 2 godziny wyłączałem telewizor i włączałem no i ręką przejeżdżałem po kineskopie i znikło
    A i czytałem żeby pojeździć po ekranie lutownicą transformatorową.
     
  10. iTyle

    iTyle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2008
    Posty:
    186
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    Prawdopodobnie namagnesowałeś kineskop odrazu mówię żebyś nie brał przypadkiem magnesu i nie ściągał kolorów jedyny sposobem i dobrym to usuwanie zmiennym polem magnetycznym (nie stałym). Najlepiej robi się to jakimkolwiek elektromagnesem podłączonym do prądu zmiennego, czyli np. transformatora. Acha jeszcze jedno pytanie jak włączasz TV i masz te plamy to przypadkiem im dłużnej tv chodzi to plamy robią się albo jaśniejsze albo ciemniejsze ?
     
  11. lordostros

    lordostros Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2008
    Posty:
    78
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sierpc
    Hmmm, nie zwracałem na to uwagi, ale chyba faktycznie po krótkim czasie fioletowe plamy robią się ciemniejsze.
     
  12. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Wyłącz telewizor i idz spać rano powino być ok
     
  13. iTyle

    iTyle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2008
    Posty:
    186
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Szczecin
    jeżeli znasz się na elektryce to Otwórz tv i sprawdź luty w układzie rozmagnesowania następnie odłącz pętlę rozmagnesowującą i po włączeniu telewizora sprawdź czy na wyjściu masz napięcie (220 V), jeśli nie to wymień pozystor. Acha jeżeli masz lutownice transformatorową to należy przyłożyć stroną gdzie jest transformator i po włączeniu zataczając koła powoli oddalać, za którymś razem efekt powinien całkowicie ustąpić. Ale uważam że w twoim przypadku pomoże jakis serwis ale naprawa nie powinna kosztować dużo .
     
Wczytywanie...

Poleć forum