1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z wejściem w vendor mode

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez zadax, Listopad 8, 2013.

  1. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Mam konsolę Slim. Chcę w niej uaktualnić LT do 3.0 bo obecnie jest prawdopodobnie 1.91.
    Napęd Lite On DG-16D4S 0225. Wykonuję zgodnie z tutorialem, ale pojawia się problem.
    Udało mi się sczytać klucz ale mogę wejść w vendor mode. Wyrzuca "Device Intro failed".
    Próbowałem dosflash i też nie idzie. Po wpisaniu "L-O-Eras D880" (D880 - na tym porcie widzi napęd),wyrzuca status FF51. Po wpisaniu komendy "dosflash" widzi napęd. Wyłączam konsole i wciskam "Y". Wyskakuje "Press Esc key to abort!" Wciskam Esc i prosi o podanie numeru pod którym jest napęd. Daję"1" i wyrzuca "No ATAPI drive present on this port!".
    Błagam, pomóżcie

    Robię to na komputerze z XP.
    Płyta ASRock 775Dual-VSTA
    Kontroler VIA VT8237A SATA RAID Controller
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Musisz mieć adapter sata USB aby napęd wszedł w vendor

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam adapter SATA-USB
    W którym momencie mam podłączyć napęd przez ten adapter?
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    1 osoba to lubi.
  6. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety nie poszło.
    Pierwsza część idzie tak jak na tym filmiku z linku, sczytuje pliki .bin, zapisuje i jest ok.
    Później dalej robię tak jak na filmiku, tj. wyłączam JungleFlasher, wyłączam konsole, wyjmuje sata z płyty głównej kompa, podpinam do przejściówki SATA-USB, włączam konsolę, wysuwam i chowam napęd, kabel sata odpinam od przejściówki i wpinam do płyty kompa. Następnie włączam JungleFlasher, przechodzę do zakładki MTK Flash 32 (ładnie widzi napęd), daję "Intro/Device ID" i pojawia mi się okno z informacją, żeby wyłączyć napęd na 1 sekundę (na filmiku z linku nie wyskakuje takie okienko, tylko od razu wchodzi w vendor mode). Klikam "Tak",wyciągam i wkładam wtyczkę sieciową konsoli i włączam konsolę. Lecą kropki i po jakimś czasie wyrzuca "Device Intro Failed!".
    Czy ja coś robię nie tak, czy jest jakaś inna przyczyna?
     
  7. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zmień pc

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Z tego co piszesz kolejność robisz dobrze. W sumie nie wiem czy to ma znaczenie, bo problem z Vendorem miałam ostatnio 1szy raz i stosowałem ten myk z Sata USB jak na filmie. Osobiście miałem także włożona grę w napędzie, nie wiem może to ma znaczenie.

    Jesli nie pomaga tak jak pisal AKIR, zmień PC... chodzi tutaj bardziej chipset Sata
     
  9. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Byłem dziś u kolegi ale na jego komputerze JungleFlasher nie widział portów VIA (No Via ports were found) i nie widział napędu.
    Próbowaliśmy aktualizować sterowniki, zmieniać ustawienia w Bios ale bez skutku. W dosflash też nie widział napędu. Jego płyta główna to Asus Sabertooth 990fx, W7 64x.
    Będę próbował jeszcze u innych znajomych.
    Coraz bardziej mnie to dobija. Już nie wiem czy coś jest nie tak, czy mam takiego pecha.
     
  10. oxygen

    oxygen Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2013
    Posty:
    50
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ja mam w PC kontroler sata intel ich7, już tak poznałem swój komp XP , wyłączam kompa , włączam i jak najszybciej do jungleflasher aby wejść w vendor mode , napęd sam wchodzi nic nie trzeba robić odłączać zasilania po prostu sam wchodzi, zresztą nie tylko w 4ds, i robię nawet z full dumpm

    Nie wiem czym to jest spowodowane,domyślam się przerwania portów ale jak komp dłużej njp 5 minut pochodzi nie udaje już wejść w vendor mode

    ty masz inny kontroler nie wiem czy tak samo specyficznie zadziała spróbuj.
     
  11. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Próbowałem różnych sposobów i nic.
    Zamówiłem Kontroler SATA VIA 6421A firmy Gembird.
    Myślę że na nim powinno śmigać.
    Są jakieś wymagania dotyczące płyty głównej jeśli chodzi o działanie tego kontrolera?
     
  12. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Gembird ??? Ciekawe czy nie przyjdzie na promise

    Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
     
  13. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kupiłem używany. Na fotce widać układ VT6421A (Tajwan).
    Tak to wygląda

    [​IMG]
     
  14. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Nie ma wymagan.

    Naklepane na i9001
     
  15. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sprawa wygląda następująco.
    Dotarł zamówiony kontroler VIA VT6421A. Zamontowałem go w komputerze i zainstalowałem sterowniki.
    W Jungleflasher przygotowałem soft, napęd wszedł w vendor mode (musiałem zaznaczyć "Slim" bo przy zaznaczonym "Phat" nie wchodził), odblokowałem chip, następnie "Erase" (pojawiła się informacja że skasowano poprawnie) po czym zawiesił się komputer. Długo czekałem ale ciągle wisiał, więc odłączyłem napęd od kontrolera i zresetowałem komputer.
    Teraz po podpięciu napędu do kontrolera i włączeniu konsoli, komputer się zawiesza i nie da się nic zrobić. Po wyłączeniu konsoli lub odpięciu kabla sata, komputer się "odwiesza" i działa poprawnie.
    Próbowałem w dosflash. Wykrywa napęd ale go nie identyfikuje.
    Udało się zrealizować polecenie LITEON E, ale nie da się wgrac fw. Wyrzuca "Unkown flash chip".
     
  16. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1067
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Dosflash Liteon e xxxx adres portu. Wyłącz włącz Dosflash w i nazwa fw do wgrania

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  17. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Być może Bad Drill poszedł :-(.

    Patrzyłeś w czystym dosie a nie windowsie i Dosflash 16 ?
     
  18. zadax

    zadax Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 6, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ściągnąłem dosflash 2.0 i udało się wgrać flash.
    Zaraz sprawdzę czy widzi go Jungleflasher i spróbuję zablokować chip.

    Edit:

    Chip zablokowany. Wszystko działa prawidłowo.
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum