1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z uruchomieniem starszych gier

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez m_boro, Grudzień 22, 2009.

  1. m_boro

    m_boro Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    ostatnio chciałem ponownie pograć Gears of War 2. Wkładam płytkę do napędu i niestety wyskoczył znany już pewnie wszystkim błąd odczytu - nie może odczytać płyty i karze przeczyścić ściereczką. Mógłbym się pogodzić z tym, że zepsuła się mi jedna płytka która wcześniej chodziła, ale postanowiłem sprawdzić resztę moich kopii (zaznaczam, że większość została kiedyś uruchomiona, nawet zgrana na HDD) i niestety rozczarowanie. Żadna ze starszych gier mi nie działa( "wyczyść ściereczką lub napęd wogóle nie widzi płyt). Natomiast nie mam problemów z nowymi kopiami gier typu PES2010;Assassin2 itp (przerobione do wawe3)

    Gry działały prawidłowo przed banem na firmware 1.5 - później na jakiś czas dałem sobie spokój ze starymi tytułami.

    Dane konsoli:
    płyta gł:Falcon
    Napęd: Liteon v1 (iextreme 1.6)
    BAN: niestety TAK

    Jeżeli mieliście takie problemy lub macie pomysł na jego rozwiązanie to prosze o pomoc.

    Jeżeli był już poruszany ten temat ,to bardzo przepraszam ale nic na ten temat na forum nie znalazłem.


    Edit:
    Kopie gier to oryginalnie wave 2. Nie przerabiane z innych wave (1,3,4) do wave 2
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Być może masz te gry spatchowane na wave2 i dlatego nie działają
     
  4. busek

    busek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 13, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Białystok
    To co , gry wave 2 nie pójda na Lite-Onie iXtreme wer 1.6?
     
  5. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Pójdą.
    Nie pójdą PATCHOWANE z wave3/4 na wave2. Pójdą te fabrycznie z wave2
     
  6. Rider112

    Rider112 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2009
    Posty:
    101
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja tam mam Lite-ona iX 1.6 i gry przerabiane na wave 2 z wave 4 mi chodzą.
     
  7. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    chyba na wave 3 z wave 4
     
  8. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    A jeżeli chodzą na wave2 to masz iX 1.51 a nie iX 1.6
     
  9. m_boro

    m_boro Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W styczniu tego roku robiłem flash napędu do iX 1.5 ( nie był dostępny wtedy jeszcze 1.51) i gry na wave 2 ( bo takimi chyba są Gears of War 2,Unreal Tournament, Naruto: the broken bond, czy Colin mcrae dirt) chodziły bez problemu. No chyba że się mylę i te gry są w innym wave lub jakims cudem w styczniu już miałem firmware 1.51
     
  10. m_boro

    m_boro Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jakieś inne podpowiedzi ??
     
  11. martinezgp

    martinezgp Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 19, 2008
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Piaseczno
    Potwierdzam zaistnienie problemu u mnie. Mam identyczny klopot. Po wlozeniu starszych gier mam standardową prośbę o wytarcie płytki suchą szmatką. Po przerobce konsoli sciagalem i wypalalem gierki bez zadnej ingerencji (patchowania) i działały bez problemu. Po kolejnej przerobce konsoli na wyższy firmaware gierki przestały działac. Nie bedę tu opisywal historii przeróbek ponownie poniewaz moja jest identyczna jak m_boro.
    BAN konsola ma również ;-(
     
  12. jerro

    jerro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    140
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    wina płyt, nie bez znaczenia jest też zużycie lasera w konsoli z upływem czasu,po prostu płyty są marnej jakości , może też były nagrane z błędami , z upływem czasu taka płyta jest nieczytelna, płyty powinny być czytelne ok 15 lat..ale to teoria, zdarza się że po roku są nieczytelne- tak straciłem niedawno dane nagrane na emtec, część odzyskałem z nagrywarki z dobrą korekcją błędów, a inne nie widziały wcale płyt.Zaleca się w firmach robienie backupu co 6-mcy.Być może też nowy firmware zmienia procedurę odczytu płyt, często się tak zdarza np. w stacjonarnym DVD- zmieniasz fm- odczytuje bez problemu DVD, nawet długie sesje , a przestaje odczytywać np. DVD-RW, a wcześniej dobrze czytał.Jezeli więc problem od razu po zmianie fm- to wina fm , w innym wypadku płyt.
     
  13. Rocks

    Rocks Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 20, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kielce/Białystok
    Na 99% jest to wina płyt. We wszystkich konsolach płyta zużywa się dużo szybciej niż np w komputerze. Czemu? Nie wiem ale gwarantuję, że jak wezmiesz od znajomego te gry, bądź nagrasz od nowa - będą działały.
     
  14. m_boro

    m_boro Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeżeli to wina płytek to bardzo nie dobrze. Myślałem, że Verbatimki to dobre płytki. W takim razie nie ma sensu trzymać kopii długi czas tylko po przejściu gry od razu do kosza :/

    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

    Wesołych Świąt :D
     
  15. m_boro

    m_boro Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Drodzy forumowicze mam do przekazanie dobrą (przynajmniej dla mnie :)) wiadomość. Znalazłem rozwiązanie dotyczące mojego problemu!!
    Kopie gier z którymi mój napęd nie mógł sobie poradzić(odczyt) zniknął po tym jak został wgrany nowy firmware LT i odblokowany dostęp do HDD. Wszystkie starsze tytuły, które wcześniej nie chodziły uruchamiają się za pierwszysm razem :)

    Przekazuję tą informację jakby ktoś jeszcze miał taki sam problem jak ja. A topik uważam za zamknięty.

    Pozdro.
     
Wczytywanie...

Poleć forum