1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Problem z Wi-FI

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez wuodek, Kwiecień 7, 2011.

  1. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam dwa routery, belkin wirelles G i Pentagram Cerberus P6361.
    Z Belkinem konsola przez WI-FI łączy się bezproblemowo ale w przypadku Pentagrama widzi sieć ale już za nic nie chce połączyć.


    Ktoś się spotkał z takim czymś i wie w czym problem?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A cos sie wyświetla podczas laczenia ?
    Jakie masz zabezpieczenia wifi w cerberusie ?
     
  4. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Robie test połączenia z XBL który kończy się niepowodzeniem.

    WPA/WPA2 - takie same mam w belkinie.
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A jak masz podlaczone te routery ?
     
  6. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Do kabla z sieci osiedlowej.
    To nie jest wina podłączenia. PC, netbook i telefony łączą się z Wi-FI bez problemu. To wygląda jakby konsola byłą wybredna i nie chciała się połączyć z Pentagramem.
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ale napisz dokladnie jak masz bo po co ci dwa routery ?
    Sa polaczone razem we wspolna siec ?
    Serwer DHCP maja wylaczone czy jak ?
     
  8. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podłączony mam tylko Pentagram.
    Belkin leży w szafie i podłączyłem go tylko na próbę żeby sprawdzić czy przypadkiem nic się nie stało z konsolą.
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A ustawiles pentagrama ?
    Bo w sieciach osiedlowych z reguly wymagane jest klonowanie mac adresu, aby w ogole serwer uslugodawcy dal ci neta
     
  10. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wszystko mam dobrze podłączone, mac sklonowany i jak już wspomniałem, pc, netbook i telefony łączą się z routerem i mają internet. Problem jest tylko z konsolą.
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Pokombinuj z zabezpieczeniem daj albo tylko WPA albo tylko WPA2, nie dawaj mixed, rodzaj szyfrowania daj na AES lub TKIP choc lepsze AES, zobacz czy nie masz wlaczonego filtrowania po mac adresie
     
  12. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Według mnie to trochę bez sensu że mając dwa routery z identycznymi ustawieniami na jednym działa a na drugim nie.
    Jutro pokombinuję jeszcze i dam znać.
     
  13. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice

    Dziwne nie bo kazdy router ma inne "bebechy" i możliwości ustawien, podejrzewam ze nie dasz sobie reki uciacac ze sa w 100% tak samo ustawione
     
  14. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Chociaż... Pentagram ma adres 192.168.01 a Belkin ma 192.168.2.1. Pierwszy rozdziela od 192.168.0.2 do 192.168.0.50 a drugi od 192.168.2.2 do 192.168.2.200 - może to mieć jakiś wpływ ?
    Aczkolwiek oba mają włączone dhcp a konsola automatycznie sobie ustawia. Ręcznie też ustawiałem i nic. Nie mam pojęcia co może być nie tak.

    Standardowe ustawienia mają identycznie ustawione. Żadnych dodatkowych opcji nie mam powłączanych.
     
  15. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Zakres ip nie ma znaczenia, jezeli nie laczy ci sie wifi to konsola nawet nie dostanie ustawien dhcp, tak jak pisalem ustawienia wifi zmien na inne
     
  16. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zapomniałem dodać że widzi sieć aż do momentu wpisania hasła, później wywala.
     
  17. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wiec niestandardowe zabezpieczenia wifi lub/i zle haslo
     
  18. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Problem rozwiązany.
    Włączyłem szyfrowanie WPA i działa. Trochę to dziwne bo w Belkinie było WPA/WPA2 i wifi w konsoli śmigało.
     
  19. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie jest to dziwne bo mieszanie zabezpieczeń nie jest w określonym standardzie, jest albo WPA albo WPA2
     
  20. wuodek

    wuodek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2011
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziwne jest dlatego że:
    W Belkinie było włączone WPA/WPA2 i wifi działało.
    W Pentagramie było właczone to samo i nie działało.

    Konkluzja jest taka (według mnie) że mimo że routery miały włączone mieszane szyfrowanie to Belkin używał tylko WPA a Pentagram nadawał prawdopodobnie tylko na WPA2 którego karta sieciowa w Xboxie nie obsługuje.
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie wymyślaj bo karta w xboxie obsluguje WPA2, a tak jak pisalem mieszane WPA nie ma standardu wiec w woli producenta urzadzenia jest jak ma zarzadzac tymi zabezpieczeniami dlatego u jednego dziala u drugiego nie, nie mowiac juz o bebechach routerow sa inne

    Jak widzisz u mnie tylko jest wlaczone WPA2 i xbox smiga

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
Wczytywanie...

Poleć forum